Sarıkamış Şehitleri Meclis Gündeminde

Sarıkamış Şehitleri Meclis Gündeminde

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan'ın TBMM Genel Kurulunda Sarıkamış Şehitlerimizi anma etkinlikleri üzerine bir konuşma yaptı.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 24. Dönem 3. Yasama Yılı 48. Birleşim Genel Kurul Tutanağı:
 
Gündeme geçmeden önce 3 sayın milletvekiline gündem dışı söz vereceğim.
 
Gündem dışı ilk söz, Sarıkamış şehitlerimizin 98’inci yılı anma etkinlikleri münasebetiyle söz isteyen Kars Milletvekili Sayın Ahmet Arslan’a aittir.
 
Buyurun Sayın Arslan. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
 
AHMET ARSLAN (Kars) - Sayın Başkan, saygıdeğer milletvekilleri; ben de Sarıkamış Harekâtının 98’nci yıldönümünde 90.000 şehidimizi anmak üzere söz almış bulunuyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
 
22 Aralık 1914 tarihinde 3. Ordu Sarıkamış’ı, Sarıkamış etrafındaki bölgeleri Ruslardan temizlemek üzere harekete geçiyor, 3 tane kolordusu var. Amaç, Rusları kuşatarak Kars’ı, Sarıkamış’ı, Ardahan’ı, Artvin’i, Batum’u Ruslardan kurtarmak. Belki amaç doğru, harekât doğru, kuşatma yöntemi strateji olarak doğru bir strateji ancak o dönemki bazı komutanlar hızlı yükselme hevesiyle kuşatma harekâtını takip harekâtına çeviriyorlar. Dolayısıyla, cephe genişliyor, cephe genişleyince de savaşlarda birçok şehit veriyoruz ancak en önemlisi ve en sonuncusu, Allahuekber Dağları’nda Rusları takip ederken eksi 30-40’larda 30 bin can, 30 bin fidan, 30 bin şehit veriyoruz ve toplam 90 bin şehit veriyoruz.
 
Bugünü özellikle biz Karslılar önemsiyoruz. Biz, 2 tane AK PARTİ Kars milletvekili çok önemsiyoruz. İki yıl önce Sayın Başbakanın Sarıkamış’a gelmesiyle farkındalık yaratılmaya çalışıldı, bu farkındalığı daha iyi bir noktaya getirmek, özellikle gençlere daha iyi aktarabilmek adına etkinlikler düzenliyoruz. Bu etkinlikler bugün başladı. Dağcılık Federasyonunun dağ tırmanışıyla başladı, yarın kardan heykellerin açılışıyla devam edecek, mevlitlerle devam edecek. Pazar günü 8.300 metrelik güzergâh yürüyerek, katedilerek şehitlerimiz anılacak, onların maneviyatı daha iyi anlaşılmaya çalışılacak.
 
Tabii ki, özellikle, 90 bin şehide baktığımızda, Türkiye’nin her yerinden şehitlerimiz var ancak Selânik’ten var, özellikle Balkanlardan var, Bağdat’tan var, birçok yerden var. Bu, bize tarihimizi, medeniyetimizi, en önemlisi de sarsılmaz kardeşliğimizi anlatıyor. Bunu biz ne kadar anlamalı isek geleceğimize de, gençlerimize de bu kadar iyi anlatmalıyız. Ulu Önder Atatürk’ün söylediği gibi "Bu ülkenin geleceği gençler ise gençlere geçmişimizi iyi anlatmamız lazım." biz geçmişimizi iyi bilirsek, geleceğimizi kuşatacak olan geçmişimizi iyi bilirsek 90 bin insanın gözünü kırpmadan vatan uğruna, millet uğruna, memleket uğruna; o karda, o kışta donmak pahasına şehit olmayı göze aldığını iyi bilmek lazım. Sadece 90 bin şehidi bilmemek, Sarıkamış’ı bilmemek; Çanakkale’yi de iyi bilmek lazım. Belki de 1064’lerden itibaren özellikle Anadoluya giren Türklerin o günden bugüne sadece Kars coğrafyasında verdiği şehit sayısı 1,5 milyon. Bu 1,5 milyonu iyi bilmek lazım. Onun için, Gençlik ve Spor Bakanlığı bu sene çok daha farklı bir şekilde bu organizasyonu himayelerine aldı, Türkiye’nin her yerinden yaklaşık 10 bin tane genç gelecek, 5 bin tane bizim bulunduğumuz coğrafyada insanımız her sene katılıyor, 15 bin kişiyle Türkiye şehitleriyle yürüyecek, bu çok çok anlamlı. Bunun için Gençlik ve Spor Bakanlığına, bunun için Ankara’dan iki tane tren kaldıracak olan Devlet Demiryollarına, yine bunun için TRT Genel Müdürlüğüne, Genel Müdürlüğün bütün personeline çok çok teşekkür ediyoruz, zira bu farkındalığı yaratmak üzere, geçmişimizi geleceğimize iyi taşımak, gençlerimize anlatmak üzere ciddi sayıda yayın yapıyorlar, biz bu konuda katkı koyan herkese teşekkür ediyoruz.
 
Tabii ki bize de düşen görevler var. Bize düşen görevler ecdadın bize bıraktığı mirasa iyi sahip çıkmak, Sarıkamış’ta yatırımlar yapmak, yollar yapmak, Kars’ta yatırımlar yapmak, yollar yapmak, ecdadın bize miras bıraktığı bu altın değerindeki toprakları çok daha iyi noktalara taşımak. Bunun için Pazar günü özellikle yürüyüşe katılacak herkese şimdiden çok çok teşekkür ediyorum, tabii ki Gençlik ve Spor Bakanlığına, Ulaştırma Bakanlığına teşekkür ediyorum ve biz, Kars’ın AK PARTİ’li 2 milletvekili olarak bize destek veren herkese çok çok teşekkür ediyoruz, bir de İstanbul Milletvekili Mehmet Muş arkadaşımıza teşekkür ediyoruz, zira gündem dışı konuşma onundu, bu kadar önemli bir şeyi gündeme getireceğimizi söyleyince konuşmasını bize verdi.
Hepinize teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Arslan.
 
nuu.20130103180302..gif

Önceki ve Sonraki Haberler