Sarıkamış şehitleri tüm yurtta anılıyor

Sarıkamış şehitleri tüm yurtta anılıyor

Sarıkamış Harekatının 104. yılı dolayısıyla tüm yurtta çeşitli anma etkinlikleri düzenleniyor. Kars’ta ise 4-6 Ocak 2019 tarihinde anma etkinlikleri düzenlenecek.

Filipinli Onie, Allahuekber Dağlarında Müslüman oldu 

Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından 14'üncüsü düzenlenen Sarıkamış Allahuekber Dağı Şehitlerini Anma yürüyüşünde Filipinli Onie Celespara, şehadet getirerek Müslüman oldu. 
Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından Sarıkamış Harekatı’nın 104. yılı vesilesiyle 14. Allahuekber Dağı Şehitlerini Anma Milli Bilinç Kampı düzenlendi. Gerçekleştirilen milli bilinç kampına, Türkiye’nin 23 şehrinden 194 izci lideri ile aralarında KKTC, Filistin, Lübnan, Suriye, Irak, Filipinler ve Kuveyt başta olmak üzere 11 ülkeden 64 izci lideri katıldı. 
Aralarında bulunan 36 yaşındaki Filipinli Onie Celespara yürüyüş sırasında Müslüman olmaya karar verdi. İzcilik Federasyonu ekiplerinin yardımıyla şehadet getirerek Müslüman olan Onie, Abdullah ismini aldı. 
Sosyal medya aracılığıyla gördüğü, geceleri eksi 45 dereceyi bulan soğuk havada gerçekleştirilen kampa katılmak için yaklaşık 12 saat uçak yolculuğu ile Türkiye’ye gelen Onie, önce Erzurum’a daha sonra Kars’a gitti. Onie, Allahuekber Dağı'nda yaşadığı atmosferden etkilenerek Müslüman oldu. 

Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanı Subaşı: "İzcilerin mahsur kalması söz konusu değildir" 

Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Dinçer Subaşı, Sarıkamış Şehitleri için Şenkaya kırsalında karlı dağlarda yürüyüş yapan izcilerin mahsur kalmadığını söyledi. 
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Subaşı, "Türkiye İzcilik Federasyonunca 2005 yılından buyana sürdürmekte olduğumuz Allahuekber Şehitlerini anma faaliyetinden izcilerimiz geri döndü. Geri dönerken tabi bu faaliyet karda kışta yürünerek yapılıyor. Fakat bazı insanlar bunu kaybolmuşuz, mahsur kalmışız gibi lanse etmelerinden dolayı basın yayın organları bu durumda çeşitli çelişkilerde kaldılar. Oysa izcilerimiz zaten yürüyorlardı. Gönül ister ki yaptıkları faaliyetin ne kadar önemli olduğunu, 23 şehirden, 10 ülkeden kalkıp gelen Allahuekber'de şehit olmuş dedelerimiz için onların haberlerinin daha çok yayınlanmasını isterdik. Yapılan yürüyüş bir mahsur kalma hadisesi gibi lanse edilince tabi insanlar bu kötü şeye daha çok dikkat çekiyor. Oysa izcilerin mahsur kalması söz konusu değildir. Hepsi evlerine döndü her şey yolunda" diye konuştu. 
Öte yandan Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığından da konuyla ilgili şu açıklama yapıldı: 
"26.12.2018 tarihinde yayınlanan haberde izcilerin mahsur kaldığı haberi paylaşılmıştır. Söz konusu yere yakın muhtarlar tarafından izcilerin mahsur kaldığı, yolun acilen ulaşıma açılması gerektiği ekiplerimize bildirilmiştir. Fakat bahsi geçen yere gidildiğinde izcilerin yürüyüşlerine devam ettiği görülmüş olup izcilerin yaylada kalan eşyalarının araçlarla alınabilmesi için yolu ulaşıma açmışlardır. İzcilerin mahsur kalmaları söz konusu değildir" 

Kızılcahamam’da Sarıkamış şehitleri anıldı 

Sarıkamış şehitleri, Kılcahamam’da düzenlenen programda dualarla anıldı. 
Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde Sarıkamış Destanı’nın 104. yılı münasebetiyle anma programı düzenlendi. 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda İlçe Müftüsü Selçuk Kılıçbay, tarafından şehitlere dua edildi. Program, Bizim Anadolu Vakfı Gürcan Kız İmam Hatip Lisesi’nde devam etti. 
Programa, Kızılcahamam Kaymakamı Mehmet Yıldız, Belediye Başkanı Muhittin Güney ve davetliler katıldı. Program, tiyatro gösterisi ve şiirlerle sona erdi. 

Türk Tarih Kurumundan 'Sarıkamış’a Vefa (İstiklâl)' belgeseli 

Türk Tarih Kurumu, Sarıkamış harekatını ele alan 'Sarıkamış’a Vefa (İstiklal)' isimli bir belgesel film hazırlıyor. 
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu, Türk tarihinde derin izler bırakan Sarıkamış harekatını ele alan 'Sarıkamış’a Vefa (İstiklal)' adlı bir belgesel film hazırlıyor. 
Tarihsel bilgi ve belgelerin tarandığı hazırlık aşamasının ardından Sarıkamış, Ilgaz ve II. TBMM'de çekimlerine başlanan belgesel filmde, harekat öncesinde ve sonrasında yaşananlar, dönemin ruhunu yansıtan mekanlarda geniş bir oyuncu kadrosuyla canlandırılıyor. Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Enver Konukçu, Prof. Dr. Bingür Sönmez, Prof. Dr. Hamiyet Sezer Feyzioğlu ve Doç. Dr. Tuncay Öğün'ü görüşlerine yer verilen belgesel filmde, harekata neden girişildiği, ordunun ikmalinde ne gibi sorunlarla karşılaşıldığı ve harekâtın Türk ve dünya tarihinde ne gibi sonuçlara yol açtığı sorularına cevap aranıyor. 
Harekâtın 104. yıldönümünde Sarıkamış şehitlerini anmak amacıyla hazırlanan film, tamamlandığında kurumun genel ağ sayfasından da izlenebilecek. 

İzciler, Sarıkamış Şehitleri için karlı dağları aşarak eksi 20 derecede çadırda sabahladı 

Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından 14'üncüsü düzenlenen Sarıkamış Allahuekber Dağı Şehitlerini Anma Milli Bilinç Kampı, Türkiye’nin 23 şehri ile 11 ülkeden yaklaşık 258 izcinin katılımıyla gerçekleştirildi. İzciler, Sarıkamış Şehitleri için karlı dağları aşarak eksi 20 derecede çadırda sabahladı. 
Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından Sarıkamış Harekatı’nın 104. yılı vesilesiyle 14. Allahuekber Dağı Şehitlerini Anma Milli Bilinç Kampı düzenlendi. Kuveyt Türk’ün desteğiyle gerçekleştirilen milli bilinç kampına, Türkiye’nin 23 şehrinden 194 izci lideri ile aralarında KKTC, Filistin, Lübnan, Suriye, Irak ve Kuveyt başta olmak üzere 11 ülkeden 64 izci lideri katıldı. İzciler, milli bilinç kampı için 22 Aralık Cumartesi günü Erzurum’a geldi. Hava şartlarının ağır olduğu, geceleri eksi 45 dereceyi bulan soğuk havada gerçekleştirilen Kampa katılmak için daha önce kış kampına katılmak şartı arandı. 
Güneş doğmadan Erzurum’dan yola çıkan izciler, ilk olarak Erzurum Valiliği tarafından düzenlenen Allahuekber Şehitlerini Anma programına katıldı. Daha sonra izciler, Gaziler köyünden, kampın yapılacağı Allahuekber Dağı’nın Kaynakyayla mevkiine doğru tek sıra halinde yürüyüşe geçti. Kar yağışı altında başlayan ve yolun dik olmasından dolayı zorlu bir etapta gerçekleştirilen izci yürüyüşü 3,5 saat sürdü. İzciler, 104 yıl önce asker dedelerinin izlediği yolu takip ederek Kaynakyayla bölgesine ulaştı. 

"İzciler eksi 20 derecede çadırda sabahladı" 
Kaynakyayla Şehitliğini ziyaret eden izciler, şehitlerin ruhunun şad olması gayesiyle Türkiye’nin dört bir yanında okunan hatimlerin duasını yaptı. İzciler öğleden sonra ise askerlerin donarak şehit oldukları Fırıntepe Şehitliği’ni ziyaret etti. İki saatlik yürüyüşün ardından şehitliğe ulaşan tüm izciler, şehitliğin etrafında daire şeklinde konuşlanıp karların üzerine sırt üstü yatarak ve gözlerini yumarak “şehadetin tefekkürü” uygulamasını yaptı. Yer yer bir metreyi bulan patika yollardan tek sıra halde ilerleyerek kamp alanına dönem izciler geceyi eksi 20 dereceyi bulan hava sıcaklığında çadırlarda uyku tulumunda sabahladı. Sabah olduğunda çadırlarını toplayan izciler, Kaynakyayla’daki törenin ardından tek sıra halinde dönüşe geçerek 3 saatlik yürüyüşün ardından önce Kaynak köyüne, ardından Gaziler köyüne ulaştı. Gaziler köyündeki kapanış töreninin ardından izciler Erzurum’a doğru yola çıktı. 

"Dedeleri birlikte dondu, torunları dedelerine birlikte koştu" 
Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Dinçer Subaşı, Milli Bilinç Kampıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "İlk olarak 2006 yılında başlattığımız Allahuekber Dağı Şehitlerini Anma Milli Bilinç Kampı’nın 14’üncüsünü, ülkemizin yanı sıra 11 ülkeden katılan izci liderleriyle birlikte gerçekleştirmek büyük bir anlam taşıyor. 104 yıl önce bugünkü bilinen adlarıyla Suriye, Irak, Filistin, Lübnan devletleri yoktu. Allahuekber Dağı’nda koyun koyuna yatan şehitlerimiz Bosna’dan Bakü’ye, Kırım’dan Bağdat’a kadar Osmanlı coğrafyasının dört bir yanından koşarak gelen yiğitlerdi. Henüz coğrafi sınırlarla ayrı gayrı düşürülmemiştik. Sarıkamış şehitlerimizi anmak, yanlarında birkaç gün geçirebilmek için torunları artık koşa koşa ziyarete geliyorlar. Bu bilincin oluşmasını çok önemsiyoruz. Şehit dedeleri nasıl koyun koyuna bu dağda yatıyorsa, torunları da binlerce kilometrelik yolları aşıp kardeşliklerini pekiştiriyor, el ele tutuşarak ‘Dedeciğim ben geldim’ diyor. Yan yana yatan şehitler, ziyaretlerine gelen torunlarının kulağına bir şey fısıldıyor, ‘her ne şart altında olursanız olun bir ve beraber olun.’ Biz de şunu ilave ediyoruz, ‘Gönlünüzün sınırlarını, ülkelerinizin coğrafi sınırları sınırlandırmasın.’ Biz tüm gençlerimizin bu bilinçte olmasını arzu ediyoruz" dedi. 

"Her izci kampının milli ve manevi bir amacı vardır" 
İzcilerin genellikle dağlarda, ormanlarda çadır kurup kamp yapan maceracılar olarak bilinmesinin yanlışlığına dikkat çeken İzcilik Federasyonu Başkanı Subaşı, "İzcilerin yaptığı her çalışmanın, her kampın milli ve manevi bir amacı vardır. Yaz kamplarıyla tecrübe kazanan izciler, Çanakkale 57. Alay Yürüyüşü Milli Bilinç Kampı, Ayvazdede Milli Bilinç Kampı, Malazgirt Milli Bilinç Kampı gibi yaz milli bilinç kamplarını hedeflerken; kış kamplarıyla da Allahuekber Dağı Şehitlerini Anma Milli Bilinç Kampı’nda şehit dedelerinin yanına kurduğu çadırda eksi 45’leri bulan ısıda yaşamayı amaçlar. Sarıkamış Harekatı’na katılan dedelerimiz, söz konusu vatan olunca milli ve manevi itaatin ne demek olduğunu dünyaya öğretmiş olup torunları bugün ‘biz geliyoruz’ dediğinde süper güçlerin ‘tamam o zaman biz gidiyoruz’ demesine sebep olmaktadır" diye konuştu.

Pedallar Sarıkamış şehitleri için çevrildi 

İzmitliler Sarıkamış şehitleri için pedal çevirdi. 
İzmit’teki bisiklet turları devam ediyor. Yaklaşık 10 yıl önce başlatılan ve her hafta sonu yapılan bisiklet turunda bu hafta pedallar Sarıkamış Şehitleri için çevrildi. Sabah erken saatte Yahya Kaptan’daki Hanımeli Kültür Merkezi önünde toplanan bisiklet tutkunları saygı duruşunun ardından pedal çevirmeye başladılar. Yaklaşık 5 kilometre pedal çeviren bisiklet tutkunları turlarını Yahya Kaptan’da sonlandırdılar.

Sarıkamış şehitleri için söylediği türkü sosyal medyada izlenme rekoru kırdı 

Türk Halk Müziği sanatçısı Fikret Şimşek, Sarıkamış Harekatı'nın 104. yılı anısına şehitler için söylediği destan sosyal medyada büyük ilgi gördü. 
Erzurum’da yaşayan halk sanatçısı Fikret Şimşek, Sarıkamış Harekatı'nın 104. yılı anısına, Selami Yagar’ın yazdığı Mehmet Çalmaşur’un bestelediği türküyü seslendirdi. Sosyal medyada paylaşılan destan kısa sürede sosyal medyada en fazla izlenen video oldu. 
Sarıkamış ruhunu tekrar hatırlatmak için böyle bir türkü yazdıklarını ifade eden Şimşek, “Bizler Sarıkamış şehitlerini anmak için böyle bir şey düşündük. Hem yazdık, hem söyledik sosyal medyada da oldukça ilgi gördü. Eğer Sarıkamış şehitlerimizi bir nebzede olsun hatırlatabildiysek ne mutlu bizlere” dedi. 

Karlar altında 2 bin 157 rakımlı Bozdağ'a tırmanıp şehitleri andılar 

İzmir’in Ödemiş ilçesinde dağ yürüyüşleri yapan bir dağcılık kulübünün üyeleri, hafta sonu sisli ve karlı havada 2 bin 157 rakımlı Bozdağ'ın zirvesine zorlu bir tırmanış yaparak, Sarıkamış şehitlerini ve Menemen'de şehit edilen Kubilay ve arkadaşlarını andı. 
Efe Dağcılık Ödemiş Belediyespor Kulübü Dağcılık Kolu, hafta sonu Ödemiş ilçesindeki 2 bin 157 rakımlı Bozdağ'a tırmandı. Dağcılar sisli ve zorlu yürüyüşte, karlar altındaki Bozdağ'ın zirvesine ulaşmayı başardı. Dağcılık kulübünün 25 kişilik üyesi, karlı Bozdağ'ın zirvesinde Sarıkamış şehitlerini ve Menemen'de şehit edilen Kubilay ve arkadaşlarını andı. 
Bozdağ zirve tırmanışı ile ilgili Efe Dağcılık adına bilgi veren ilhan Biçer, "Efe Dağcılık Ödemiş Belediyespor Kulübü Dağcılık Kolu olarak, hafta sonunda Bozdağ’ın karlı zirvesine tırmandık. İki grup olarak gerçekleştirdiğimiz tırmanışımızda A grubuna Arda Erol, B grubuna da Mustafa Kırlı rehberlik etti. 25 kişi zirve tırmanışını başarıyla tamamladık. Zirvede, 1914 yılında Sarıkamış’ın Allahuekber dağlarında, Kars’ı Ruslardan geri almak için yapılan harekâtta donarak şehit olan 90 bin askerimizi ve cumhuriyet ve devrimlerini korumak için canını feda eden Kubilay şehidimizi andık. Zirvede yoğun bir rüzgar ve sis vardı. Burada verdiğimiz kısa bir molanın ardından inişe geçerek saat 14.30’da Bozdağ Mahallesi'ne geldik" dedi. 

Gümüşhaneli dağcılar Sarıkamış şehitleri için yürüdü 

Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) üyesi sporcular, Sarıkamış şehitlerini anmak için Köse ilçesinde doğa yürüyüşü gerçekleştirdi. 
İki haftada bir düzenlenen doğa yürüyüşlerinin bu haftaki durağında sporcular kış aylarında şehrin en soğuk ilçesi olan Köse ilçesinde Sarıkamış Şehitlerini anma yürüyüşü düzenledi. 
Gümüşhane il merkezi, Kelkit, Köse ve Kürtün ilçesinden toplam 33 sporcunun katıldığı etkinlikte sporcular 16 kilometrelik parkuru 6 saatte tamamladı. Subaşı köyünden yürüyüşe başlayan sporcular Yurtlar, Humarlı, İbigin burun, hamam deresi istikametinden Köse ilçe merkezinde yapılan saat kulesinde yürüyüşü sonlandırdı. 
Çok büyük bir kısmı 20 ile 50 santimetre arasındaki kar üzerinde ve soğuk nedeniyle zaman zaman sporcuların zor anlar yaşadığı yürüyüşte soğuk hava nedeniyle doğada buz bağlayan kuşburnu ve ağaç yapraklarıyla eşsiz manzaranın bol bol fotoğrafını çeken sporcular Köse ilçe merkezinde içtikleri sıcak çayın ardından geri döndü. 
Sarıkamış şehitlerini anma vesilesiyle yapılan etkinliğin Köse ilçesi sakinlerinden Muhammet Keleş rehberliğinde gerçekleştirildiğini kaydeden GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut, GÜDAK olarak iki haftada bir düzenledikleri yürüyüşleri zaman zaman haftanın önemine atfettiklerini hatırlatarak, “Bu hafta Sarıkamış harekatının 104.yıldönümüydü. Bizde Sarıkamış’ta şehit düşen dedelerimizin anısına yürüyüş düzenlemek istedik. Onlara göre çok daha uygun şartlarda olmamıza rağmen parkurun zorluğu ve etkinliğin maneviyatında onları hatırladık ve andık, rahmet diledik” dedi. 

Allahuekber Şehitleri Bardız'da anıldı 

Birinci Dünya Savaşı sırasında Allahuekber ve Soğanlı Dağları’nda şehit olan askerler, Erzurum’un Şenkaya İlçesi Bardız Köyünde düzenlenen törenle anıldı. 
Erzurum'un Şenkaya ilçesinde, 1. Dünya Savaşı'nda Harbiye Nazırı ve Başkomutan Vekili Enver Paşa komutasındaki Osmanlı 3’üncü Ordusunun, Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak amacıyla başlattığı Sarıkamış Harekatı'nın 104. yılı büyük bir katılımla gerçekleştirildi. 
2003 yılından bu yana Erzurum Valiliği öncülüğünde; Şenkaya Kaymakamlığı ve Şenkaya Belediyesi tarafından çeşitli etkinliklerle anılan Allahuekber Şehitleri anma programı, Bardız Köyü Allahuekber Şehitleri Meydanında yapıldı. 
Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı’nın gösterisi ile başlayan tören, dönemin kıyafetlerini giymiş askerler tarafından Bardız Köyü Cami minaresine 104 yıl önce olduğu gibi 83’üncü alay sancağı çekilerek ezan okunup saygı atışı yapılmasıyla devam etti. Ardından 9’uncu Kolordu’da görevli bir Üsteğmen tarafından harekât anlatıldı. 
Törenlerin ardından protokol konuşmalarına geçildi. İlk olarak Sarıkamış Harekatı Şehitlerini dünya gündemine taşıyan Türkiye’nin yetiştirdiği ünlü Kalp Cerrahı Bingür Sönmez söz aldı. 
2013 yılında 80 bin kişinin yürüyüşe katıldığını ifade eden Sönmez, Bir zamanlar Avustralya’dan 300 Anzak çocuk geldiğinde kahramanlıkları konuşuldu. Bakın bugün burada 5 bin kişi var. 
Daha sonra bir konuşma yapan Prof. Dr. Bingür Sönmez, 2013 yılında yapılan yürüyüşlerde 80 bin katılım vardı. Bir zamanlar Anzak çocuklarına özeniyor, Avusturalya’dan 300-500 çocuk kahramanlıklarını konuşuyordu. Ben diyorum ki, Sarıkamış’tan Kanal’a, Kanal’dan Kut'ül Amare’ye, Kut'ül Amare’den Galiçya’ya, Galiçya’dan Kurtuluş Savaşına, Kurtuluş Savaşından günümüze kadar günümüze kadar olan tüm şehitlerimizin ve hayatta olmayan gazilerin ruhları şad olsun” dedi. 
Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Dinçer Subaşı ise gençlere tavsiyelerde bulunarak, “Bugün Türkiye ayağı kalktığında dünyanın jandarması diye dolaşan ülke kaçacak delik arıyorsa, bunu topraklara can veren şehitlerimize borçluyuz” şeklinde konuştu. 
“Sarıkamış Türk askerinin vatanı için neler yapacağının bir nişanesidir” diyen Şenkaya Belediye Başkanı Görbil Özcan, “Bu bölgede düşman kuvvetlerine büyük kayıplar verilmiş ve geri püskürtülmüştür. Gençler dün 7 düvelden bize saldıranlar bugünde aynılar. Bu yüzden birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız. Dün sınırlarımızı kalemle çizenler bugün sınırlarımıza kadar dayanmışlar” diye konuştu. 
Daha sonra söz alan Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, bundan 104 yıl önce silah ve teçhizatı olmayan ecdadın gözünü kırpmadan düşman üzerine yürüdüğünü söyledi. 
Dünyanın en büyük itaat destanı bu topraklarda yazıldı 
Bundan tam 104 yıl önce Dünya tarihinde ki en büyük itaat destanına şahitlik etmiş bu topraklarda büyük bir heyecan olduğuna dikkat çeken Vali Okay Memiş, şöyle konuştu: 
“93 Harbi sonrasında esir kalmış vatan topraklarına ilk kez Türk askeri giriyordu. O askerin gelişindeki yollar cennet bahçeleri gibi gül kokuyordu. Dünya’nın en büyük “İtaat destanı” bu topraklarda yazıldı. Burada o destanı yazan yiğitleri anmak için toplanmış bulunuyoruz. O yiğitlerin toprağa düşen bedenleri bu topraklara atılmış Türk Milletinin perçinleridir. Dünya durdukça bu milletin bu topraklarda var olacağının göstergesidir. Onları Allahuekber dağlarına çıkaran ateş ne ise günümüzde de sınırda ve sınır ötesinde torunlarının kanını ısıtan duygu aynıydı. Bu duygu elbetteki, inanç, iman ve yüreklerindeki vatan sevgisinin ateşiydi. Ne mutlu bizlere ki onların torunlarıyız.” 
Bitti denilen bir devletin neler yapacağını herkes gördü 
En zor anda bile Türk ordusunun yıkılmadan ayakta kaldığını ifade eden Vali Okay Memiş, “Erzurum’dan yola çıkarak Kaleboğazında, Narman’da, Oltu’da, Köprüköy’de, Bardız ve Kosor Boğazında aslanlar gibi savaşarak gelen bu cengâverler bitti, yıkıldı denilen bir devletin ve onu oluşturan milletin en zayıf sanıldığı anlarda bile neler yapabileceğini, diğer milletlerden farkının ne olduğunu burada ortaya koymuştur. Bu yüzdendir ki Allahuekber ve Soğanlı dağlarını aşarak hedeflerine ulaşan 3’üncü Ordu’nun 9 ve 10’uncu Kolorduları günümüzde en modern teçhizatla bile başka orduların göze alamayacağı bir işi başarmışlardır. Dünya’da hiçbir ordu Kahraman Türk ordusu kadar sebatkâr, gözü kara, cefakâr ve itaatkâr değildir. O zaman canla, kanla ödenen bu bedeli günümüzde çok çalışarak, bilimle, teknolojiyle, ilimle uğraşarak, kimseye minnet etmeden, her türlü ihtiyacını kendi karşılayabilen bir toplum olmaya çapa sarf ederek ve en önemlisi Dünyanın en kıymetli topraklarında yaşadığımızın, dolayısıyla düşmanında eksik olmayacağının bilincinde olarak çok çalışmalı ve çok okumalıyız” şeklinde konuştu. 
Vali Memiş’in büyük dedeside bu topraklarda şehit oldu 
Sarıkamış Harekâtının kendisi için ayrı bir yeri olduğuna dikkat çeken Erzurum Valisi Okay Memiş “Değerli kardeşlerim benim için bu programın ayrı bir anlamı da var. Benim büyük dedem 10. Kolorduyla bu harekâta katılıyor ve Allahuekber Dağlarında şehit düşüyor. Torunu ve Erzurum Valisi olarak bu programa katılmak bana nasip oldu. Hüznü ve gururu aynı anda yaşıyorum. Bu vesile ile bütün şehitlerimize kendi dedeme, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, Kurtuluş Savaşının bütün şehitlerine, Sarıkamış ve Bardız şehitlerine, 15 Temmuz şehitlerine terörle mücadelede hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi. 
Konuşmaların ardından etkinliğe Bardız ve Yayla şehitliği arasında yapılan ‘Allahuekber Şehitlerini Anma Yürüyüşü’ ile devam edildi. Bardız Allahukber Şehitleri Anma törenlerine Erzurum Valisi Okay Memiş, 9’uncu Kolordu Komutanı Tümgeneral Tümgeneral Veli Tarakçı, Büyükşehir Belediye BaşkanVekili Eyüp Tavlaşoğlu, Prof. Dr. Bingür Sönmez, Jandarma İl Komutanı Albay Bekir Uzun, Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, adli ve idari yargı mensupları, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kurum amirleri, izciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Sarıkamış Harekatı'nın 104. Yılı 

Erzurum'un Şenkaya ilçesinde, 1. Dünya Savaşı'nda Enver Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun, Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak amacıyla başlattığı ve 90 bin askerin şehit düştüğü Sarıkamış Harekatı'nın 104. yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlik başladı. 
Türkiye İzcilik Federasyonu, Şenkaya Kaymakamlığı ve Şenkaya Belediyesince, ilçedeki Gaziler Mahallesi Kaymakam Mehmet Gök Meydanı'nda, "Allahuekber Şehitlerini Anma" programı gerçekleştirildi. 
Bu yıl 14'üncüsü düzenlenen programa, Vali Okay Memiş, Şenkaya Kaymakamı Aziz Gölbaşı, Şenkaya Belediye Başkanı Görbil Özcan ve kurum müdürlerinin yanı sıra ülkelerinin bayraklarını taşıyan Türkiye, Suriye, Filistin, Lübnan ve Mısır'dan izciler de katıldı. 
Çok sayıda vatandaşın Türk bayraklarıyla meydanı doldurmasının ardından program başladı. 
Mehteran takımının gösteri yapacağı, öğrencilerin şiirler okuyacağı etkinlikte, bir asker sancağı göndere çektikten sonra bir caminin minaresine çıkarak ezan okuyacak. 
Protokol konuşmalarıyla devam edecek program, katılımcıların aynı ilçede yer alan ve Sarıkamış Harekatı sırasında Allahuekber Dağları'nda şehit düşen askerlerin mezarının da olduğu Kaynak Yayla Şehitliği'ni ziyaretiyle son bulacak. 
Etkinliğe katılan komando ve izciler, söz konusu şehitlikte 2 gün saygı nöbeti tutacak. 

Türkiye İzcileri “Sarıkamış Şehitleri” ile buluşuyor

Türkiye’nin dört bir yanından Erzurum’a gelen Türkiye İzcilik Federasyonu (TİF) izcileri Sarıkamış Şehitleri için Allahuekber Dağları’nda eksi 30 dereceyi bulan soğukta saygı nöbeti tutacak. 
TİF Başkanı Hasan Dinçer Subaşı: “Allahuekber Dağları’nda yatan şehitlerimiz bu toprakların bağımsızlığı için nasıl bedel ödendiğinin en büyük kanıtıdır. O aziz şehitlerimiz bedenlerinde can, dizlerinde oğul derman kalana kadar yürüdüler. Biz de Türkiye İzcileri olarak bedenimizde can, dizlerimizde derman oldukça aziz Türk bayrağımızı yüceltmek için yürüyeceğiz.” dedi. 
Enver Paşa komutasında 104 yıl önce Sarıkamış Harekatı'nda donarak şehit olan Mehmetçik için “Milli Bilinç Kampı” düzenleyen Türkiye İzcilerine Lübnan ve Filistin’den gelen izciler de eşlik edecek. 
TİF Başkanı Hasan Dinçer Subaşı, her yıl düzenledikleri “Milli Bilinç Kampı” ile Türkiye’nin dört bir yanından yüzlerce izciyle birlikte Sarıkamış Şehitleri’nin manevi huzuruna çıktıklarını belirtti. 
Bu yıl düzenledikleri kampa Lübnan ve Filistin’den gelen izcilerin de katıldığını ifade eden Subaşı, 23 Aralık Pazar günü sabah saatlerinde kampa katılan izcilerle birlikte Erzurum'un Şenkaya ilçesine bağlı Gaziler beldesine hareket ederek burada düzenlenecek anma programına katılacaklarını kaydetti. 
Daha sonra Erzurum ile Kars’ın Sarıkamış ilçesi sınırında bulunan Allahuekber Dağları’ndaki Çakırbaba Şehitliğine yürüyeceklerini dile getiren Subaşı, burada düzenleyecekleri programla aziz şehitleri yad edeceklerini vurguladı. 
Akşam saatlerinde de Şenkaya’da gerçekleştirilecek fener alayına katılacaklarını ifade eden Subaşı, 24 Aralık Pazartesi günü de Kaynak Yayla Şehitliğine gideceklerini belirterek, şunları kaydetti: 
“Kaynak Yayla Şehitliği’nde iki gece kamp yaparak şehit dedelerimiz ile koyun koyuna yatacağız. Burada düzenleyeceğimiz kampla şehitlerimiz için Kur’an-ı Kerim okuyarak mevlid programı gerçekleştireceğiz. Kamp boyunca bizlere eşlik edecek komandolarımızla birlikte eksi 30 dereceyi bulan soğukta Sarıkamış Şehitlerimiz için saygı nöbeti tutacağız. Kutsal vatan toprağını müdafaa etmek uğruna canlarını seve seve feda eden kahraman vatanlar evlatlarını ebediyete intikallerinin yıl dönümünde bir kez daha rahmet ve minnetle anacağız. Burada vatan toprağı için ölümün her türlüsünü göze almanın en önemli seviyesine tanık olacağız. Allahuekber Dağları’nda yatan şehitlerimiz bu toprakların bağımsızlığı için nasıl bedel ödendiğinin en büyük kanıtıdır. O aziz şehitlerimiz bedenlerinde can, dizlerinde son derman kalana kadar yürüdüler. Bizler de Türkiye İzcileri olarak bedenimizde can, dizlerimizde derman oldukça aziz Türk bayrağımızı yüceltmek için yürüyeceğiz.” 

Sarıkamış şehitleri Spil’in zirvesine yapılan yürüyüşle anıldı 

Genel merkezi Manisa’da bulunan Sarıkamış Şehitleri Yaşatma ve Dayanışma Derneği tarafından Sarıkamış şehitlerini anmak için düzenlenen yürüyüşe 21 sivil toplum kuruluşu destek verdi. Yürüyüşün sonunda 1517 metre rakımlı Spil Dağı'nın zirvesinde şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. 
Sarıkamış Şehitleri Yaşatma ve Dayanışma Derneği Genel Merkezi tarafından Sarıkamış şehitlerini anmak için organize edilen yürüyüşe Manisalı 21 sivil toplum kuruluşu destek verdi. Yüzlerce sivil toplum kuruluşu üyesinin katıldığı yürüyüş öncesi bir açıklama yapan derneğin Kurucu Genel Başkanı Öztürk Demir, “Bugün 23 Aralık. Sarıkamış Harekatı'nın başlama tarihi dündü. Biz bugün Allahuekber Dağları'na çıkar gibi Spil Dağı'na yürüyüş yapacağız. Yaklaşık 21 STK ile beraber Spil Dağı'nda bir yürüyüş gerçekleştireceğiz. Bu yürüyüşün amacı Sarıkamış’ta yaşanan o dramı, o acıyı, askerlerimizin, şehitlerimizin yaşamış oldukları o günü bir nebze olsun yaşamak ve anlayabilmek için buradayız. Faik Çavuş'un dediği gibi yanımızdaki arkadaşlarımızı göremeden yürüdük. Onlar arkamıza bakmadan yürüdük, çünkü hepsi donarak şehit oldu. Biz de o günü anmak için bugün Spil Dağı'ndayız” dedi. 
Şehitleri anma yürüyüşü 1517 metre yüksekliğindeki Spil Dağı'nın zirvesinde son buldu. Katılımcılar, zirvede Türk bayrağı açıp saygı duruşunda bulunarak, hep bir ağızdan İstiklal Marşı'nı okudu. 

Çambaşı Yaylası'nda Sarıkamış şehitleri için yürüyüş düzenlendi 

Ordu'nun Kabadüz ilçesinde Kabadüz Çok Programlı Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri Sarıkamış şehitlerini anma programı kapsamında “Gençlik Ecdadının İzinde” yürüyüşü düzenledi. 
Ordu'nun Kabadüz ilçesinin 2 bin rakımlı Çambaşı Yaylası'nda Kabadüz Çok Programlı Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri Sarıkamış şehitlerini anma programı kapsamında yürüyüş gerçekleştirdi. 
Yürüyüşe Kabadüz Belediye Başkanı Yener Kaya, Kabadüz Çok Programlı Anadolu Lisesi Okul Müdürü Mürsel Karahasan, öğretmen, öğrenci ve askerler katıldı. 
Yaylada Sarıkamış şehitlerini anma programı kapsamında düzenlenen yürüyüş sonrası Çambaşı Merkez Camisi'nde tüm şehitler için mevlit okutuldu. 
Kabadüz Çok Programlı Anadolu Lisesi Okul Müdürü Mürsel Karahasan, "Sarıkamış harekatının 104. yılında, Kabadüz ilçemizin Çambaşı Yaylası'nda kar ve soğukta öğretmen ve öğrencilerle o günü hatırlamak ve unutmamak için yürüyüş gerçekleştirdik. Yürüyüşe katılan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum" şeklinde konuştu. 

MHP kadın kollarından anlamlı etkinlik 

MHP Malatya Kadın Kolları İl Başkanlığı tarafından, Sarıkamış Şehitlerini anma ve eğitim programı düzenlendi. 
Kadın Kolları İl Başkanlığı tarafından düzenlenen, Saz eğitmeni Emrah Umut'un eğitimini üstlendiği saz kursu ve ahşap yakma sanatı eğitim programının ardından Sarıkamış Şehitlerini anma programında duygulu anlar yaşandı. 
Programa MHP Malatya Kadın Koları İl Başkanı Selma Çiçek, ilçe kadın kolları temsilcileri, teşkilat yönetim kurulu üyeleri, çok sayıda partili ve basın mensupları katıldı. 
Kadınların saz eğitimi aldığı ve ahşap yakma eğitiminin verildiği programda, Başkan Çiçek, kısa bir konuşma yaptı. Kadının toplumdaki değerine vurgu yapan Çiçek, gerek iş hayatında gerekse sosyal hayatta kadınların yeri ve önemini belirti. Mutlu ailelerin ve sağlıklı nesillerin temelinde kadınların olduğunu ifade eden Başkan Çiçek "Kadınlarımız, toplumumuzun ayakta durmasından gelişmesine kadar her noktada esas etkili unsurdur" şeklinde konuştu. 
Sarıkamış'ın doksan bin canla yazılan bir destan olduğunu belirten Çiçek, "Eksi 39 derece soğuk ve tipiye rağmen öleceğini bilerek, donacağını hiç düşünmeden cepheye yürüyen doksan bin vatan evladı tek kurşun atmadan şehit olmuşlardır’’ifadelerini kullandı. 
Başkan Çiçek’in konuşmasının ardından' Sarıkamış Şehitleri’ için dua edilip, katılımcılara ikramlar yapıldı. 

Oltu’da Sarıkamış şehitleri anıldı 

Oltu Ülkü Ocakları Başkanlığı tarafından organize edilen anma etkinliğine, Sarıkamış’ta donarak şehit olan askerler, yapılan yürüyüşle birlikte anıldı. 
Sarıkamış Harekatı’nın 104. yıl dönümünde donarak şehit olan askerler Oltu’da dualarla anıldı. Oltu’da gerçekleştirilen anma etkinliğine Milliyetçi Hareket Partisi Oltu İlçe Başkanı Mehmet Coşkun, Ülkü Ocakları Oltu İlçe Başkanı Muhammet Öztürk’ün yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşunun temsilcisi, öğrenciler ve halk katılım sağladı. 
15 Temmuz Şehitler Meydanı’ndan başlayan ve Atatürk Anıtı önünde son bulan yürüyüş sonrası bir basın açıklaması yapan Ülkü Ocakları Oltu İlçe Başkanı Muhammet Öztürk, “Bugün burada tam 104 yıl önce Sarıkamış’ta Allahu Ekber Dağları’nda soğuktan donarak şehit olan 90 bin vatan kahramanının aziz hatıralarını yad etmek ve gençliğin, şühedanın izinde olduğunu göstermek için toplanmış bulunuyoruz. Bizim tarihimizde zaferler kadar acılar da oldukça büyük yer tutar. Yemen kızgın çöllerde, Çanakkale derin sularda, Sarıkamış da dondurucu soğukta vatanı için dini için yitip giden Anadolu çocuklarının hikayesini barındırır. Bıyığı henüz yeni terlemiş gencecik delikanlılar, Sarıkamış'ta düşmana değil soğuğa mağlup olmuşlardır. Bu harekat milletimizin hafızasına kazınmış acı bir hatıradır. Sarıkamış şehitleri, yazlık giysiler ve çarıklarla eksi 45 derece bir soğukta kahramanlık destanı yazmışlardır. Mehmetçiğimiz Sarıkamış’ta bütün imkansızlıklara rağmen müthiş bir civanmertlik yapmış, cihattan kaçmamış, düşmana arkasını dönmemiş ve vatanını canı pahasına korumayı bilmiştir. Onlar 21'inci yüzyılın en büyük destanını yazdılar. Şehitlerin kefenleri bile yoktu, toprak ve kar onlar için kefendi. 
Ama bütün zorluklara rağmen askerlerin bedenlerinde can dizlerinde derman kalmayıncaya kadar geri dönmeyi hiç düşünmediler. Onların torunları olarak biz de onlardan aldığımız güçle devam edeceğiz. Bu vesileyle 104 yıl önce donarak şehit olan kahraman askerlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum'' ifadelerini kullandı. 
Öztürk’ün konuşmasının ardından Mehmet Ağırman tarafından okunan Kur’an tilavetiyle birlikte program son buldu. 

Kato’da Sarıkamış şehitleri anıldı 

2 bin 900 rakımlı Kato dağında Sarıkamış şehitleri anıldı. 2 metre kar kalınlığının olduğu Kato dağında vatan nöbeti tutan silahlı kuvvetleri Sarıkamış şehitlerini dev Türk bayrağı açarak bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. 
Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesindeki 2 bin 900 rakımlı Kato dağında 2 metre karın altında vatan nöbeti tutan silahlı kuvvetlerin yanında yer almak için ilçe merkezinden kato dağına çıkan kaymakam aynı zamanda belediye başkan vekili İsmail Pendik,jandarma komando alay komutanı Tahsin Saruhan,cumhuriyet savcısı Türker Samet Kıroğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Yılmaz, Hakim Ali Onur Tüzün Sarıkamış harekatında şehit olan askerleri andılar. Kato dağı, Tuzluca üs bölgesine kara yoluyla giden heyet dağın zirvesinde dev Türk bayrağı asarak şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. İlçe kaymakamı İsmail Pendik Kato dağında şu ifadeleri kullandı: ‘’Sarıkamış şehitlerimizin ruhları şad olsun. Şehitlerimizin anısına Mehmetçiğimizle beraber olduk. Kato’da olduğu gibi ülkenin dört bir köşesinde vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğini sağlamak için PKK, FETÖ ve DEAŞ'le mücadele bir yana dondurucu soğuklar altında vatan nöbeti tutan silahlı kuvvetlerimize Allah'ın selamını yolluyorum. Bizler sizin sayenizde varız. Allah yar ve yardımcınız olsun. Sarıkamış şehitlerimizi burada andık. Tüm şehitlerimizin mekanları cennet olsun’’ dedi. 

Başkan Tekin’in Sarıkamış Şehitlerini andı 

Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, "Sarıkamış Şehitlerini Anma Günü" dolayısıyla bir mesaj yayınladı. 
Tekin, mesajın ’da şunları söyledi; “Birinci Dünya Savaşında Kafkas Cephesinde yaşanan Sarıkamış Harekatı, zor hava şartlarına aldırmadan vatanları için donarak can veren 90 bin askerimizin şehadete erdikleri, bir yiğitlik destanıdır. Zorlu iklim ve arazi koşullarının düşmandan daha çok kayıp verdirdiği bu amansız mücadelede; Mehmetçik, hiçbir mazeretin ardına saklanmaksızın, vatanına ve istiklaline kastedenlere karşı çelikten sinesini siper etmiş; büyük kayıplar verilse de vatan uğruna çıkılan bu yoldan asla geri dönmeyi düşünmemiştir. Bu duygu ve düşüncelerle Sarıkamış Harekatında, vatan topraklarını savunmak uğruna şehit düşen kahraman vatan evlatlarını, ebediyete intikallerinin 104. yıl dönümünde tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.” 

Sarıkamış şehitleri Manisa’da anıldı 

Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Sarıkamış Şehitleri Yaşatma ve Dayanışma Derneği Genel Merkezi iş birliğinde Sarıkamış Harekatı’nın 104'üncü yılı dolayısıyla bir anma programı düzenlendi. 
Birinci Dünya Savaşı’nın en zor safhalarından biri olan Sarıkamış’ta 90 bin Türk askeri donarak vatanları uğruna canlarını feda etti. Tarihin en dramatik savaşlarından biri olan Sarıkamış Harekâtı’nda şehit olan vatan evlatları Manisa’da düzenlenen programla anıldı. Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Sarıkamış Şehitleri Yaşatma ve Dayanışma Derneği Genel Merkezi iş birliği ile Kültür Merkezi Lale Salonu’nda düzenlenen programı Manisa Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Nursel Ustamehmetoğlu, Sarıkamış Şehitleri Yaşatma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Öztürk Demir,Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Kültür Şube Müdürü Fırat Özcan ve çok sayıda vatandaş takip etti. Programdan önce davetliler askerimizin zorlu iklim, arazi koşullarına, düşmana ve yokluğa karşı Sarıkamış’ta verdiği mücadeleyi anlatan fotoğrafların yer aldığı sergiyi ziyaret etti. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda Kur’an-ı Kerim tilavetleri okundu. Vatan savunmasında canlarını fedan eden şehitlerimiz dualarla anıldı. 
Programda daha sonra Sarıkamış Şehitleri Yaşatma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Öztürk Demir, günün anlam ve önemine yönelik bir konuşma yaptı. Demir, askerlerimizin Sarıkamış’ta eşsiz yiğitlik, fedakârlık ve kahramanlık destanı yazdığını belirtti. Demir’in ardından Doçent Doktor Cengiz Çakaloğlu, ‘Sarıkamış Harekâtı’ ile ilgili bir konuşma yaptı. Konuşmasında, “Ben kim miyim? Ben mazlumların umuduyum. Ben kim miyim? Ben cihanının gururuyum. Ben kim miyim? Ben bu vatan için, ben bu devlet için, ben bu millet için, ben ezan için, ben ay yıldızlı bayrak için. Yemen’in kızgın çöllerinde ölmeyi de bilen, yanmayı da bilen, Sarıkamış’ta eksi 40 derecede donmayı da bilen kahraman Türk askeriyim. Ruhları şad olsun” ifadesinde bulunan Çakaloğlu katılımcıları duygulandırdı. 
Çakaloğlu’nun konuşmasının ardından Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları tarafından "Hazar” adlı oyun sahnelendi. Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncularından Batuhan Nil ve Selim Can Doğancı’nın birlikte yazıp yönettikleri “Hazar” adlı oyun büyük beğeni topladı. Tiyatro oyunun ardından ise Manisa Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Türk Halk Müziği ekibi tarafından Sarıkamış’ın dramına adanmış çok sayıda türküyü seslendirdi. 
Programda son olarak Manisa Büyükşehir Belediyesi Çocuk Kültür ve Sanat Merkezlerinde 5-6-7 ve 8. sınıf öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen “Şehide Mektup” konulu yarışmada dereceye giren öğrencilere ödüllere takdim edildi. 

İzciler Güneş Vakfı'nda 

Güneş Vakfı tarafından geleneksel olarak düzenlenen Cuma Günü Konferansları kapsamında bu hafta Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Dinçer Subaşı “Sarıkamış Şehitleri ve İzciler” adlı sunumunu yaptı. 
Konuşmasına Türkiye İzcilik Federasyonu faaliyetleri arasında olan milli bilinç oluşturma kısmından başlayan Hasan Dinçer Subaşı konuşmasının devamında “Osmanlı ve daha eski zamanlarda savaş için keşif yaparlardır. Maalesef 1980 yılı sonrası İzciliği sadece filmlerde olduğu gibi bilmeye başladık. Bu yüzden 2005 te kurulduğumuzdan bu zamana kadar gençlerde milli bilinci oluşturmak için Allahuekber Dağları şehitleri için yaptığımız yürüyüş sonrası şehitlerimizin yanında 2 gün kamp yapıyoruz.” İfadelerine yer verdi. 
Subaşı, Türkiye İzcilik Federasyonunun milli bilinç oluşturma amacından bahsederek, Balkanlarda ki Türkler için hala beklenen olduğumuzu dile getirdi. Türkiye İzcilik Federasyonunun Balkanlarda katıldıkları bütün etkinliklerin çok verimli geçtiğini, Balkan halkının bayrağımıza ve insanımıza sıkı sıkıya bağlı olduğunu söyledi. 
Konuşmasının sonunda Subaşı, “Balkan ülkelerindeki amacımıza ulaşıp bu halkla kardeş olduğumuz bilincini oluşturduk, şimdiki hedefimiz ise Orta Asya’daki Türk devletlerinde izciliği yaymak. Oradakilerinde, Balkanlarda ki insanlar gibi kardeş olduğumuzu öğrenmeye ihtiyaçları var ve bu konu da çok eksiklik var. İnşallah orada ki gençlere de bir katkımız olur, Orta Asya’daki kardeşlerimizin üstünde gizli de olsa Rus etkisi var bu sebeple rahat hareket edemiyorlar inşallah bunu düzeltmeye çalışacağız” diyerek konuşmasını sonlandırdı. 
Konferansın ardından Güneş Vakfı Yönetimi, Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Dinçer Subaşı’ya teşekkürlerini ileterek katılım belgesini ve "Türk Şöleni Bildiriler" kitabını takdim etti.

Güneş Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Sarıkamış şehitlerini unutmadı 

Güneş Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan Sarıkamış şehitlerini unutmadı. 
Lapa lapa yağan karın söndüremediği ve buz gibi soğuğun dindiremediği vatan aşkının iyice alevlendiği yerin Sarıkamış olduğunu belirten Ceylan "Geçmişini bilmeyenin geleceği tehlikededir. Bu yüzden günümüz nesli nereden nereye geldiğini en ince ayrıntısına kadar bilmelidir. Özellikle kahramanlarımızın Sarıkamış Harekatında Ruslara karşı verdiği amansız mücadeleyi ve onların eksi 40 derecede nasıl şehit olduklarını bilmeliler.” dedi. 
Yüce Türk Milletinin bayrak uğruna, vatan uğruna, bağımsızlık uğruna ölmek için savaşa girdiğinin göstergelerinden birisinin de 22 Aralık 1914 ile 15 Ocak 1915 tarihleri arasında gerçekleşen ve birçok vatan evladının donarak şehit olduğu Sarıkamış Harekâtı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ceylan, “Sarıkamış, Düşmana karşı canını siper eden engin ruhlu, vatan âşıklarının mirası, kahramanlık ve yiğitlik destanıdır. Sarıkamış Harekâtı dünyaya kafa tutan milletimizin vatanı için yapabileceklerinin kanıtıdır. Sarıkamış’ta askerlerimiz bu uğurda şahadete yürümüştür. Allahuekber Dağları’nın Sarıkamış’taki cesaret ateşini lapa lapa yağan kar dahi söndürememiş, vatan için çarpan yüreklerin heyecanını soğuk dahi dindirememiştir. 
Ağır hava koşulları altında savaşan Türk askeri, muharebenin sonuna kadar direnmiş; dayanıklılık, itaat, direniş ve mücadele azminin üstünlüğünü bir kez daha kanıtlamış ve burada şehitlik mertebesine ulaşan vatan evlatları Türk milletinin bağrına defnedilmiştir. 
Sarıkamış Harekâtının 104. yıldönümü vesilesiyle, bayrağımızı bayrak, toprağımızı vatan yapan ve Allahuekber Dağları’nın kara kışına vatan için koşan cesaret timsali şehitlerimizi rahmetle anıyoruz." ifadelerini kullandı. 

sarikamis-sehitleri-tum-yurtta-aniliyor-(2).jpgsarikamis-sehitleri-tum-yurtta-aniliyor-(3).jpgsarikamis-sehitleri-tum-yurtta-aniliyor-(4).jpgsarikamis-sehitleri-tum-yurtta-aniliyor-(1).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler