Sarıkamış Şehitleri Yurdun Dört Bir Tarafında Anıldı

Sarıkamış Şehitleri Yurdun Dört Bir Tarafında Anıldı

Sarıkamış Şehitleri Kars'ın Sarıkamış İlçesi başta olmak üzere yurdun dört bir tarafında eş zamanlı olarak anıldı.

Sarıkamış şehitleri Saklıkent'te anıldı
Sarıkamış Harekatı'nın 103. yılı anma etkinlikleri kapsamında Antalya'da "Gençlik Şühedanın İzinde" temasıyla yürüyüşü düzenlendi. 
Konyaaltı ilçesine bağlı 2 bin 400 rakımlı Saklıkent Kayak Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğe, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İl Jandarma Komutanı Cengiz Yıldız, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhitten Böcek, bir çok kurum temsilcisi ve çok vatandaş katıldı. 
Antalya Büyükşehir Mehter Takımı'nın eşliğinde bin 400'e yakın vatandaş, kış sporlarının yoğun olarak yapıldığı Saklıkent Kayak Merkezi'nde 2 bin 500 kilometrelik yol yüründü. Yürüyüş sırasında 100 metre uzunluğundaki Türk bayrağı gençler tarafından taşındı, birçok vatandaş ellerinde bayraklar ve "Tekbir" sesleriyle yürüyüşü tamamladı. 
Anma etkinliği, saygı duruşunda, İstiklal Marşı'nın okunması ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. 
Vali Karaloğlu, burada yaptığı konuşmada, "Antalya'nın zirvesinden, Antalya'nın Saklıkenti'nden Sarıkamış'a farklı bir rahmet, selam, dua göndermeyi arzu etti. Bu topraklar kolay vatan kılınmadı, bu toprakların her karışı her santimetresi tertemiz şehit kanlarıyla sulanarak vatan kılındı. Onun için biz dünyada paha biçilemez topraklar üzerinde yaşıyoruz." dedi. Ülkenin parasal değeriyle ölçülemeyeceğini vurgulayan Karaloğlu, şehitlerin temiz kanlarıyla paha biçilemez olduğunu ifade etti.
Vatan, bayrak için canlarını vermeye hazır olduklarını dile getiren Karaloğlu, "15 Temmuz gecesinde bunu gösterdik. Bu necip millet bunu 15 Temmuz gecesinde ülkemizi işgal etmek isteyen hain darbe girişimini yapan, ahlaksızlara, onların işbirlikçilerine karşı millet bunu yaptı. 250 şehidimiz var, 2 bin 191 gazimiz var. Rabbim bütün şehitlerimize rahmet eylesin, gazilerimize sağlık versin." dedi.

Konya’da Sarıkamış Şehitleri anıldı 
Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Konya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, 1915 yılında vatan savunmasında Allahuekber dağlarında donarak şehit olan 90 bin şehidin anısına “Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü” gerçekleştirdi. 
“Vefakar Gençlik Fedakar Ecdadını Unutmayacak” sloganıyla gerçekleştirilen Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşüne katılanlar, saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okudu. Daha sonra etkinliğe katılanlar Atatürk Stadyumundan başlayarak Kılıçarslan Şehir Meydanına kadar yürüdü. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ömer Ersöz yaptığı açıklamada, “Tarihimizin acı olayı Sarıkamış harekatının 103.yılında Sarıkamış Şehitlerimiz Anma Programı, Gençlik ve Spor Bakanlığımız önderliğinde 81 ilde aynı anda gerçekleştirildi. Sarıkamış’ta, Kurtuluş Savaşında, Çanakkale Savaşında ve 15 Temmuz darbe girişiminde bu ülkenin işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya gösterdik. Bu vesile ile Sarıkamış şehitlerimizi ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyoruz. Gençlerimiz, sporcularımız ve spor camiamızla vatan için, bayrak için, namus için ve iman için devletimizin ve milletimizin yanında hainlerin ve teröristlerin karşısında duracağız” dedi.
Yürüyüşün sonunda şehitler için Kur’an-ı Kerim okunarak dualar edildi.

Yozgat Sarıkamış şehitleri için yürüdü 
Sarıkamış Şehitlerini anma etkinlikleri kapsamında Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce yürüyüş düzenlendi. 
Sarıkamış Harekatı'nın 103'üncü yılı dolayısıyla düzenlenen yürüyüşe katılanlara atkı, bere ve eldiven dağıtımı yapıldı. Cumhuriyet Meydanı'nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın ardından Kur’an-ı Kerim okunarak dua edildi. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Oğuz Güneşer, Sarıkamış şehitlerinin 1914 yılında emperyalizme karşı Rus zulmüne karşı Mehmetçiklerin şühedaya yürüdüğü gün olduğunu anlattı.
Güneşer, "Yozgat Gençlik Spor İl Müdürlüğü olarak hem sporcularımızla hem öğrencilerimizle bu vatanı vatan yapan, vatan için gözünü kırpmadan şehit olan dedelerimizi atalarımıza minnet yürüyüşünü gerçekleştirdik. Onlara dua okuma anma ve onlara dua etmek için bir araya geldik katılımcılara teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Rıza Kayaalp Spor Salonu önünden başlayan ve Cumhuriyet Meydanı'nda sona eren yürüyüşe Yozgat Vali Yardımcısı Salih Altun, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Sarıkamış şehitleri Hatay’da anıldı 
Hatay’da, Sarıkamış şehitlerini anmak için 5.'si düzenlenen “Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü” geniş bir katılımla gerçekleştirildi. 
Hatay’ın Belen ilçesi Atik Yaylası’nda genç yaşlı demeden çocukların da aralarında olduğu kalabalık bir gurup tarafından 2 kilometrelik yürüyüş gerçekleştirildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı, İskenderun Gençlik Merkezi, Belen Kaymakamlığı, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Belen Belediyesinin organize ettiği etkinlikte saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından şehitler için dua edildi. Duanın ardından programın açılış konuşmasını yapan Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, şehitlere Allah'tan rahmet dilerken, “Bundan 103 yıl önce Başkumandan Vekili Enver Paşa’nın Kars’ı Ruslardan geri almak adına kişisel ihtirasları adına Yemen çöllerinden ve Akdeniz ikliminden toplandığı bu aziz askerlerimizin Sarıkamış’ta kahramanlık timsali verdiği ve düşmana karşı değil o kışın zor şartlarında kara karşı, buza karşı şehit verdiği şehitlik mertebesine ulaştığı kahraman şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi Hatay Milletvekili Orhan Karasayar ise alanda bulunanlara seslenerek, birer şehit torunları olduklarını belirtti. Karasayar, ecdadın yüzyıllarca insanlığa medeniyet götürmek için mücadele ettiğini kaydederek, "Ecdadımız yüzyıllarca insanlığa medeniyeti götürebilmek için, adaleti götürebilmek için, dünyadaki yaşamı hakkaniyetli hale getirebilmek için yüzyıllarca mücadele etmiş. Bu mücadeleyi yaparken de sadece Allah'ın rızasını kazanmanın yolunda mücadelesini yapmış. Hiçbir menfaat beklememiş, hiçbir karşılık beklememiş, nerede bir mağdur varsa dünyanın neresinde bir mazlum varsa onlara el uzatıp onların huzurlu bir şekilde yaşamasının mücadelesini vermiş” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından gençler tarafından şiirler okundu, müzik dinletisi sunuldu. Kızılay ve Belen Belediyesi tarafından yürüyüşe katılanlara çay, su, çorba ikram edildi. Alana gelen vatandaşların üşümemesi için ateş yakıldı.
Etkinliğe, Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, Dörtyol Belediye Başkan Yardımcısı Yaşar Gürakan ve Hatay Güvenlik Korucuları Şehit ve Gazi Aileleri Derneği ile öğrenci ve vatandaşlar katıldı.
Etkinlik hatıra fotoğraflarının çekilmesinin ardından sona erdi.

Gümüşhane, Zigana Dağı'nda eksi 4 derecede Sarıkamış şehitleri için yürüdü 
Gümüşhane'de 103. yılında Sarıkamış Harekatı şehitlerini anma programı tarihi İpek Yolunun en önemli güzergahlarından 2 bin 50 metre rakımlı Zigana Dağı geçidinde gerçekleştirildi. 
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen “Türkiye Şehitleriyle Yürüyor” etkinliği Zigana tüneli çıkışındaki yol ayrımından başladı.
Yaklaşık 5 kilometre süren yürüyüş boyunca dev Türk bayrağı ve Atatürk posteri öğrenciler tarafından taşınırken, katılımcılar “Şehitler ölmez, vatan bölünmez”, “Vatan sana canım feda” sloganları atarak yürüdü.
Yaklaşık bin kişinin katıldığı yürüyüş öncesinde katılımcılara atkı, bere, eldiven gibi çeşitli hediyeler dağıtılırken, güneşli ve zaman zaman sisli ortamda gerçekleştirilen ve hava sıcaklığının sıfırın altında 4 derece olduğu ortamda gerçekleşen yürüyüş Zigana Gümüşkayak Kayak tesislerinde sonlandı.
Burada katılımcılara seslenen Gümüşhane Valisi Okay Memiş, 103 yıl önce bu ülkenin bekası için o soğukta şehit olan askerleri Gümüşhane için çok önemli sembol olan Zigana Dağı'nda gerçekleştirdikleri programla andıklarını söyledi.
“Türk milleti asker bir millettir”
Türk milletinin asker bir millet olduğunun altını çizen Vali Memiş, “Türk milleti asker doğar. Bir o kadar da disiplinlidir. Mehmetçiğimiz komutanlarının gerekirse öl emrine göre hareket eder. Bu vatan için her daim tüm silahlı kuvvetler mensupları, emniyetimiz ölmeye, şehadete hazırdır. İşte bu Sarıkamış şehitlerimiz de bunun en önemli ve acı örneklerinden bir tanesidir. 30 bine yakın askerimiz tek bir mermi atmadan şehit olmuşlardır. Bir diğer örneği 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanımızın emriyle sokaklara inen vatandaşlarımızdan 240 şehidimiz vardır. Bunlar da en az Sarıkamış şehitleri kadar önemlidir. Anayasal sisteme sahip çıkmak için asker olmamalarına rağmen canlarını feda etmişlerdir. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum” dedi.
Belediye Başkanı Ercan Çimen ise, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Halil İbrahim Zeybek ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan da birer konuşma yaptıktan sonra İl Müftüsü Ercan Aksu tarafından başta Sarıkamış şehitleri olmak üzere tüm şehitler için dua edildi.
Program Vali Memiş’e Zeynep Oral isimli küçük bir kız çocuğu tarafından Türk bayrağı hediye edilmesi ve tüm katılımcılara çorba ve simit ikram edilmesiyle son buldu.
Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) üyesi sporcularının da destek verdiği programa Vali Okay Memiş, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Halil İbrahim Zeybek, Torul Kaymakamı Ertuğrul Aslan, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, İl Emniyet Müdürü Ömer Faruk Karataş, İl Jandarma Komutanı Albay Cezayir Danışan, Gümüşhane Üniversitesi akademisyen ve öğrencileri, protokol üyeleri ve çok sayıda öğrenci ile vatandaş katıldı.

Sarıkamış şehitleri Bartın'da anıldı 
Sarıkamış Harekat’ının 103.yılı münasebetiyle Bartın'da şehitleri anmak için program düzenlendi. 
Bartın Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen programa Bartın Valisi Nusret Dirim İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, Bartın Müftüsü Mahmut Gündüz, Bartın Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun, Bartın İl Spor Müdürü Ali Özdemir, AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Programa saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Yaklaşık 400 kişilik grup, ellerinde Türk bayrakları ile “Şehitler ölmez, vatan bölünmez”, “Vatan, sana, canım, feda” şeklinde sloganlar atarak ve tekbirler getirerek şehitliğe yürüdü. Yürüyüş, şehitlikte Kur’an-ı Kerim okunması ve şehit mezarlıklarına karanfil bırakılmasıyla son buldu. Etkinlikte konuşma yapan Bartın Valisi Nusret Dirim, “Bu vatan için canlarını, bedenlerini, en aziz varlıklarını gözlerini kırpmadan feda ediyorlar. Bugün gençlerimiz onların izinde. En son 15 Temmuz’da gördük ki birçok gencimiz, tankların önüne ve meydanlara çıktı. 15 Temmuz’dan sonra tutulan demokrasi nöbetlerinde meydanları doldurdu. Onlar, asla bu toprakların sahipsiz olmadığını, bedel ödemeye hazır milyonlarca vatan evladının bulunduğunu en güzel şekilde gösterdiler ” dedi.

Kütahyalılar Sarıkamış şehitleri için yürüdü 
Sarıkamış Harekatı’nın 103. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ‘Gençlik Şühedanın İzinde’ sloganıyla 81 ilde düzenlenen ‘Saygı Yürüyüşü ve Şehitleri Anma’ programı Kütahya’da çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi. 
Yaşlısıyla genciyle her yaştan vatandaş, Sarıkamış Allahuekber Dağları’nda harekat sırasında donarak şehit olan 90 bin Mehmetçiği anmak için sabah erken saatlerde Kütahya Valiliği önünde toplandı. Kütahya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen "Saygı Yürüyüşü ve Şehitleri Anma" programına Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, İl Jandarma Komutan Vekili Albay Bülent Keskin, İl Emniyet Müdürü Hasan Çevik, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Sadık Ölçen, bazı daire müdürleri, STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Kütahya Gençlik Merkezi İl Müdürlüğü tarafından katılımcılara ay yıldızlı bere, atkı ve eldiven dağıtılan yürüyüşte dev bayraklar taşınarak, "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganları atıldı. Tarih bilincini artırmak, vatan savunmasında çekilen sıkıntıları anmak ve anlamak amacıyla Kütahya Valiliği önünden başlatılan yürüyüş, törenin gerçekleştirileceği Kütahya Gençlik Merkezi önünde son buldu. Kütahya Gençlik Merkezi’ndeki tören ise saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Dörtyol Camii İmam Hatibi Mehmet Sarıyıldız’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti sonrası Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Sarıkamış Belgeseli’ izlendi.
Anma programının 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirildiğini aktaran Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Sadık Ölçen, “Şehitlerimizi, ecdadımızı, bize emanet edilen vatanı bileceğiz ki bu vatanın kıymetini, bayrağın önemini, vatan sevgisini yeni nesle anlatabilelim. Anadolu’ya düşmanı sokmamak, içerideki düşmanı atmak için vatan evlatlarının vatanı için canlarını feda ettiği bir destandır Sarıkamış. O cefakar ecdadımızın bugün vefakar torunları olmalı. Bugün bu vefakar torunları o şehitlerimizi anmak için toplandı. Bu bir sembolik anmadır. Buradaki gençlerimiz tüm gençliği temsil ediyor. Bütün gençlerimiz aynı fedakarlığı gösterir. Bu memleketin şehidi eksik olmaz, ilk kurulan Türk devletinden son kurulan devletimize kadar bu topraklar için verdiğimiz çok sayıda şehidimiz var, tüm şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum” dedi.
"Sarıkamış tarihte yaşanmış tarihe gömülmüş bir anı değil, bu milletin damarına işlemiş, karakterinde var olan bir duygudur" diyen Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir ise, "İnanıyorum ki şu salondaki bütün gençlerimiz atalarına layık olarak Malazgirt'teki gibi, Çanakkale'deki gibi, Dumlupınar'daki gibi, Sarıkamış'taki gibi, 15 Temmuz'daki gibi, terör ile mücadeledeki gibi canını gözünü kırpmadan verebilecek, sahip olduğumuz değerleri düşman ayakları altına gelmesine müsaade etmeyecektir. Bizler gençliğimize güveniyoruz, gençlerimize güveniyoruz. Bu vatan için üzerinde yaşadığımız toprakların ihtiyaç duyduğu her türlü fedakarlığın yapılarak devam edileceğine inanıyoruz. Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Bunu göze alamadığımız taktirde bize yaşam hakkı tanınmayacak bir coğrafyada yaşıyoruz. İnanıyoruz ve gönülden söylüyorum ki gelecek nesiller de geçmişin bu güzel yapraklarından derslerini alacaklar ve bu ülke için bu mukaddes topraklar için yapılacak en güzel fedakarlığı yapacaklardır" diye konuştu.
Vatandaşlar, "Sarıkamış şehitleri orada hayatlarını ortaya koydular. Biz de onların soğuktaki zorlu vatan savunması için, onları anlamak için bu yürüyüşe katıldık" diye konuştular. Program İl Müftü Yardımcısı Veysel Kükrek'in şehitler için yaptığı dua ile sona erdi. 

Simavlı gençler Sarıkamış şehitlerini unutmadı 
Kütahya’nın Simav İlçesinde düzenlenen Sarıkamış şehitlerini anma yürüyüşüne, öğrenciler ve yüzlerce vatandaş katıldı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından, yürüyüşe katılanlara bere, eldiven, atkı ve Türk Bayrağı dağıtılırken, ilçe stadından başlayan yürüyüş Belediye meydanında sona erdi.
Simav Belediye Başkanı Süleyman Özkan“ Bugün Sarıkamış’da donarak hayatını kaybeden 60 bin şehidimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyor, Şırnak’ta görevi başında kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Ferdi Taşçı kardeşimize de Allah’tan rahmet diliyor, kederli ailesine baş sağlığı diliyorum. Şehitlerimizin ruhu şad olsun” dedi.
Sarıkamış şehitlerini 103’üncü yılında anmak için yapılan yürüyüşün ardından, görevi başında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Uzman Çavuş Ferdi Taşçı için düzenlenen törene katılım sağlandı. Belediye meydanında etkinliklere ve cenaze törenine katılan öğrencilerle vatandaşlara sıcak çorba dağıtıldı.

Uşak'ta Sarıkamış şehitlerini anma yürüyüşü yapıldı 
Ülke genelinde Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ''Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü'' düzenlendi. 
Yürüyüş ve anma programına Uşak Valisi Salim Demir, Uşak Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Ünal, İl Emniyet Müdürü İbrahim Ergüder, Ak Parti Uşak Milletvekili Âlim Tunç, Uşak İl Jandarma Komutanı Albay Yalçın Baysal, Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Şahin Mercan, İl Müftüsü Eyüp Baldemir ve binlerce Uşaklı katıldı.
103. yıldönümünde Sarıkamış Şehitleri Uşak'ta da binlerce kişinin katılımıyla anıldı ve yürüyüş programı yapıldı.
Yürüyüşe katılanlara bere ve bayrak dağıtılırken, program 15 Temmuz Şehitleri meydanında saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı.
Ardından başlayan yürüyüş, İsmetpaşa Caddesi, Mende Pazarı, eski Gediz Yolu üzerinden Karaağaç Mahallesi Anıt Tepe'de son buldu.
Öğrenciler yürüyüş esnasından yüz metre uzunluğundaki bayrağı taşıdılar.
Anıt Tepede yapılan törende Uşak Gençlik ve Spor İl Müdürü Şahin Mercan günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yaptı, Kur'an Tilaveti okundu.
İl Müftüsü Eyüp Baldemir Sarıkamış Şehitleri için dua etmesinin ardından hazırlanan videonun izlenmesi sırasında duygu dolu anlar yaşandı.
Törenin bitiminde anma programına katılanlara tarhana ikram edildi.

Akşehir Sarıkamış Şehitlerini Andı 
Konya’nın Akşehir ilçesinde Sarıkamış Harekatının 103. yıl dönümünde, "Vefakar Gençlik, Cefakar Ecdadını Unutmayacak" sloganıyla bir yürüyüş düzenlendi. 
Akşehir Gençlik Merkezi önünde başlayan yürüyüşe; Akşehir Kaymakam Vekili Tuzlukçu Kaymakamı Mehmet İlidi, Akşehir Garnizon Komutanı İkmal Albay Orkun Turaçlı, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, AK Parti İlçe Başkanı Abdurrahman Çardakoğlu, ilçe protokolü, gaziler, öğrenciler, öğretmenler, çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi ile spor kulüpleri katıldı. Akşehir Belediyesi Mehter Grubu eşliğinde yapılan ve Cumhuriyet Meydanı'nda son bulan yürüyüş sonunda saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından dua edildi. Yürüyüş sırasında Akşehir Atlı Okçuluk Spor Kulübü üyelerinin atlarla yaptığı gösteriler de dikkatleri çekti.
Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende bir konuşma yapan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Sarıkamış’ta, Çanakkale’de ve Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi Türk Milleti’nin içindeki milli ruh ateşinin hiçbir zaman sönmeyeceğini belirterek, “Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda, Sarıkamış’ta, 15 Temmuz’da olduğu gibi bundan sonra da bu memleketin evlatları olarak bizler her zaman bayrak için, ezan için, bu toprak için canımızı feda etmekten hiç çekinmedik, çekinmeyeceğiz ve her zaman bu ruhu yaşatacağız” dedi.
Akşehir Kaymakam Vekili Tuzlukçu Kaymakamı Mehmet İlidi ise Sarıkamış ruhunun sürekli canlı tutulması gerektiğini belirterek, “Geçmişten alacağımız dersleri geleceğimize yansıtmalıyız. Sarıkamış, Çanakkale ve 15 Temmuz ruhunu sürekli diri tutmalıyız. Üzerinde yaşadığımız topraklar çok kıymetli topraklar. Halen emperyalist güçlerin üzerimizdeki hesapları bitmedi. Bunu hiçbir zaman unutmamalı ve tedbirli olmalıyız” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından yapılan dua sonrası hatıra fotoğrafı çekildi.

Isparta, Sarıkamış şehitlerini anmak için yürüdü 
Birinci Dünya Savaşı’nda Enver Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusu’nun Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak için başlattığı ve 90 bin askerin tek bir kurşun bile sıkmadan donarak şehit olduğu Sarıkamış Harekatı, 103’üncü yılında Isparta’da düzenlenen etkinlikle anıldı. 
Isparta Valiliği Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Sarıkamış şehitlerinin 103’üncü şehadet yıldönümünde yürüyüş ve anma programı düzenlendi.
Isparta Endüstri Meslek Lisesi önünde başlayan anma yürüyüşüne, Isparta Valisi Şehmus Günaydın, Garnizon Komutanı P.Alb. Ferat Vural, Belediye Başkanvekili Recep Erdem, İl Emniyet Müdürü Halil Turan Erol, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Bolat, AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Murat Gevrek, İl Milli Eğitim Müdürü Şahan Çoker, öğrenci, öğretmen, askerler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Yürüyüş öncesinde katılımcılara, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yaptırılan, üzerlerinde ‘Türkiye şehitlerine yürüyor’ ve ‘Sarıkamış şehitleri’ yazılı Türk bayraklı atkı ve şapka dağıtımı yapıldı.
Yürüyüşün ilk sırasında ise ‘Sarıkamış Şehitleri’ yazılı pankartta, ‘Vefakar gençlik, fedakar ecdadını unutmayacak’ ibaresi yer aldı.
6 Mart Atatürk ve Mimar Sinan Caddesini takiben, Türk bayrağı ve Isparta Belediyesi Erenler Mehteran Takımı öncülüğünde yürüyen topluluk, zaman zaman ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’ şeklinde sloganlarla Kaymakkapı’ya kadar ilerledi.
Düzenlenen yürüyüş, çevredeki esnaf ve vatandaşlardan da yoğun ilgi görürken, bazı vatandaşlar yürüyüşü cep telefonu kameralarıyla kaydettiler.
“Büyük kahramanlıklar ve fedakarlıklar gösteren bir milletiz”
Isparta’da düzenlenen anma etkinliği ile ilgili yürüyüş sırasında pazar tatilinde ecdadına yürüyen vatandaşlara teşekkür ederek sözlerine başlayan Vali Şehmus Günaydın, “Yürüyüşte gerçekten güzel bir manzara var. Geçen yıllarla mukayese ettiğimiz zaman bu yılki yürüyüşümüzün çok daha kalabalık olduğunu görüyoruz. Bu da Ispartalı hemşehrilerimizin hassasiyetini ortaya koyuyor. Tarihimiz kahramanlıklarla ve başarılarla dolu. Biz, vatanımız - bayrağımız ve ezanımız için büyük kahramanlıklar ve büyük fedakarlıklar gösteren bir milletiz. İşte, Sarıkamış Harekatı da bunlardan bir tanesi. Şehitlerimizi anma adına yapılan bu etkinlikte, destek ve katkı veren herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bütün şehitlerimizi rahmetle, minnetle yad ediyorum” dedi.
Isparta Belediyesi Kültür Merkezi önüne kadar devam eden anma yürüyüşü, şehitler için okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Gençlik Merkezi tarafından düzenlenen anma etkinlikleriyle devam etti.

Karabük’te Sarıkamış şehitlerini anma yürüyüşü yapıldı 
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü organizesinde "Sarıkamış Şehitleri Anma Yürüyüşü" gerçekleştirildi. Yürüyüş öncesi Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından vatandaşlara ay yıldızlı bere ve Türk bayrağı dağıtıldı. 
Harekatın 103. yıldönümünde Sarıkamış şehitleri Karabük’te kalabalık bir katılımla anıldı ve yürüyüş programı yapıldı.
Çamlık mesire orman alanından başlayarak Şirinevler Mahallesi'nden stadyuma kadar düzenlenen “Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü”ne Vali Yardımcıları Osman Yenidoğan ve Barboros Baran, Garnizon Komutanı Albay Tekin Nemlioğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Fatih Ağca, İl Jandarma Komutanı Albay Cihan Ulukaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Uzun, Safranbolu 125. Jandarma Eğitim Alay Komutanı Albay İsa Çakmak, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, kurum müdürleri, askerler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, izci kulüpleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Karabük Offroad Kulübü (KARDOF) üyeleri de arazi araçları ile yürüyüşe eşlik etti.
Yaklaşık 1 saat süren yürüyüşün ardından İl Müftüsü Halil Bektaş tarafından okunan dualardan sonra yürüyüş Dr. Necmettin Şeyhoğlu stadında son buldu. Törenin bitiminde yürüyüşe katılanlara mercimek ve ezogelin çorbası ikram edildi.

Tunceli'de Sarıkamış şehitlerini binler andı 
Tunceli’de, Sarıkamış Harekatının 103. yıldönümü nedeniyle anma yürüyüşü gerçekleştirildi. Anmaya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın yanı sıra yaklaşık 7 bin kişi katıldı. 
Tunceli’de Sarıkamış Harekatının 103. yıldönümü nedeniyle Atatürk Mahallesi Sosyal Güvenlik Kurumu binası önünden anma yürüyüşü gerçekleştirildi.
Yürüyüşe AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Tunceli Valisi ve Belediye Başkanvekili Tuncay Sonel, CHP Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, Cumhuriyet Başsavcısı Behçet İşlek, Adli Yargı ve Adalet Komisyonu Başkanı Ersin Tursun, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, Alay Komutanı Albay Tekin Aktemur, Emniyet Müdürü Doğu Ateş, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri ile binlerce kişi katıldı.
Yürüyüş boyunca ellerinde Türk bayrakları taşıyan kalabalık, sık sık “Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganları attı.
Tunceli Valiliği önüne kadar devam eden yürüyüşte, şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından katılımcılara çorba ikramında bulunuldu.
Burada basın mensuplarına günün anlam ve önemine ilişkin bir açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, “Şehitlerimize baktığımız zaman Çanakkale’de olsun, Sarıkamış’ta olsun, Kutul Amare’de olsun bizim şehitlerimiz tek bir dinin, tek bir kimliğin, tek bir etnik yapının unsurları değildir. Bu coğrafyanın unsurlarıdır. Yani o cephede Alevi'si de Sünni'si de Kürt'ü de Türk'ü de vardır. Çünkü topyekun, hep beraber bu coğrafyanın kendilerine vatan kılınmasını, bu bayrağın kendilerini temsilen dalgalandırmak için canlarını vermişlerdir. O yüzden bunları unutmadığımız sürece birliğimiz, beraberliğimiz, kardeşliğimizi sürdürürüz ve bizi vatan yapan, ülke yapan birlikte Türkiye yapan değerleri hep beraber koruruz” dedi.
Tunceli’de düzenlenen yürüyüşte yaklaşık 7 bin kişi ile bu duyguları bir kez daha hatırladıklarını belirten Ünal, “Bütün bu değerleri bir kez daha hatırladık. Ve bu toprakların, bu coğrafyanın bin yıldan beri hepimizi kucakladığını bir kez daha hatırladık. Sarıkamış’ın bu coğrafyayı korumak için verilmiş bir mücadele olarak o gün yaşandığını bir kez daha hatırladık. Tarih sadece zaferlerin hatırlandığı, yad edildiği bir ders değil. Bizim için aynı zamanda tarih hatalarımızın da yanlışlarımızın da hatırlandığı ve bizim için öğrenme, bir ders olduğu disiplin. O yüzden bugün Sarıkamış’ın hatırlanmasının, orada hayatını kaybeden 60 bin evladımızın hep birlikte yad edilmesinin büyük bir kıymeti vardır. Valiliğimize ve bizi yalnız bırakmayan sayın vekilimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, yürüyüşün bitmesiyle Tunceli Valiliğine geçerek yetkililerden bilgi aldı.

Bitlis’te Sarıkamış şehitlerini anma programı 
Bitlis Valiliği himayesinde El Aman Hanı bölgesinde Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Sarıkamış şehitlerini anma programı düzenlendi. 
Bitlis-Tatvan karayolu üzerindeki El-Aman Hanı arkasında bulunan kayak merkezinde bir araya gelen öğrencilere, Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu başta olmak üzere askeri erkan ve diğer kurum amirleri eşlik etti. Programda Sarıkamış harekatında şehit olan askerlerin temsili kıyafetlerini giyen gençler, Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu’na Kur’an-ı Kerim ve sancak hediye ettiler.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bilal Elkatmış’ın açılış konuşmasının ardından Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Öğretim Görevlisi Mehmet Törehan Serdar tarafından Sarıkamış harekatının tarihçesini anlattı.
Daha sonra konuşan Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, Sarıkamış harekatının kadim ve köklü bir geleneğe sahip bu milletin, her türlü zorluğa ve şartlara rağmen yılmadığının en açık göstergelerinden biri olduğunu söyledi. “Düşündükçe hepimizin yüreğini sızlatan bu öykü, inanıyorum ki tarihten önemli dersler çıkarmamız için de son derece anlamlıdır” diyen Vali Ustaoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Tarihi şan, şeref ve kahramanlıklarla dolu bu ülkenin şühedaya duyduğu saygı, şüphe yok ki bu milletin öz değerlerine sahip çıkışının yalnızca bir ifadesidir. Tarihimizin hüzünlü olduğu kadar onurlu bir sayfasını oluşturan Sarıkamış harekatı, kadim ve köklü bir geleneğe sahip bu milletin, her türlü zorluğa ve şartlara rağmen yılmadığının en açık göstergelerinden biri olmuştur. Sarıkamış şehitlerinin bu vatan için canlarını nasıl feda ettiklerini biliyoruz. Sarıkamış’ta bir kahramanlık destanı yazan, geri adım atmayı hiçbir şekilde düşünmeyen, vatanın birlik ve bütünlüğü, istiklali için bedenini siper eden 90 bin Mehmetçik’imizi, hepinizin huzurunda saygı ve minnet duygularıyla anıyorum. Düşündükçe hepimizin yüreğini sızlatan bu öykü, inanıyorum ki tarihten önemli dersler çıkarmamız için de son derece anlamlıdır. Ayrıca bugün Cudi ve Gabar dağları başta olmak üzere ülkemizin çeşitli bölgelerinde ve ilimizin kırsallarında kahraman Mehmetçik’imiz, terörü bu topraklardan temizlemek ve tüm vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak için cansiperane mücadelesine devam etmektedir. Sarıkamış’taki ruh, bugün de yaşamakta ve yüreklerde bu iman var oldukça da yaşamaya devam edecektir” diye konuştu.
Sarıkamış harekatının tarihte önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Ustaoğlu, “Tarih tekerrürden ibaret derler. Hiç tarihten ibret alınsaydı, tarih tekerrür eder miydi? Tarihten ibret almamız lazım. O yazlık elbiselerle yaklaşık 2700 rakımlı Sarıkamış’ın o yüksek dağlarında vatan, millet, devlet ve değerleri için 90 bin vatan evladının canlarını hiçe sayıp nasıl donarak şehit olduğunu biliyoruz. Bu, eşsiz bir fedakarlık ve kahramanlık örneğidir. Anadolu’nun her tarafı; yetimlerini, çocuklarını cepheye göndermiş dul anaların olduğu diyardır. Bu diyar kolay savunulmadı. Gazi Mustafa Kemal’in sözünü ettiği şu temel esası asla unutmamalıyız. ‘Söz konusu vatansa, gerisi teferruattır.’ Bugün içinde bulunduğumuz durumda da yine 7 düvel tüm ülkemizin dört bir yanında, dışarıda ve içerdeki yerli işbirlikçileri de bularak tekrar Mondros dönemine götürme gayreti ve çabası içindeler. Ama onlar şunu bilsinler ki, bu milletin gönlündeki ila-i kelimetullah sevgisi ve inancı, bu ülkenin her yöresindeki manevi şahsiyetler, bu toprağın her karışındaki şüheda, buraların manevi bekçileridirler. Son olarak bir 15 Temmuz hadisesi yaşadık. Ülkemizi, birliğimizi ve dirliğimizi nifak tohumlarıyla parçalamak isteyen bir şarlatana ve onun itlerine milletimiz hiçbir ideoloji, mezhepsel fark, siyasi düşünce ve etnik köken ayrımı gözetmeksizin birlik beraberlik içerisinde topyekun karşı çıkmış ve memleketimizin birlik ve beraberliğini muhafaza etmiştir” şeklinde konuştu.
Hz. Muhammed’in (SAV) bir hadisiyle konuşmasını bitiren Ustaoğlu, “Peygamberimiz, ‘Mü'minler, birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar’ hadisinde ifadesini bulan, kardeşlik ve dayanışma ruhundan ödün vermedikçe bu ülkeyi hiç kimsenin bölmeye gücü yetmeyecektir. Bu duygu ve düşüncelerle ben tekrar başta Sarıkamış’ta hayatını kaybeden kahraman Mehmetçik’lerimiz olmak üzere tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, böyle vatan evladı yetiştiren annelerin ellerinden öperek sizleri sevgi ve saygılarımla selamlıyorum” dedi.
Yapılan konuşmanın ardından program sona erdi.

Batman’da Sarıkamış şehitleri anıldı 
Batman’da Sarıkamış şehitleri için düzenlenen yürüyüşte bir araya gelen binlerce kişi, 300 metre uzunluğundaki bayrakla yürüyerek, şehitleri andı. 
Batman’da, Sarıkamış şehitleri için anma programı düzenlendi. Program yürüyüşle başladı. Bir alışveriş merkezi önünde bir araya gelen, aralarında Vali Ahmet Deniz, Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de bulunduğu binlerce kişi, 300 metre uzunluğundaki bayrakla Atatürk Parkı’na kadar yürüdü. Burada devam eden programda Kur’an-ı Kerim okundu. 
Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Vali Ahmet Deniz, “Bugün Sarıkamış şehitlerimizi, şahadetlerinin 103. yılında anıyoruz. Onlar birer kahramandı, onlar birer yiğitti, onlar birer vatanperverdi. Cesaretliydiler, yürekliydiler. Vatan için şahadete yürüdüler. Vatanı düşman işgalinden kurtarmak için o cesareti, o yüreği gösterdiler. Rabbim onlardan razı olsun, mekanlarını cennet eylesin” dedi.
Konuşmanın ardından program, İl Müftüsü Turgut Erhan’ın şehitler için dua etmesiyle sona erdi. 

4 bin genç şehit dedeleri için yürüdü 
Sarıkamış Harekatı'nın 103. yıl dönümünde Eskişehirli gençler yürüyüş yapıp, şehitliği ziyaret etti. 
Gençlik ve Spor Bakanlığının her yıl düzenlediği "Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü" programı Eskişehir'de de yapıldı. Programın başlangıç yeri olan İstasyon önünde toplanan yaklaşık 4 bin kişi, şiir ve marşlar eşliğinde Mustafa Kemal Atatürk Caddesi'nden şehitliğe yürüdü. Eskişehir Valiliğinin himayesinde gerçekleşen yürüyüş, yaklaşık 4 bin kişinin katılımıyla şu ana kadar Eskişehir'de yapılan en kalabalık Sarıkamış yürüyüşü oldu. Şehitlik ziyareti ile son bulan yürüyüşün ardından çorba ikramında bulunuldu.

Balıkesir Sarıkamış şehitleri için yürüdü 
Balıkesir’de, Sarıkamış Harekatı'nın 103. yılında şiddetli soğuklara yenik düşerek şehit olan askerler dualar ve yürüyüş ile anıldı. 
Sarıkamış şehitleri için Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün düzenlediği etkinlikler sabah namazı sonrası Yıldırım Camisi'nde okunan Kuran-ı Kerim tilaveti ve katılımcılara çorba ikramı ile başladı. Ardından Zağnos Paşa Camisi önünden Sarıkamış şehitleri için düzenlenen yürüyüş öncesi tüm katılımcılara atkı, bere ve eldiven dağıtımı sonrası mehter takımı eşliğinde başladı. Yürüyüş kortejinin önünde askerler dev Türk bayrağı taşıdılar. Kortej Anafartalar Caddesi, Kızılay Caddesi önünden geçerek, Kurtdereli Spor Salonu önünde sona erdi. Yürüyüşe binlerce Balıkesirli katıldı.
Salon önündeki etkinlikte şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından Sarıkamış şehitleri için barkovizyon gösterisi ve Balıkesir Müftüsü Ramazan Topcan şehitler için dua okudu. Duaların ardından konuşan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili Halil İbrahim Koyuncu, "Vatanı, milleti, inançları, kutsalları, bayrağı için şehit olmuş tüm kardeşlerimizi hayırla, şükranla ve rahmetle yad ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devletinin kutlu yürüyüşü hiç bir zaman durmayacaktır. Bizler milletçe Sarıkamış'ta ecdadımızın yürüdüğü, nefeslerin donduğu, yüreklerindeki vatan aşkının onlara rehber olduğu noktada onlar gibi yürümeye devam edeceğiz. Gençler, bunun en büyük teminatı ve milletimizin, devletimizin geleceğidir” dedi
Sarıkamış şehitleri için yapılan tören sonrası, lokma dökülerek dağıtıldı.
Kurtdereli Spor Salonu'nda sona eren yürüyüşe Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Kerim Özdemir, AK Parti İl Başkanı Hasan Demiraslan, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı V. Faruk Özen, Balıkesir Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Turan, Balıkesir İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, Belediye başkanları, resmi daire müdürleri, protokol üyeleri ve gençler katıldı.

Sakarya'da Sarıkamış şehitleri anıldı 
Sarıkamış Harekatında şehit olanların anısına Sakarya'da yürüyüş düzenlendi. 
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, 103 yıl önce Sarıkamış Harekatında şehit olanların anısına bir program düzenledi. Adapazarı ilçesindeki Olimpik Yüzme Havuzu önünde toplanan grup Allahuekber Dağlarında şehit olan 90 bin asker için Türk bayrağı ve pankart açtı. Çark Caddesi, Atatürk Bulvarı istikametinden gelen grup, Yorgalar Mezarlığındaki şehitliğe kadar yürüdü. Mezarlıktaki program Kuran-ı Kerim tilaveti ve şehitler için yapılan dua ile son buldu. Etkinlikte katılımcılara çorba ikram edildi.

"Acımız derindir"
Program sonrasında bir açıklama yapan Sakarya Muharip Gaziler Derneği Başkanı Erol Demir, "Bugün burada tam 103 yıl önce Sarıkamışta şehit olan 90 bin vatan kahramanının aziz hatıralarını yad etmek ve gençliğin izinde olduklarını göstermek için toplanmış bulunmaktayız. Yazlık giysilerle, çarıklarla - 45 derecedeki bir soğukta kahramanlık destanı yazmışlardır. Acımız derindir" dedi.

Sarıkamış şehitleri Sivas'ta düzenlenen yürüyüşle anıldı 
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Sarıkamış Harekatı'nın 103'üncü yıl dönümü dolayısıyla tüm yurtta eş zamanlı olarak düzenlenen 'Türkiye Şehitlerine Yürüyor' yürüyüşü Sivas'ta da yapıldı. 
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün organize ettiği yürüyüş, Polis Meslek Eğitim Merkezi önünden başladı. Sıfırın altında 2 derecede gerçekleştirilen yürüyüşe 5'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Ertuğrul Erbakan, İl Emniyet Müdürü Kenan Aydoğan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Salim Kılıç, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Burada toplanan yaklaşık 2 bin kişi, 'Şehitler ölmez vatan bölünmez', 'Ne mutlu Türküm diyene' sloganları atarak marşlar söyledi. Kardeşler Tepesi'nde sona eren yürüyüşte saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Kur'an okunması ve şehitler için dua edilmesinin ardından program sona erdi. Yürüyüşe katılan vatandaşlar, duygusal anlar yaşadıklarını belirterek, şehitleri rahmetle andıklarını söylediler.

Vefakar gençlik fedakar ecdadı için yürüdü 
Erzincan’da Sarıkamış Harekatı’nın 103. yılı dolayısıyla "Vefakar gençlik, fedakar ecdadını unutmayacak" sloganıyla Sarıkamış Şehitleri’ni Anma yürüyüşü gerçekleştirildi. 
Binlerce kişinin katıldığı anma yürüyüşünde Sarıkamış’ta şehit olan Mehmetçikler anıldı. Erzincan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi organizasyonunda Sarıkamış Harekâtı sırasında şehit düşen Mehmetçikleri anmak için yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe Erzincan Valisi Ali Arslantaş,3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Burak Mumcu, Emniyet Müdürü Bülent Şensoy, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Muhammer Doğan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve binlerce genç katıldı. Yürüyüş öncesi Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yürüyüşe katılanlara günün önemini vurgulayan üzerinde ay yıldız işlemeli ve Gençlik Şühedanın İzinde yazılı atkı ve bere dağıtımı yapıldı. 
13 Şubat Spor Salonu önünde biraraya gelen gençler ve sporcular pankart ve Türk Bayrağı ile şehir stadı önünden başlayıp Ordu Caddesinden Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyüp şehit olan Mehmetçikleri yad ettiler. Yürüyüş boyunca “Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez” sloganları atan gençlere yürüyüş güzergahı boyunca vatandaşlar destekte bulundular. Yürüyüş sonunda Cumhuriyet Meydanı’na toplanan vatandaşlara Erzincan Belediyesi Mehter Takımı tarafından marşlar eşliğinde konser verildi. Konserin ardından Sarıkamış Şehitleri için Saygı Duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okudundu. Program Sarıkamış Şehitleri için Kur'an-ı Kerim tilaveti ve Sarıkamış Harekatını anlatan şiirlerin okunması ile devam etti.
Düzenlenen yürüyüş hakkında bilgi veren Erzincan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Burak Mumcu; “Bugün Gençlik ve Spor Bakanlığımızın organizasyonuyla Tüm Türkiye'de Sarıkamış Şehitlerini anmak için ecdadının izinden ayrılmayan gençlerimiz ile birlikte temsili bir yürüyüş düzenledik. Fedakar ecdadımızı anarken vefakar gençliğimizin bu yürüyüşe yoğun katılımı bizleri çok gururlandırmıştır. 7'den 77'e bu ruhu içinde barındıran bu yürüyüşe katılan herkese Gençlik ve Spor Bakanlığımız ve Erzincan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüz adına teşekkür ediyorum. Şanlı bir tarihin mirasını biz gençler taşıyoruz. Vatan toprağının her karışında vatanımızı dün olduğu gibi yarında koruyacak evlatlarımız olacaktır. Bayrağımız hiç bir zaman gökten inmeyecektir. Bizler Sarıkamış Harekatında şehit olan vatan evlatlarımızı anmak için kısa bir yürüyüş düzenledik. Ecdadımızın Sarıkamış'ta yaşamış olduklarını bir nebze olsa anlayabildiysek ne mutlu bizlere. Sarıkamış'ta son sözleri Allahuekber olarak şehit olan şehitlerimiz olmak üzere bu topraklar için şehit olan evlatlarımıza saygı, rahmet ve şükranlarımızı sunuyorum." dedi.
Genç kuşakların Sarıkamış Harekatı'ndan önemli dersler çıkarması gerektiğini vurgulayan Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ise konuşmasında "Şanlı tarihimizin hüzünlü yapraklarından biri olarak hafızalarımıza kazılan Sarıkamış Harekatı bir yiğitlik destanıdır. Şartların tüm olumsuzlukları karşısında üstün cesaret ve sabır ile düşmanın bile takdirini kazanan Türk Askeri Sarıkamış Harekatında eşine az rastlanır mücadele örneği sergilemiştir. Kahraman askerimiz doğa şartlarına mağlup olmuş ve soğuk hava şartlarına rağmen bir adım bile geri çekilmeden donarak Hakk'a yürümüştür. Milletimiz şehitlerimizi toprağa değil buz tutan sinesine defin etmiş ve 103 yıldır hiç unutmamıştır. Bu harekat Çanakkale'nin Kut'ül Amare'nin, Kurtuluş Savaşımızın öncüsü olmuş kahraman Mehmetçik aynı iman ile vatanı savunmaktan geri durmamış ve 90 bin şehidimizin sızısını yüreğinde hissetmiştir. Sarıkamış Harekatı'nda yaşananlar genç kuşaklarımızın ibret alarak önemli dersler çıkarması gereken büyük kahramanlık tablosudur. Yüreklerde taşınan vatan ve bayrak sevgisi eşsiz bir sağduyu ve disiplin anlayışı ile birleşerek Mehmetçiğin en zor şartlara bile göğüs germesini sağlamıştır. Vatan sevdasıyla ölümü hiçe sayan bu kahramanlar nesiller boyu saygı ve minnet ile hatırlanmaya devam edecektir." şeklinde konuştu.
Sarıkamış Harekatı'nda gösterilen yiğitlik ruhunun 15 Temmuz'da bir kez daha gösterildiğini belirten AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle ise "Tarihi bir günün sene-i devriyesi 98 yıl önce Çanakkale'de yazılan destanın 130 yıl öncede Sarıkamış'ta Allahuekber Dağlarında Osmanlı torunlarının, ellerine kınalar yakılarak gönderilen kahraman askerlerimizin Sarıkamış'ta yazdıkları destan münasebetiyle toplanmış bulunuyoruz. Yürürken bu aziz gençlerimiz Tekbir getiriyorlardı. Allahuekber Dağlarındaki 90 bin şehidimiz sizin sesinizi,sadakatinizi duymuştur Allah'ın izniyle. Biz farklı bir milletiz. Bizim tarihimiz kahramanlık destanlarıyla doludur. Bizim tarihimizde yiğitlik, mertlik vardır.Vatan,bayrak,ezan için ölümleri düğün saymak vardır. Çanakkale'de, Dumlupınar'da, Sakarya'da, 15 Temmuz'da, içimizdeki hainlerin kalkışmasında tarihin her döneminde bu dış güçlerin taşeronları var. Fakat Sarıkamış Şehitlerindeki ruh ne ise bugünde 80 milyon olarak o ruh ve heyecanı taşıyoruz. Ölene kadar da taşıyacağız. Dünden bugüne tüm şehitlerimize bu toprak için toprağın kara bağrına düşen tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.
Sarıkamış'ta çok zor şartlar altında üstün bir mücadelenin yaşandığını belirten Erzincan Valisi Ali Arslantaş ise konuşmasında "103 yıl önce ecdadın yaşadığı hissiyatı anabilme onların duygu dünyasına biraz olsun dahil olabilme adına yaklaşık 3 kilometrelik bir yürüyüş yaptık. 103 yıl öncede bu toprakları yurt etmek için şehit veriyorduk dün de Ademimizi şehit verdik. 15 gün önce Hakan'ı şehit vermiştik Erzincan olarak. Şehitlerimiz bizim bu toprakların bağrına koyduğumuz bu toprakların bizim olduğunu tescilleyen mühürlerimizdir. İnsan tarihinde yalnız geçmişini değil geleceğini de arar. Bizim geleceğimiz Çanakkale'dir, Sarıkamış'tır, Malazgirt'tir. 3. Ordu'nun komutanı Enver Paşa'ydı. Enver Paşa Genel Kurmay Başkanı idi. Buradaki mağlubiyetten maalesef ülkem insanı 7 yıl sonra haberdar oldu. Fakat aynı ordu Sarıkamış'tan 2,5 ay sonra Çanakkale'de 7 düveli dize getirmiş 6 ay sonra da Kut'ül Amare'de İngilizleri esir almıştı. Kimi askerimiz soğuktan kimi askerimiz de savaşırken Sarıkamış'ta şehit oldu. Şalı ordumuzun başka milletlerin yerinden kıpırdayamacağı şartlar altında savaştığını unutmayalım. Sarıkamış'ta ve bu vatan için şehit düşen tüm Mehmetçiklerimize Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.

Muşlular 'Sarıkamış Şehitleri' için yürüdü 
Muş’ta binlerce kişi Sarıkamış şehitleri için düzenlenen etkinlik kapsamında yürüyüş yaparak dualar etti. 
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü organizasyonu ile binlerce kişi Sarıkamış şehitleri için yürüdü. Düzenlenen yürüyüş, Hükümet Konağı önünden başlayarak Gençlik Merkezi’ne kadar devam etti. Yürüyüşe Vali Aziz Yıldırım, Garnizon Komutanı Albay Cem Karoğlu, İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, siyasi parti temsilcileri, kamu kurumu müdürleri ve çok sayıda öğrenci ile binlerce vatandaş katıldı. Ay yıldızlı bayraklarla tamamlanan yürüyüşün ardından şehitlerin ruhu için Kur’an-ı Kerim okundu ve dualar edildi. Daha sonra konuşan Vali Aziz Yıldırım, 103 sene evvel gerçekleştirilen Sarıkamış hareketinde binlerce Mehmetçik'in şehit düştüğünü hatırlattı. Vatan, millet savunması için dondurucu soğuğun veya yakıcı sıcağın öneminin olmadığını belirten Vali Aziz Yıldırım, "Hepimiz biliyoruz ki, vatan millet savunması için soğuğun olması, Sarıkamış'ta, Allah-u Ekber Dağlarında dondurucu soğuğun olması, Yemen çöllerinde yakıcı güneşin olması hiçbir şeydir. O insanlar da belki biliyorlardı ki oralarda şehit düşecekler, ama gözlerini hiçbir zaman en ufak bir şekilde kırpmadılar, kalplerinde en ufak bir tereddüt olmadı ve hepsi seve seve vatan millet için, din diyanet için, komutanlarının yapmış oldukları savaş planı doğrultusunda o dağlara gitmekten, soğuğa karşı durmaktan çekinmediler ve birçoğu şehit oldu. Her ne kadar bizim Mehmetçik'imiz o soğukta mücadele vermişse, aynı şekilde Çanakkale'de de, Sakarya Meydan Muharebesi'nde de bu mücadeleyi vermekten, şehit olmayı göze almaktan hiçbir zaman çekinmemiştir" dedi.
Konuşmasında gençlere seslenen Vali Yıldırım, "Bugünün gençleri; sizler, bizler, bu vatan milletin savunması için gözümüzü hiçbir zaman kırpmayacağız, bu vatan toprağının başkalarının eline geçmemesi için de her türlü gayreti sarf edeceğiz. Bugünün gençliği bunu 15 Temmuz 2016 tarihinde çok rahatlıkla gösterdi. Büyük bir fedakarlıkla, büyük bir kahramanlıkla gösterdi. Ordu, bir devletin olmazsa olmazı, vazgeçilmez unsurlarındandır. Gerek içeride, gerek dışarıda, dahili ve harici düşmanlara karşı ordumuzun dimdik ayakta olması, Mehmetçik'imizle beraber vatandaşımızın da, sivillerin de kendini vatan millet savunmasında görevli görerek bu mücadeleye katılması, zaten Türk milletinin büyük bir onurudur, gayretidir" diye konuştu.
1877 yılında Kars, Ardahan, Sarıkamış ve Artvin'in Rusların eline geçtiğini dile getiren Vali Yıldırım, şöyle konuştu: 
"İşte bizim askerlerimiz, bu toprakları tekrar almak üzere o soğukta, o karda kışta, elindeki imkanların çok olmadığına bakmaksızın, hareket etti ve bir kısmı orada şehit oldular. Daha sonra bu topraklarımız geri alındı. Bugün, Allah'a şükürler olsun ki Kars da, Ardahan da, Artvin de, Sarıkamış da bugün bizim sınırlarımız içerisindedir. Hepsi bizim cennet vatanımızın cennet köşelerinden bir tanesi. Bunlara çok iyi sahip çıkmamız lazım. Vatanın her bir karış toprağı bizim için kutsaldır. Vatanın her bir çakıl taşı bizim için vazgeçilmez değerdedir. Bunun böyle bilinmesiyle inşallah gelecekte de dostlarımıza güven, düşmanlarımıza korku salmak suretiyle üzerimizde oynanan oyunları hep beraber bertaraf edeceğiz, boşa çıkaracağız. Allah bu birlik ve beraberliğimizi bozmasın, kimselere de fırsat vermesin. Hepinizin huzurunda bugün andığımız, başta Sarıkamış şehitlerimiz olmak üzere bu vatanın ve milletin bekası için, korunması için, canını seve seve veren bütün şehitlerimize, o günlerde gazi olmuş fakat daha sonra Hakk'ın rahmetine kavuşmuş olan bütün gazilerimize, bu vatan milletin bekası için gayret eden, dün olduğu gibi bugün de canını vermeye hazır olan bütün gençlerimizin geçmişlerine Allah'tan rahmet diliyorum. Bugünün gençlerine, bugünün insanlarına, askerimize, polisimize, hepsine hayırlı uzun ömürler diliyor ve bu vatan millet için hepsinin her zaman canını bile vermekten kaçmayacağına inanıyorum."
Vali Yıldırım'ın konuşmasından sonra program sona erdi.

Zonguldak’ta bin kişi Sarıkamış şehitleri için yürüdü 
Zonguldak’ta yaklaşık bin kişi Sarıkamış şehitleri için yürüyüş gerçekleştirdi. Protokolünde katıldığı anma programı, Kur’an-ı Kerim okunmasıyla son buldu. 
Gençlik Hizmetleri ve Spor Zonguldak İl Müdürlüğü tarafından, Sarıkamış Harekatı’nın 103’üncü yıl dönümünde, “Gençlik Şühedanın İzinde” sloganıyla Sarıkamış şehitlerini anma programı gerçekleştirildi. Öğretmenevi önünden başlayan yürüyüş Zonguldak Valiliği önünden son buldu. Yürüyüşe Zonguldak Valisi Ahmet Çınar’ın yanı sıra Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Başsavcı Hakan Yağız, BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Azar, Emniyet Müdürü Metin Turanlı, Gençlik Spor İl Müdür Vekili Hakan Yüksel, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Yaklaşık 2,5 kilometrelik güzergah boyunca yürüyüş gerçekleştiren katılımcılara atkı ve bere hediye edildi. Valilik binası önünde devam eden anma programında saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.
Gençlik Spor İl Müdür Vekili Hakan Yüksel, “Tarihi nice destanlarla dolu yüce milletimizin sadece Sarıkamış’ta değil Çanakkale’de, Anafartalar’da, Dumlupınar’da şehit olan her bir şehidimiz bu vatanın kazanılmasında önemli bir rol oynamış destan yazmışlardır. Bu vatanın kurulmasında ve korunmasında ecdadımız nasıl bayrağımızı taşımışlarsa bugün bizler yarın da sizler bu bayrağı taşıyacaksınız. Geçmişi iyi bilmeyen bir nesil geleceğini sağlam temellere oturtamaz. Anadolu’ya girişimizin ilk adımı olan Malazgirt’i, İstanbul’un Fethi'ni, Samsun’da başlayan milli mücadeleyi bilmezsek geleceğimizi de sağlam temellere oturtamayacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.
Valilik önündeki anma programı Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından çorba ikramı ile son buldu.

Niğde'de 'Sarıkamış' yürüyüşü yapıldı 
Sarıkamış Harekatı’nın 103. yılında Sarıkamış dağlarında şehit düşen askerleri anmak için Niğde'de yürüyüş düzenlendi. 
Niğde Gençlik Merkezi tarafından organize edilen “Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü” yapıldı.
Anma etkinlikleri Şehit Ömer Halisdemir Meydanı’nda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Burada bir konuşma yapan Niğde Valisi Yılmaz Şimşek: “Milletimizin tarihi birçok kahramanlık destanlarıyla, zaferlerle doludur. Malazgirt, Çanakkale, istiklal savaşı bunlardan sadece bir kaçıdır. Ama Sarıkamış ayrı bir destandır, Sarıkamış bu milletin beyaz destanıdır. Bu destanda yaklaşık 90 bin vatan evladı Allahuekber Dağlarında eksi 40 derecede vatan için çarpışarak şehit olmuştur. İşte bu vatan aziz şehitlerimizin yazdıkları bu kahramanlık destanları ve milletimizin yaşadığı büyük acılar ile vatan olmuş ve onların sayesinde bayrak inmemiş ve ezan dinmemiştir. O nedenle bu hatıraları sıcak tutmamız çocuklarımıza, gençlerimize Sarıkamış'ı iyi anlatmamız, Sarıkamış'ı gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor. Bu konuda hepimize büyük görevler düşüyor. Kuşkusuz ki Sarıkamış'ı bilmeyen, Çanakkale’yi bilmeyen bir nesil bu milleti geleceğe taşıyamaz” dedi.
Konuşmanın ardından yüzlerce vatandaş Şehit Ömer Halisdemir Meydanı’nda Niğde Şehitliği’ne kadar Sarıkamış şehitleri için yürüdü. Şehitlikten Kur’an-ı Kerim okundu, dua edildi.
Programın sonunda katılımcılara Niğde Belediyesi tarafından çorba ile ekmek dağıtıldı.

Bingöl'de Sarıkamış şehitleri anıldı 
Sarıkamış şehitleri, şehadetlerinin 103. yıl dönümünde düzenlenen yürüyüşle anıldı. 
Sarıkamış Harekatı’nın 103. yılı dolayısıyla Eğitim Caddesi’nde başlayan yürüyüşe, Bingöl Valisi Ali Mantı, 49’uncu Tugay Komutanı Tuğgeneral Ersin Altay, Belediye Başkanvekili Halim Sugü, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
‘Vatan için yaşayıp öldünüz, siz toprağa değil kalplere gömüldünüz’ pankartı ve dev Türk bayraklarının açıldığı yürüyüş, Valilik konağı önünde ona sona erdi.
Program sonrası konuşan Vali Mantı, milletin arasındaki dayanışma ve kaynaşma sürdüğü müddetçe ülkeyi kimsenin bölemeyeceğini söyledi. Vali Mantı, “Biz millet olarak vatan savunmasının imandan olduğuna inanan bir milletiz. Biz vatan, bayrak, ezan ve toprak dendiği zaman en kutsallarımızı hiç tereddüt etmeden feda etmeye hazır olan bir milletiz. Biz doğusundan batısına güneyinden kuzeyine kadar ülkemizin birlik ve beraberliği için gerek içeriden gerek dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı topyekun olarak canımızla tüm değerlerimizle karşı koymaya, savaşmaya ülkemizin birlik ve beraberliğini korumaya yıllar önce olduğu gibi bundan sonrada var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Biz bir milletiz. Tek bayrak, tek ezan, tek millet sloganı ile gerçeklik etrafında birleşmiş bir milletiz. Biz tarihimizle kültürümüzle, ruhumuzla, coğrafyamızla bir milletiz. Bu ülkedeki bu iman bu ülkedeki bu sadakat, milletimizin arasındaki dayanışma ve kaynaşma sürdüğü müddetçe bu ülkeyi kimse bölemeyecektir” ifadelerini kullandı.

Torbalı ‘da Sarıkamış şehitleri için yürüyüş 
103 yıl önce Enver Paşa komutasında düzenlenen Sarıkamış Harekâtında Allahu Ekber Dağları’nda donarak şehit düşen 90 bin Mehmetçik Torbalı’da dualarla anıldı. 
Torbalı Belediyesi ve İzmir Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen Sarıkamış Şehitleri’ni Anma Yürüyüşünde dualar okundu. Konuşmalar yapıldı, gözyaşları döküldü.Torbalı halkının da yoğun ilgi gösterdiği yürüyüş Sadık İleri Bulvarı’nda başladı. Binlerce vatandaş ellerinde Türk bayrakları ile önce belediye meydanına, oradan da Şehitler Anıtı’na sloganlar atarak yürüdü. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından organize edilen ve ilki geçtiğimiz yıl düzenlenen anma töreni, gördüğü yoğun ilgi sebebiyle bir kez daha Torbalı’da gerçekleşti.
Başkan Görmez’den teşekkür
Şehitler Anıtı’na karanfil bırakan binlerce Torbalılı vatandaş, şehitlerimiz için yapılan duaya katıldı. Burada bir teşekkür konuşması gerçekleştiren Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, “İlki geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü’nü bu yıl da ilçemizde gerçekleştirme kararı alan İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’müze teşekkür ediyorum. Bu etkinliğe katılarak ilçemize yakışır bir yürüyüşün gerçekleşmesinde emeği geçen siz değerli Torbalılı hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Genç kuşakların yakın tarihimizi bilmesi çok önemli. Bu kutsal vatan toprakların şartlar ne olursa olsun nasıl korunduğunu, savunulduğunu, uğrunda nasıl korkusuzca, kahramanca şehit olduğumuzu çocuklarımızın bilmesi gerekiyor. Tarihini, geçmişini bilmeyenler geleceği doğru algılayamazlar, olası tuzakları öngöremezler” dedi.
“Bu topraklar çok kahraman yetiştirdi”
Tarihin şanlı zaferler ve yiğit kahramanlarla yazıldığını belirten Başkan Görmez, “Türk milletinin tarihi şanlı zaferler ve yiğit kahramanlarla doludur. Dünyada başka hiçbir millet yoktur ki şehadete gülerek ve koşarak gitsin. Yemen’de, Çanakkale’de, Sarıkamış’ta, ve yakın tarihte 15 Temmuz’da Hakk’a yürüyen milletimiz, vatanına, bayrağına ve ezanına sahip çıkmıştır. Bu milletin bağrından Seyit Onbaşı, Ömer Halisdemir, Fethi Sekin gibi birçok kahraman yetişmiştir. Bugüne kadar olduğu gibi milletimizin bugünden sonra da vatanı, milleti, bayrağı ve ezanı için gözünü kırpmadan, seve seve şehadete yürüyeceğinden şüphemiz yoktur. Bu vesile ile bundan tam 103 yıl önce Allah’u Ekber dağlarında donarak şehit düşen 90 bin kahramanımız başta olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle, minnetle ve şükranla anıyorum” diye konuştu.
Etkinliğin sonunda Torbalı Belediyesi tarafından vatandaşlara sıcak çorba ikramı yapıldı.

Adıyaman’da Sarıkamış şehitleri anıldı 
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Sarıkamış Harekatının 103. yılı etkinlikleri kapsamında Adıyaman’da çok sayıda vatandaş, “Türkiye Şehitleriyle Yürüyor” sloganıyla düzenlenen yürüyüşe katılarak Sarıkamış şehitlerini andı. 
Adıyaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün organizasyonunda düzenlenen Sarıkamış şehitlerini anma yürüyüşüne, Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Atasoy, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, İl Emniyet Müdürü Metin Alper, AK Parti İl Başkanı Mehmet Erdoğan, İl Sağlık Müdürü Erdoğan Öz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, kurum müdürleri, STK temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Adıyaman Lisesi önünde başlayan yürüyüş Gölbaşı Caddesi üzerinden Adıyaman Valiliği önüne kadar devam etti. Yürüyüşe katılanlar ellerinde Türk bayraklarıyla tekbirler getirerek, “Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganları eşliğinde hükümet konağına kadar yürüdü. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Atatürk anıtına çelenk bırakıldı.
Bırakılan çelenk sonrası Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı günün anlam ve önemine dair konuşmalar yaparak Sarıkamış şehitlerini 103. yıl dönümünde rahmet, minnetle andıklarını vurguladı. Yapılan konuşmaların ardından İl Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü tarafından Sarıkamış şehitleri ve vatan toprakları uğruna şehit düşen tüm şehitler için Kur’an-ı Kerim okunarak dua edildi.

Kilisliler Sarıkamış Şehitleri Anısına yürüdü
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Kilis’te, Sarıkamış Şehitleri anısına yürüyüş gerçekleştirildi.103 yıl önce Sarıkamış’ta şehit düşenlerin anısına düzenlenen yürüyüşe Kilis Vali Yardımcısı Osman Uğurlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Remzi Arkaltı, SGK İl Müdürü Abdulkadir Akkaş, Kilis Orman İşletme Müdürü Cesim Karadağ, Kilis Müftüsü Mahmut Karatepe ve vatandaşlar katıldı.
Eski Kilis Valiliği önünden başlayan yürüyüş, Kilis Beşevler Yüzme Havuzuna önündü son buldu. 
Yürüyüşe katılanların Türk Bayrağı işlenmiş bere ve atkı takarken, gençler ellerinde taşıdıkları Atatürk Portresi ve Türk Bayrakları ile Sarıkamış Şehitlerini andı. Yürüyüşe katılan gençler “Vatan Sana Canım Feda” sloganları attı.

Gaziantep'te binlerce kişi Karkamış Şehitleri için yürüdü 
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşüne Gaziantep’de binlerce kişi katıldı. 
Gaziantep Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen yürüyüşe katılanlara kaşkol, bere ve eldiven dağıtıldı. 15 Temmuz Demokrasi Meydanında toplanarak yürüyüşe başlayan binlerce kişi Atatürk Anıtı, Kırkayak Parkı, Kızılay Kan Merkezi güzergahını takip ederek Demokrasi Meydanına tekrar geri geldi. 
“Sarıkamış en önemli dönüm noktamızdır”
Törende konuşan Gaziantep Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ökkeş Demir, “Sarıkamış Türk tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. Tarih tekerrürden ibaret derler. Hiç tarihten ibret alınsaydı, tarih tekerrür eder miydi? Tarihten ibret almamız lazım. O yazlık elbiselerle binlerce vatan evladının yaklaşık 2 bin 700 rakımlı Sarıkamış’ın yüksek dağlarında vatanın bütünlüğü ve milletin bekası için, 90 bin şehidimizin orada donarak hayatlarını kaybetti. Bugün Anadolu her tarafı çocuklarını cepheye göndermiş, dul anaların olduğu diyardır. Bu diyar kolay kurtulmadı. Gazi Mustafa Kemal’in dediği gibi ‘Söz konusu vatansa, gerisi teferruattır’. Bu temel, bu esasa dayanır. İçinde bulunduğumuz durumda da yine 7 düvel tüm ülkemizin, Anadolu’muzun dört bir yanında ve dışarıda, içerideki yerli işbirlikçileri de bularak ülkemizi tekrar Mondros dönemine götürmeye gayret ve çaba gösterenler var. Ama onlar şunu bilsinler ki, bu toprağın her karışında şüheda, her tepesindeki türbeler, buraların manevi bekçileridir. İşte bir 15 Temmuz hadisesini yaşadık. İçten bizi fesatlarla, nifak tohumlarıyla parçalamak isteyenler, iç savaş çıkararak memleketimizi parçalamak isteyenlere milletimiz hiçbir ideoloji, mezhepsel fark, siyasi düşünce ayrımı gözetmeksizin, etnik köken ayrımı gözetmeksizin birlik beraberlik içerisinde top yekun bu dış meşeli ve içerideki işbirlikçilerine karşı çıkmış, memleketimizin birlik ve beraberliğini muhafaza etmiştir. Sarıkamış Harekatının 103. yıl dönümü vesileyle de başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum” diye konuştu.

Aydınlılar Sarıkamış şehitleri anısına yürüdü
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen ‘’Vefakar Gençlik Cefakar Ecdadının İzinde’’ programı kapsamında 81 ilde eş zamanlı olarak Aydın’da da düzenlendi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen "Vefakar Gençlik Cefakar Ecdadının İzinde’’ programı kapsamında 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen “Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü” Aydın’da Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü önünden başlayarak Kemer Mezarlığı Şehitliğinde tamamlandı.
Aydın Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde Sarıkamış Şehitleri 103. Yıldönümü Anma Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen kortej yürüyüşüne Vali Yavuz Selim Köşger, AK Parti Aydın Milletvekili Abdurrahman ÖZ, Aydın İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Selahattin Acara, İl Emniyet Müdürü Rahmi Baltuğ, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bekir Çeker, kurum amirleri, 15 Temmuz hain darbe kalkışmasında Marmaris’te Şehit düşen Nedip Cengiz Eeker’in babası Nihat Eker, Aydın Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Yardımlaşma Derneği, STK temsilcileri, sporcular, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. 7’den 70’e katılımın yoğun olduğu kortej yürüyüşü “Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez” sloganlarıyla gerçekleştirildi.
Kemer Mezarlığı Şehitliği önünde tamamlanan yürüyüşün ardından Şehitlerimizin anısına saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Vali Köşger, Sarıkamışta, Malazgirtte, Çanakkalede, Kurtuluş Savaşında, 15 Temmuz hain darbe kalkışmasında ve Vatan topraklarını korumak için Şehit düşen tüm vatan evlatlarına rahmet diledi. Hayatta olan Gazilere uzun ömürler dileyen Vali Köşger, ebediyete intikal eden Gazilerimize rahmet diledi.
Aydın Valisi Sn. Yavuz Selim Köşger’in konuşmasının ardından Aydın Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Yardımlaşma Derneği tarafından Vali Köşger’e plaket takdim edildi. Kuran-ı Kerim tilaveti ve Şehitlerimize dua okunmasının ardından Aydın Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından programa katılan vatandaşlarımıza çorba ve lokma ikramı yapıldı. 

Hakkarililer Sarıkamış şehitleri için yürüdü 
Hakkari Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Sarıkamış’ta 103 yıl önce donarak şehit düşen 90 bin asker için 2600 rakımda Türk bayraklarıyla yürüyüş düzenlendi. 
Hakkari Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşüne” Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, vali yardımcıları Bekir Abacı ve Mehmet Nurullah Karaman, Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ferdi Korkmaz, Milli Eğitim Müdürü Veysel Durgun, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Reşit Güldal, AK Parti İl Başkan Vekili Rahmi Değirmenci, Hakkari Üniversitesi yetkilileri, STK temsilcileri, kurum müdürleri, öğretmen ve öğrenciler ile yüzlerce vatandaş katıldı.
Sabah saatlerinde Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü önünde toplanan kalabalık, burada araçlarla yürüyüşün yapılacağı zirveye hareket etti. Vali Cüneyit Orhan Toprak’ın gelmesi ile birlikte yürüyüş start aldı. Burada yürüyüşe katılanlara atkı ve bere dağıtıldı. Kısa bir konuşma yapan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Reşit Güldal, Sarıkamış şehitlerini 103. yılında anma adına bir etkinlik düzenlediklerini belirterek, zirve rüzgarlı olduğundan dolayı yürüyüş parkurlarını değiştirdiklerini kaydetti.
Kent merkezinden 12 kilometre mesafede bulunan 2600 rakımlı Şüvekür Tepesi’nde başlayan 4 kilometrelik yürüyüş, bir metre karda devam etti. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü personelleri ayaklarına giydikleri yöresel ayakkabı olan hediklerle en önde ellerindeki Türk bayrağıyla yürüyerek arkalarında gelenler için yol açtı. Bir metre kara ve rüzgarlı havaya aldırış etmeyen yüzlerce kişi, yürüyüşü başarılı bir şekilde tamamladı. Zorlu yürüyüşü başarıyla tamamlayan Vali Toprak ve beraberindeki yüzlerce kişi, daha sonra Merga Bütan Kayak Tesislerine geldiler.
“Şehit olan atalarımız için yürüdük”
Burada günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, 103 yıl önce Sarıkamış’ın Allah-u Ekber Dağlarında şehit olan atalarımızı andıklarını belirterek, “Onların çektiği zorlukları bir nebzede olsa hissetmek için bugün Hakkarili öğrencilerimiz ve gençlerimizle beraber yürüyüş gerçekleştirdik. Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü yaklaşık 4 kilometrelik bir parkurda yer yer bir metreyi bulan kara bata çıka gençlerimiz ile beraber tamamladık. Ben bugün şunu gördüm ki ataları nasıl memleket için, vatanımız için, vatanımızın bütünlüğü için, bayrağımız için gözlerini kırpmadan verilen emirleri yerine getirip şehit düşmüşlerse, bugünkü gençlerimiz de söz konusu vatan, millet, ülke, birlik beraberliğimiz ve bayrak olduğu zaman hiçbir zorluğu kendilerine engel olarak görmeden göreve atılmak için hazır oldukları kanaatine vardım. Gençlerimiz ile birlikte böyle bir yürüyüş yapmak, biz yöneticilere büyük enerji ve güç kazandırdı. Her zaman söylediğim gibi emirlerinde olmaktan, hizmetlerinde olmaktan onur duyduğum, gurur duyduğum, hizmet etmekten büyük zevk aldığım Hakkarili kardeşlerimiz ile böyle ulvi bir amaç için, Sarıkamış şehitlerimizi hatırlamak, anmak, önlerinde şükranla eğilmek adına yapmış olduğumuz bu yürüyüş çok güzel geçti. Arkadaşlarımızın bu vesile ile Hakkari’nin eşsiz tabiatında yürüyüş gerçekleştirdiler. Hem de atalarının belki kendi dedeleri de oralarda şehit oldu. Ne zorluklarda, ne soğuklara karşı koyarak vatan için canlarını verdiklerini gördüler. Bu vesileyle Sarıkamış başta olmak üzere bütün şehitlerimizi anmak istiyorum. İnşallah bu pırıl pırıl, güçlü, kuvvetli vatansever gençlerimiz, vatandaşlarımız olduğu müddetçe ülkemiz birlik beraberlik içerisinde dünyanın en güçlü devletleri arasında yerini her zaman alacaktır. Katılımcılara ve bütün Hakkarililere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 
Yapılan konuşmanın ardından yürüyüşe katılanlara yemek ikramı yapıldı.

Bilecik'te binlerce kişi Sarıkamış şehitleri için yürüdü 
Bilecik'te binlerce kişi Sarıkamış’ta 103 yıl önce donarak şehit düşen 90 bin asker için yürüdü. 
Bilecik Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayan yürüyüşe, Bilecik Valisi Tahir Büyükskın, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Tanju Selçuk Yücel, İl Jandarma Komutanı Albay Hacı Mehmet İnce, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Aslan Yıldız, askeri erkan, kurum müdürleri ve çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı. 
Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan katılımcılara Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından atkı, şapka ve eldiven dağıtıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşma yapan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Aslan Yıldız, bütün katılımcıları selamlarken, Kars Sarıkamış Harekatı'nın 103. yıl dönümü olduğunu hatırlattı. Yıldız, "Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından Sarıkamış’ta ve 81 il merkezimizde bu yıl 'Gençlik şühedanın izinde' sloganıyla aziz şehitlerimizi anma yürüyüşü düzenlemekteyiz. Bugün tarihimizin en dramatik savaşlarından birinin anma günüdür. Bizim tarihimizi zaferler kadar acılar da yer tutar. Yemen kızgın çöllerde, Çanakkale derin sularda, Kars Sarıkamış dondurucu soğukta, 15 Temmuz’da hain kalkışmasıyla şehit olan Anadolu çocuklarının destansı mücadelesini anlatır" dedi.
"Sarıkamış, Çanakkale ve 15 Temmuz ve tüm aziz şehitlerimiz görevlerini en iyi şekilde yapmışlardır"
Konuşmasının devamında yürüyüşe katılan gençlere seslenene Yıldız, "O zaman Sarıkamış başta olmak üzere bu topraklar için şehit olmuş tüm şehitlerimize yakışır bir evlat olmak için burada şu mesajları almamız gerekir. Hepimiz görev düştüğünde vatanımız için, milletimiz için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olmalıyız. Hepimiz işlerimizi ve görevlerimizi, hiçbir mazerette sığınmadan en iyi ve en başarılı bir şekilde yerine getirerek, ülkemize ve milletimize faydalı olmalıyız. Ne iş yapıyorsak yapalım o işi en iyi şekilde yapmalıyız. Çünkü, Sarıkamış şehitlerimiz, Çanakkale şehitlerimiz, 15 Temmuz şehitlerimiz ve tüm aziz şehitlerimiz görevlerini en iyi şekilde yapmışlardır. Gözlerini kırpmadan bu cennet vatanımız için aziz milletimiz için ve bizler için canlarını feda etmişlerdir. Sizlerin de aziz şehitlerimizin mirasına sahip çıkarak onlara hayırlı bir evlat olacağınıza inancımız tamdır" dedi.
Konuşmanın ardından Cumhuriyet Mahallesi önünden başlayan yürüyüş, Atatürk Bulvarı ve Bilecik Belediyesi önünden devam ederek, Bilecik Şeyh Edebali Türbesinde son buldu. Türbe önünde şehitler için duaların okunmasının ardından katılımcılara çorba ikramında bulunuldu ve yürüyüş sona erdi.

Sinop'ta Sarıkamış şehitleri anıldı 
Sinop'ta Sarıkamış Harekatı'nın 103. yıl dönümünde şehit askerleri anmak için yürüyüş düzenlendi. 
Enver Paşa komutasında 1915 yılında düzenlenen Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit düşen 60 bin Mehmetçik için Sinop'ta yürüyüş düzenlendi. Atatürk Anıtı önünden başlayan yürüyüşe Sinop Valisi Hasan İpek, kamu kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüş sonunda konuşma yapan Sinop Valisi Hasan İpek, "Bugün 103 yıl önce Sarıkamış’ta şehit olan atalarımızı anmak için buradayız. Sarıkamış şehitlerimize, Seyyid Bilal Hazretleri’ne, Sinop deniz şehitlerine, 15 Temmuz şehitlerimize, Kurtuluş Savaşı şehitlerimize ve 15 Temmuz’da Sinoplu şehidimiz Ömer Can Açıkgöz’e de Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum. Onlar ölmediler, onlar bizlere şefaatçi olmak için bekliyorlar. Şehit evladı olmanın verdiği gururla ve her karış toprağı şehit kanlarıyla sulanmış bir vatana sahip olmanın gururuyla sizleri sevgi, saygı ve hürmetlerimle selamlıyor, hepinize şehitlerimize layık olacak bir ömür ve onların hatıralarını her zaman yad edecek bir fikir ve hayat sürdürmenizi temenni ediyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum’’ dedi.
Törende, Sarıkamış şehitleri için Kuran-ı Kerim tilaveti ve dua okunmasının ardından tören sona erdi.

103. yılı 103 metre bayrak ile andılar
Kırıkkale’de düzenlenen Sarıkamış şehitlerini anma yürüyüşünde yaşanan acı olayın 103. yılının anısı adına 103 metrelik bayrak açıldı. 
Birinci Dünya Savaşı’nda Enver Paşa tarafından yürütülen Sarıkamış Harekatı’nda şehit olan binlerce Türk askerinin anısına Türkiye’nin dört bir tarafından anma programları yapıldı. Kırıkkale’de ise Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen anma programında günün anlamı üzerine konuşmalar yapıldı ve şiirler söylendi. Yürüyüş boyunca şehir halkı sloganlarla şehitleri yad etti ve 103. yıl anısına, şehitler adına 103 metrelik dev bayrağı taşıdılar. 
Düzenlenen anma programında şehitlerin hiçbir zaman unutulmayacağını dile getiren Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz, “Onlar mensubu oldukları bu aziz milletin geleceği için Sarıkamış’ta Alahuekber Dağlarında şehit olmuşlar. Bilerek, isteyerek o yollara düşmüşler ve şehadet mertebesine ulaşmışlar, Rabbimden onlara rahmet diliyorum. Bugün topraklarımızı korumak için, bu milleti korumak için sınırlarda nöbet tutan, her kademede görev yapan Türkiye’nin düşmanlarına karşı, terör örgütlerine karşı, mücadeleyi veren kardeşlerimizin yaptığı iş ne kadar kutsalsa o gün Sarıkamış’ta, Çanakkale’de, Dumlupınar’da yapılan da o kadar kutsaldır. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında o dönemde 1914 yılındaki o soğukla kıyaslanmayacak bir soğuk var ama belki bu ülkenin evlatları, gençleri, o kahramanlığı yapanları bir kez daha anmak için ülkenin dört bir yanında bugün bizim Kırıkkale’de düzenlediğimiz gibi bir yürüyüşü düzenliyorlar, başta tabi Sarıkamış’ta Kars’ta olmak üzere” dedi.

Sarıkamış şehitleri Artvin’de yürüyüşle anıldı
Artvin Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü tarafından "Gençlik Şühedanın İzinde" adlı Sarıkamış şehitlerini anma programı düzenlendi.
Anma programı, Artvin Gençlik Merkezi’nin valilik önünde üzerinde Türk bayrağı bulunan atkı ve bere dağıtımıyla başladı. Artvin Valiliği önünde bir araya gelen yaklaşık beş binden fazla kişi, Türk bayrağı ile Cumhuriyet Caddesi, Halkevi Caddesi'ni takip ederek Kolorta mevkisinde bulunan Garnizon Şehitliğine kadar yürüdü. Yürüyüşe Artvin Valisi Ömer Doğanay, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Artvin Garnizon Komutanı Piyade Albay Abdurrahman Çerçi, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Başsavcı Sedat Çelik, Artvin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bahattin Yetim, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Garnizon Şehitliği önünde düzenlenen törende konuşan Artvin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bahattin Yetim, “103 yıl önce Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit düşen ecdadımızı anmak ve onların kuşandığı vatan sevgisiyle kuşandığımızı dosta, düşmana bir kez daha duyurmak için bir araya geldik. 22 Aralık 1914-15 Ocak 1915 tarihleri arasında Enver Paşa komutasındaki birlikler, Sarıkamış’taki Allahuekber Dağları’nda Rus kuvvetlerini püskürtmek isterken kara kışa yenik düştü. İslam âleminin ümidi olduklarının bilinciyle cepheye giden, tarihe her daim kahramanlıklarıyla nam salmış Türk askeri için şehitlik mertebesinden başka varacak daha yüce bir makam yoktu. Bazı kaynaklara göre 90 bin, bazı kaynaklara göre de 60 bin asker düşmana değil şiddetli soğuk, yetersiz kıyafet ve açlığa yenilmişti. Sarıkamış’ta hayallerini, umutlarını, istikballerini kalbine gömerek toprağa düşmüş tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Bu millet onlara minnettardır. Ruhları şad olsun, mekânları cennet olsun” dedi.
Vali Doğanay, ise “Başta Sarıkamış Harekatı olmak üzere vatan uğrunda şehit düşen tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bu programa katılmaktan onur duydum. Bu güzel organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen Artvin Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlüğüne teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Programda Sarıkamış Harekatı'nı anlatan konuşmayı ise 25. Hudut Tugay Komutan Yardımcılığı adına Üsteğmen Murat Şimşek yaptı. Konuşmaların ardından Artvin Gençlik Merkezi üyesi gençlerden Tolga Altuntaş, ‘Ben Anadoluyum’ adlı şiiri okudu. Ardından şehit babası Rıza Polat “Kurtardık” adlı duygu yüklü şiiri okudu. Günün anısına Türk bayrağı Artvin Valisi Doğanay’a takdim edildi. Anma programı, protokol üyelerinin Garnizon Şehitliği'ni ziyareti ve aziz şehitlere yapılan dualarla sona erdi.

Çankırı'da Sarıkamış şehitlerini anma programı düzenlendi
Çankırı'da Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce, Sarıkamış şehitlerini anma programı kapsamında yürüyüş gerçekleştirildi.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce Gençlik Merkezi önünde başlayan anma programı, Anıt Alanı'na kadar yapılan yürüyüşün ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile sona erdi. Yürüyüş sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Vali Hamdi Bilge Aktaş, “Sarıkamış için çok şey söylenebilir ama bunu söylerken insanın boğazına bir şeyler diziliveriyor. Sarıkamış büyük bir dramdır. Aynı zamanda kahramanlık destanıdır. İsimsiz birçok kahraman orada yatıyor. İnsanların birçoğu hastaneye iğne vurulmaya bile gitmeye korkar ama vatan için dini, devleti için bir sorun ortaya çıktığında seve seve canını verir. Bunun örneklerini birçok defa gördük. Böyle bir toplumun fertleriyiz. Sarıkamış ruhu hala içimizde yaşıyor ve yaşamaya devam edecek. Çankırı’nın kahraman evlatlarından Sarıkamış’a saygılar, sevgiler gönderiyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun” dedi.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ekrem Gerginci de şunları söyledi: 
“103 yıl önce 22 Aralık 1914’te Sarıkamış’ta vatanını müdafaa için şehit olan askerlerimizi bugün burada Çankırı Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü olarak andık. Şehitlerimizi bundan önce hiç unutmadık ve bundan sonra da unutmayacağız. Vatanımızı, milletimizi zapt etmek isteyen kimseye hiçbir zaman müsaade etmeyeceğiz, şehitlerimizi de hiçbir zaman unutmayacağız. Yürüyüşümüze katılan herkese de teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu. 
Yürüyüşe, Vali Hamdi Bilge Aktaş, Milletvekili Av. Muhammet Emin Akbaşoğlu, Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner, İl Emniyet Müdürü Saadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Murat Bozkurt, İl Genel Meclisi Başkanı Ruhi Şeker, Daire Müdürleri, STK temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler