Sarıkamış Oryantiring Şampiyonası'na hazırlanıyor

Sarıkamış Oryantiring Şampiyonası'na hazırlanıyor

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde 4-12 Şubat tarihlerinde yapılacak Avrupa Kayakla Oryantiring Şampiyonası için hazırlıklar başladı.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Uluslararası Oryantiring Federasyonu (IOF) ve Türkiye Oryantiring Federasyonunun 2018-2019 yılı faaliyet programında yer alan Avrupa Kayakla Oryantiring Şampiyonası, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kars Valiliği, Kars Belediye Başkanlığı, Sarıkamış Kaymakamlığı, Sarıkamış Belediye Başkanlığı ve Serhat Kalkınma Ajansının destekleriyle yapılacak.

Konuyla ilgili olarak Kars Valiliğinden yapılan yazılı basın açıklamasında, “14 ülkenin katılacağı şampiyonada milli takımımızda 19 kişilik kafile ile temsil edilecektir.”

Yapılan açıklama şöyle:

“Oryantiring (Hedef Bulma):Her türlü arazi ve iklim şartlarında katılımcıların harita ve pusula yardımı ile bir noktadan başka bir noktaya ulaşabilmek için sporcunun fiziki gücünü, taktik ve tekniğini geliştiren, ani ve doğru karar verebilme yeteneğini olgunlaştıran, bireysel veya takım olarak genellikle ormanlık alanda yapılmakla birlikte park gibi alanlarda da yapılabilen, koşarak, bisikletli, engelli bireylerin yaptığı patika-O ve Kayak-O disiplinleri bulunan  bir doğa sporudur.

2006 yılında Özerkliğine kavuşan Türkiye Oryantiring Federasyonu , bu kısa bir zaman diliminde Oryantiring branşında bir çok Ulusal ve Uluslar arası Organizasyonu başarı ile gerçekleştirmiştir. İskandinav ülkelerinin başı çektiği bu sporda özellikle Kayaklı Oryantiring disiplinindeki Avrupa Şampiyonasını ülkemize , dolayısıyla Kars ilimizin Sarıkamış ilçesinde kazandırmıştır.

Avrupa Şampiyonası’nın yapılacağı Kars – Sarıkamış; Eski ticaret yollarının kavşak noktası üzerinde yer almış olması, Türkiye’nin Kafkaslara ve Orya Asya’ya açılan bir kapı olması ve Jeopolitik konumu nedeniyle  her dönem önemini korumuştur. Doğası, iklimi, kültürü, tarihsel önemi ve sıcak insanlarıyla öne çıkan, toz kar yapısına sahip, sarıçam ormanlarıyla kaplı, ekolojik dengenin korunduğu, Sarıkamış’ta gerçekleştirilecek olmasında önemli bir rol oynamıştır.

4-12 Şubat 2019 tarihleri içerisinde gerçekleştirilecek olan Şampiyonanın; Kars ve Sarıkamış’ın ulusal ve uluslararası platformda tanınırlığının artması, kış sporları açısından ülkemizin farklı alternatiflerinin ortaya konulmasına neden olacaktır. Sarıkamış’ın dolayısıyla ülkemizin tanıtılmasında da büyük rol oynayacağı  tarihi, kültürü, turistik, folklorik, ticari ve tarım ürünlerinin farkına varılması öngörülmektedir.

Çizimi gerçekleştirilen bölgelerde Oryantirig’in diğer disiplinlerinin de gerçekleştirilebilmesine olanak sağlanmıştır. Ayrıca trekking grupları için bu haritalar kullanılarak rotalar oluşturulabilinecektir. Bölgenin doğa sporları açısından yeni bir cazibe alanı olmasına katkı sağlayacaktır.

Türkiye Oryantiring Federasyonu, Kars Valiliği, Kars GSİM, Sarıkamış Kaymakamlığı, Sarıkamış Belediyesi, Serhat Kalkınma Ajansı, işbirliği ve destekleriyle yapılacak olan şampiyonaya; 

PROGRAM
4 Şubat 2019 Geliş
5 Şubat 2019 Etkinlik Modeli açılış seramonisi
6 Şubat 2019 Sprint
7 Şubat 2019 Karışık Sprint Bayrak yarışı
8 Şubat 2019 Orta Mesafe
9 Şubat 2019 Ara
10 Şubat 2019 Uzun Mesafe
11 Şubat 2019 Bayrak yarışı Kapanış Seramonisi - Eğlence
12 Şubat 2019 Gidiş 

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler