Sarıkamış’a Dev Yatırımlar

Sarıkamış’a Dev Yatırımlar

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde 90 bin askerin donarak şehit düştüğü Allah-u Ekber Dağları Kızılçıbuk mevkiindeki yürüyüş yolunun yapımı için Vali Rahmi Doğan’ın öncülüğünde 20 gün önce başlatılan çalışmalar hızlandırıldı.

Bu ay sonuna kadar bitirilmesi planlanan 4 km’lik 4 şeritli duble, 2.5 kilometrelik genişletilmiş yolla birlikte toplam 6.5 kilometrelik yol önümüzdeki yıl asfaltlanacak.

22 Aralık 1914 Sarıkamış Harekatının üzerinden 102 yıl geçti. Tarifsiz acıların yaşandığı Sarıkamış’ta anma etkinlikleri 2000’li yıllarda başladı. O günden bu güne birçok yatırım yapıldı. Allah-u Ekber Dağlarında başlayan anma etkinleri daha sonra Kızılçubuk’tan başlayıp ilçe merkezine varan 12 kilometrelik yürüyüşle devam etti. Her geçen yıl artan yatırımlar son yıllarda daha da sürdü. Tören alanı yapıldı, yürüyüş güzergahı parke taşla döşendi. Geçtiğimiz yıl güvenlik gerekçesiyle yürüyüşün ilçe merkezinde yapılması güzergahın değiştirilmesini de gündeme getirdi.

Sarıkamış’taki yatırımlara büyük ağırlık veren Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve AK Parti Kars Milletvekili Dr. Yusuf Selahattin Beyribey’in gayret ve çabaları, Vali Rahmi Doğan’ın kontrolü ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erdinç Dolu’nun gözetimindeki çalışmalar her geçen gün daha da şekillendi.

Vali Rahmi Doğan, 20 gün önce bölgeye giderek incelemelerde bulundu ve yürüyüş güzergahıyla ilgili yeniliklerin hayata geçirilmesi gerektiğine karar verdi. Bunun üzerine karayolları, DSİ ve TANAP’tan da alınan araç desteği ile 15’i İl Özel İdaresi’ne ait 19 iş makinesi bölgede hummalı çalışmaya başladı. Devasa iş makineleri yolu genişletmek için dağ yamaçlarını yarıyorlar.

Yapılan yenileme çalışmalarıyla daha önceleri 12 kilometre olan yürüyüş 6.5 kilometreye indiriliyor. Yürüyüşe katılacaklar, Kızılçubuk zirvesine kadar araçlarıyla gelecek, buradaki tören alanında toplanıp yürüyüşe başlayacak.

Kızılçubuk mevkiinden gelecek olan araçlar zirveye çıkacaklar. Burada yapılacak alana iştirak edecek olan katılımcılar daha sonra 4 kilometresi yeni yapılan 4 şeritli duble yoldan geçecek ardından da 2.5 kilometrelik genişletilmiş yoldan yürüyerek Yukarı Sarıkamış Mahallesi’ndeki tören alanına varacak.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erdinç Dolu, “Yaklaşık 20 gün önce sayın valimi Rahmi Doğan’ın buraya gelerek bizzat talimat vermesiyle araç gereçlerimizi getirerek yol yapım çalışmalarına başladık. Malumunuz her yıl Ocak ayında Sarıkamış şehitlerini anma programımız düzenlemekte. Buraya yurdumuzun değişik illerinden gelen vatandaşlarımız, yaşlısından gencine kadar yürüyüş yapmakta. Yine malumunuz geçen yıl güvenlik nedeniyle bu güzergahı değiştirmek zorunda kaldık. O yüzden de bu güzergahın değişmeden her yıl yapılabilmesi için yeni bir yol güzergahı oluşturalım istedik. 20 gün önce de sayın valimizin talimatıyla bu yola başladık. 4 kilometresi yeni yol, 2.5 kilometresi de genişletilmiş olmak üzere 6.5 kilometrelik yol çalışmamız var. İnşallah 15 ekimde bu yolu bitireceğiz. Yol oturduktan sonra seneye de sıcak asfaltını yapacağız.” dedi.

Devletin kurumlarına ait iş makinelerinin hummalı bir çalışma içinde olduğunu belirten Genel Sekreter Erdinç Dolu, “Büyük çoğunluğu il özel idaremize ait araçlarla çalışıyoruz. Karayollarından iki araç, DSİ’den bir araç, TANAP’tan da bir araç aldık. Toplam 29 araçla çalışmalarımız yürüyor. İşte gördüğünüz gibi hummalı bir şekilde cumartesi-pazar demeden çalışıyoruz. İnşallah 1 hafta-10 gün içinde de bu yolu bitireceğiz.” diye konuştu.

Bu çalışmaların yanında Sarıkamış’ın turizm değerlerinin iyileştirilmesi, turizm aktivitelerinin zenginleştirilmesi için de bir dizi çalışma içinde olduklarını ifade eden Dolu şöyle konuştu:

“Aslında Sarıkamış, Türkiye’nin bir değeri. Dolayısıyla bu değere hak ettiği önemi vermemiz lazım. Bunun için ciddi çalışma yürütüyoruz. Daha önce sayın valimizin de belirttiği gibi yeni bir yapılanmaya gittik ve Özel İdaremize ait Sarıkamış’ta bir Sarıkamış Dağı AŞ kurduk. Gerek Sarıkamış’ta yapacağımız faaliyetleri ve gerekse de Kars’ta turizm anlamında yapacağımız bu faaliyetleri bu şirket aracılığıyla yürüteceğiz. Malumunuz Katerina Köşkü tarihi bir önemi sahip. Fakat bakımsızlıktan dolayı hak ettiği ilgiyi göremiyor. Hem oranın canlandırılması, hem telesiyej hattı hem de bir kayak pisti açmayı düşünüyoruz. Bunlarla ilgili projelerimizi hazırladık. Yine gündemimizde olan suni karlama projesini bakanlığımıza sunduk. Ayrıca bir de kayak merkezinde Kütük Ev projemiz var. Altı çok şık bir restoran, kafeterya üstü de otel olacak şekilde. Onu da inşallah Ocak ayına yetiştirip vatandaşımızın hizmetine sunmayı düşünüyoruz.”

Yatırımlar bunlarla da sınırlı bırakılmadı. Türkiye’nin dört bir yanından 10 binlerin katıldığı Türkiye Şehitlerine Yürüyor sloganıyla gerçekleştirilen 6-7-8 Ocak tarihlerindeki anma etkinlerinin yanında Sarıkamış Kayak Merkezi’nin de bir dizi yeniliğe gidiliyor. Bu kapsamda Katerina Köşkü’ne telesiyej kurulacak, yerli ve yabancı turistler yeni açılacak pistle burayı ziyaret edebilecekler. Gondol da hizmete sokulacak ve kayak sezonunun uzatılması için suni karlama sistemi de kurulacak. Bir yenilik de Kütük Ev. Kayak merkezindeki İl Özel İdaresi tesisleri karşısına Kütük Ev kurulacak. Alt katı restorasyon ve kafeterya olacak olan Kütük Ev’in üst katı da butik otel olarak kullanılacak.

Bu çalışmalarla; sadece Alp’lerde ve Sarıkamış’ta bulunan kristal kar özelliği ile ülkemizde turizm potansiyelini her geçen gün artıran Sarıkamış’ın, Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden biri haline getirilmesi planlanıyor.

kha

Önceki ve Sonraki Haberler