Sarıkamış Şehitleri Iğdır’da Anıldı

Sarıkamış Şehitleri Iğdır’da Anıldı

Iğdır Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü “Vefakar Gençlik Fedakar Ecdadını Unutmayacak” programı ile Sarıkamış şehitleri için yürüyüş düzenlendi.

Şehit Mehmet Çavuş anıtında başlayan yürüyüş Iğdır Zübeyde hanım Bulvarında sona erdi. Belediye bahçesinde düzenlenen tören saygı duruşu ve istiklal marşı ile devam etti. Sarıkamış Harekatı’nın 101. yılında şehitler için kuran-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Törende konuşan Iğdır Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kasım Aydoğdu yaptığı konuşmada Sarıkamış şehitlerine değinerek şunları söyledi:”

Osmanlı Devleti 1878’den beri Rus işgalinde bulunan Kars, Sarıkamış, Iğdır,Ardahan gibi doğu illerimizi geri almak, Doğu Avrupa’da Ruslarla harp halinde olan Almanlara yardım etmek, kazanılacak bir zaferle Kafkaslar ve Orta-Asya’daki Türk illerinin kapısını açmak maksatlarıyla, başta Enver Paşa olmak üzere, Sarıkamış Harekâtı düzenlendi.

Kış, 3-4 Ocak 1915 gecesi daha da şiddetlendi. Fırtına ile yağan kar, yolları tıkayıp, çadırları yıktı. Arkasından da dondurucu soğuklar bastırınca, 150 000 kişilik ordunun 90 000’i donma, dizanteri ve tifo gibi hastalıklarla şehit oldu. . Sarıkamış Harekatı sonunda, Doğu Anadolu kapıları, Ruslara açıldı. 13 Mayıs 1915’te Ermenilerin işbirliği yaptığı Rus kuvvetleri, katliam yapıp, Doğu Anadolu’yu harabeye çevirdiler.   Bugün; soğuk ve karlı yollarda atalarının izinden yürüyen bu millet emanetlerine sahip çıkacağını göstermiştir. Bu gençlik Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi ve bütün unsurlarıyla vatan ve bayraklarını sonsuza dek savunacağını göstermiştir. Biz de Iğdır Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü olarak “Vefakar Gençlik Fedakar Ecdadını Unutmayacak” programı ile güzel vatanımız için canlarını seve seve feda eden kahraman şehitlerimizi anmayı ve onların hatıralarını zihnimizde canlı tutmayı, böylelikle onlara olan vefa borcumuzu bir nebze olsun ödemeyi hedefledik. Şairin dediği gibi savaş bitip baharın gelmesiyle birlikte karlar erimiş ve şehitlerimiz sanki topraktan kardelenlerin çıktığı gibi ortaya çıkmıştır. Bu vesileyle başta Sarıkamış Şehitlerimiz olmak üzere bu cennet vatanı bize emanet eden bütün şehitlerimizi ve gazilerimizi şükran ve minnetle anıyoruz, ruhları şad olsun. “

Vefakar Gençlik Fedakar Ecdadını Unutmayacak” programına vali vekili Bilgehan Karanfil,Garnizon komutanı Kurmay Albay piyade  Kur. Alb. Ekrem Küçükberber Vali yardımcısı  Mevlüt Özmen,Emniyet Müdürü Yüksel Babal Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt,İl özel idare genel sekreteri Ferhat Akkuş,protokol , gençler vatandaşlar katıldılar.

Vatandaşlar  ve Gençler, “Atamızın izinde şehitlerimizi anmak için buradayız. Ecdadımız bizler için şehit olmuştur onları unutmamız mümkün değildir.Şehitler ölmez, vatan bölünmez  hepimiz kardeşiz.Ben bir Kürt olarak şehitlerimiz için yürüdüm çok mutluyum.”dediler. kha

Önceki ve Sonraki Haberler