Sarıkamışlılar, piknikçileri duyarlılığa davet etti

Sarıkamışlılar, piknikçileri duyarlılığa davet etti

Şehitler diyarı, kristal karlar mekanı ve eşsiz doğal güzellikleriyle gururlandıran Sarıkamış Ormanına, bazı piknikçiler adeta ihanet ediyor.

Tacettin DURMUŞ

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki 2 bin 700 rakımda bulunan sarıçam ağaçlarıyla kaplı ormanlar, yılın dört mevsiminde görenleri büyülüyor. Fakat yaz aylarının yaşandığı günümüzde özellikle hafta sonları Sarıkamış ormanına ve sayfiye alanlarına akın eden bazı piknikçilerin arkalarında bıraktığı çöpler kirliliğe yol açıyor.

Yemyeşil doğal güzellikleriyle sarıçam ağaçları arsındaki gölgeliklerde mangal yaparak eğlenen bazı duyarsız vatandaşların, çöplerini toplamayarak olduğu gibi geride bırakması çevre kirliği oluşturduğu gibi Sarıkamışlılara yakışmıyor. Çöplerini geride bırakanların duyarsızlığına şahit olan çevreye ve doğaya saygılı Sarıkamışlılar da, piknikçileri çevreye karşı duyarlı olmaya davet ediyor.

Orman ve piknik alanlarının kullanıldıktan sonra tekrar eskisi gibi bırakılmasını isteyen Sarıkamışlılar, belediyenin bu konuda daha da duyarlı olmasını, vatandaşları uyarmasını ve bazı yaptırımlar uygulamasını istiyor.

Bilindiği gibi Sarıkamış çöplüğünün de orman içerisinde yer alması nedeniyle büyük bir çevre kirliği yaşandığını her ortamda dile getiren doğaseverler, bölgede yaban hayatının da olumsuz yönde etkilendiğine dikkat çekiyor.

Doğu Anadolu'da Kars'ın Sarıkamış ilçesinden başlayarak kuzeyde Erzurum'un Şenkaya ilçesi sırtları ile güneydeki Aras Vadisi arasında kalan Süphan Dağı çevresine kadar ulaşan sarıçam ormanları uçsuz bucaksız görüntüsüyle gururlandırıyor. Türkiye’de en yüksek irtifada yetişen sarıçamlardan (Pinus silvestris) özellikle Sarıkamış’ta var. Sarıçam ormanlık alanlarının kesildiği derin vadi yamaçları ve çukurları meşe, kavak ve huş ağaçlarıyla kaplıdır ve öncü ormanlık alan özelliği gösterir. Ormanlar, mantarı andıran dört tepeyi çevreler. Orman sınırının üzerini yüksek dağ çayırları ve dağ bozkırları kaplar. Burada, ufak birikinti gölcükleri ve tüm yaz boyunca ıslak kalan çayırlar bulunur. Küçükkumru Dağı’nın batısındaki ıslak çayırlar küçük sazlıklar barındırır. Saha birçok özellikleriyle Sarıkamış’a ve ormanlarımıza sahip çıkmalıyız.

sarikamislilar,-piknikcileri-duyarliliga-davet-etti-(2).jpgsarikamislilar,-piknikcileri-duyarliliga-davet-etti-(3).jpgsarikamislilar,-piknikcileri-duyarliliga-davet-etti-(4).jpg4713.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler