Sarıkamış’ta Deprem Tatbikatı

Sarıkamış’ta Deprem Tatbikatı

Kars İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve Sarıkamış Devlet Hastanesi ortaklaşa düzenlediği deprem tatbikatı gerçeği aratmadı.

Tatbikatta senaryo gereği meydana gelen 6.4 depremde büyük panik ve kargaşa yaşanırken hastane 2 dakika içinde boşaltıldı. Hastanenin acil servisinde meydana gelen hasardan dolayı yaralanan iki kişinin çıkarılması, AFAD ekibinin binanın en üst katında yaralı mankeni halatların yardımıyla aşağıya indirmesi ise nefes kesti.

Kars İl AFAD Şube Müdür vekili Fuat Çimendağ,yaptığı açıklamada, senaryo gereği Sarıkamış ilçesinde 6.4 şiddetinde bir deprem olduğunu, gelen ihbar üzerine olay yerine vardıklarını söyledi.

Tatbikatın büyük oranda amacına ulaştığını belirten Çimendağ, “Bize 112 ve UMKE aracılığı ile ihbar geldi. İhbarın ardından yaklaşık 15 dakikalık sürenin ardından buraya vardık. Ekiplerimiz Hastane olduğu için kimyasal ürünler kullanıldığından gaz ölçümü yapıldı. Herhangi bir gaz kaçağı olmadığı anlaşıldıktan sonra çalışmalara başlandı. MKE ile birlikte hastane içinden üç yaralı çıkarıldı. Ayrıca üst katta bir yaralının mağdur olduğunun bildirilmesi üzerine hastamızı sedye ile indirdik, UMKE’nin komuta çadırına götürülerek gerekli tedavileri yapıldı” diye konuştu.

Kars Sağlık Müdürlüğü Afet Birim Sorumlusu Tahsin Ulu’da, yapılan tatbikatlarda eksikleri en aza indirmenin amaçlandığını vurgulayarak, ”Sarıkamış Devlet Hastanesi Acil servisinde zaiyat olduğu 112 ekiplerince ihbar edildi. 15 kişilik ekiple hızlı bir şekilde olay yerine geldik. Burada hastane önüne seyyar sahra hastane çadırı kurduk, ardından yaralı kurtarma çalışmalarını yaptık. Deprem tatbikatı gayet başarılı geçti. Bu tatbikatlarımızı bölgemizdeki bütün hastanelerde peyder pey gerçekleştireceğiz ”dedi.

Hastane Başhekimi Sevil Açıkgöz ise, MKE ve AFAD ekiplerin katkılarıyla hastanede deprem tatbikatı gerçekleştirdiklerini belirterek, ”Eksiklerimizi görmemiz açısından çok faydalı bir tatbikat oldu. Kars bölgesi 2. Derece deprem kuşağında olduğundan bu tarz tatbikatların sıklıkla yapılarak hem bilinçlenmemiz hemde kendi eğitimimiz açısından fayda sağladığını düşünüyorum. Bütün ekiplere teşekkür ediyorum ”ifadelerini kullandı.

kha

Önceki ve Sonraki Haberler