Sarıkamış'ta Futbol Rezaleti

Sarıkamış'ta Futbol Rezaleti

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, 4 Aralık 2010 günü Amatör Lig'de mücadele eden Sarıkamışspor ile Yıldız Karsspor arasında oynanan maçın ilk yarısı hakem tarafından 38 dakika oynatıldı.

Bu maçta birbirinden ilginç kural hataları işlendi. Çünkü kurallara göre futbolda bir maç, bir saniye bile eksik oynansa bu bir kural hatasıdır ve maçın iptal edilmesi ve yeniden oynanması gerekir.  Fakat bu kural hatası ne yazık ki Kars’ın Sarıkamış ilçesinde çiğnendi.

4 Aralık 2010 tarihinde Sarıkamış Semt Sahasında Amatör Lig’de mücadele eden Sarıkamışspor ile Yıldız Karsspor karşı karşıya geldi. Maçın orta hakemi Bal Liginden Kerim Kuyumcu ilk düdüğü çalarak karşılaşmayı başlattı. Fakat maçın ilk yarısı normal olarak 45 dakika ve ilave kayıp zaman ile birlikte oynatılması gerekirken hakem tarafından 38. dakikada Sarıkamış’ın 1 -  0 üstünlüğü ile bitirildi. Bunun üzerine Sarıkamışspor yöneticileri ve Yıldız Karsspor yöneticileri maçın gözlemcisi Aytekin Omurtay’ın üzerine yürüyerek maçın hakem tarafından 38. Dakikada bitildiğini belirterek itirazda bulundular.

 

HAKEM, “İLK YARIYI 38 DEĞİL 41 DAKİKA OYNATTIM”          

 

Bunu üzerine hemen hakem odasına koşan gözlemci “Neden maçı 38.dakikada bitirdin” diye hakeme sordu. Hakem ise “hayır maçı 41.dakika da bitirdim” diye cevap verdi. O sırada maçın yardımcı hakeminin kronometresinde maçın başlamasının üzerinden 39 dakika geçtiği gözlemci tarafından tespit edildi. Daha sonra hakem odasını terk eden Gözlemci Aytekin Omurtay, durumu maç esnasında saha komiseri olmadığı için İl Temsilcisi Yavuz Tokmak’ı aradı. O’da gözlemciye yapmamasını rica etti. Daha sonrada Sarıkamışspor yöneticileri ile Yıldız Karsspor yöneticileri Omurtay’a itirazlarını devam ettirmeye devam ettiler. Daha sonra maçın ikinci yarsının kurallara göre başlamaması gerekirken maçın hakemi her kesin gözü önünde işlediği kural hatasına rağmen maçın ikinci yarısını başlattı. İkinci yarıda da ofsayt olduğu iddia edilen iki gol daha atan Sarıkamşspor,  karşılaşmadan 3 - 0 gibi farklı bir skorla ayrıldı.

 

MAÇ SIRASINDA BAŞKA REZALETLERDE YAŞANDI 

Ayrıca iddialara göre maçın 60. Dakikasında Sarıkamışspor’un 8 numaralı futbolcusu Yıldızkarsspor’un 3 numaralı futbolcusuna yardımcı hakem İsmail Kılıçoğlu’un gözü önünde küfürlü ağır hakaretler ve tehditler etti. Bunun üzerine Kılıçoğlu, hemen bayrağını çekerek durumu orta hakem Kerim Kuyumcu’yu uyararak yanına çağırdı. Kuyumcu, 40 metreden koşarak yardımcı hakemin yanına geldi ve durumu öğrendi. Fakat hiç bir şey olmamış gibi oyunu devam ettirdi. Maç esnasında yaşanan bu rezaletlerin ardından maç bitirildi. Bu sonuçla da bu maç Kars Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu tarafından tescil edildi. Daha sonra maçta kural hatası işlediği ve maçın iptal edilerek yeniden oynatılması yönünde Yıldız Karsspor yönetimi ilgili Federasyona itirazda bulundu. Bu itiraz ise gözlemcinin aşağıda yayınladığımız raporuna rağmen reddedildi.

Bu arada masçın gözlemcisi Aytekin Omurtay, rapor tutarak il hakem kuruluna vermesine rağmen İl Hakem Kurulu raporu kabul etmeyerek olayı örtbas etti. Daha sonrada gözlemci raporu Kars ASKF’ye sundu. Onlardan da bir sonuç alınamayarak rapor yok sayıldı.

Sporseverlerin yorumlarına göre ise bu şekilde rezaletlerin yaşanmasının nedeni “her sezon başında torpilli bir takıma şampiyonluk vaadinde bulunuluyor ve diğer takımlar ise çeşitli şekillerde harcanıyor.”

 

İŞTE REZALETİN BELGESİ

İşte maçın Gözlemci Aytekin Omurtay’ın maç sırasında yaşananlar üzerine tuttuğu ve Tertip Komitesi Başkanlığı’na sunduğu Rapor:

 

“04.12.2010 Tarihinde Sarıkamış Semt Sahası’nda oynanan Sarıkamışspor ve Yıldız Karsspor maçının ilk yarısında maçın hakemi tarafından maçın 38. Dakikasında ilk yarının bitiş düdüğünü çalmıştır. O esnada Sarıkamışspor yöneticileri ve Yıldız Karsspor yöneticileri bana koşarak maçın 38. Dakikada bitildiğini ve bu nasıl iştir böyle bir şeyin olamayacağını bana itirazlarla üzerime yürümüşler. Bende o anda hakem odasına gittim ve maçın hakemine sordum. Neden maçı 38.dakikada bitirdiğini sordum o da hayır maçı 41.dakika da bitirdim dedi. Bende maçın ilk yarı süresinin 45 dakika olduğunu söyledim. O esnada maçın yardımcı hakeminin kronometresinde maçın 39 dakika oynandığını maçın yardımcı hakemi bana ve maçın hakemine gösterdi. Ben daha sonra soyunma odasını terk ettim. Maç esnasında saha komiseri olmadığı için bende il temsilcisi Yavuz Tokmak’ı aradım. O da bana benim yapmamamı rica etti. Bende onun için sahanın içinde olduğumdan Sarıkamış Spor yöneticileri ile Yıldız Karsspor yöneticileri bana ihtarda bulunarak benim üzerime yürüdüler.”

 

HABER : TACETTİN DURMUŞ

Önceki ve Sonraki Haberler