Sarıkamış’ta içme suyu arıtma tesisi yenilendi

Sarıkamış’ta içme suyu arıtma tesisi yenilendi

Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy, içme suyu arıtma tesislerini yenilendi.

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde bulunan İçme Suyu Arıtma Tesisleri’nde çeşitli incelenmelerde bulunan Başkan Göksal Toksoy, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Rıdvan Sağdıç ve Çevretaş Çevre Mühendisliği firması yetkilisi Ali Nohut’tan yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. 

2005 yılında yağılan tesislerin yetersiz kaldığını ve tamamen değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Belediye Başkanı Göksal Toksoy, “2005 yılında aktif olarak çalışmaya başlayan içme suyu arıtma tesisi hem günün teknolojisi ve imkanları ile yapılmış hem de üzerinden geçen 13 yıl boyunca deforme olmuş Alüminyum sülfat dozlama hattı ve Klor dozlama ünitelerinde ciddi bir revizyona ihtiyaç duyuyordu. İşe başladığımız günden bu yana planlarımız arasında olan bu revizyonu halkımızın sağlığını ve hak ettiği kalitedeki suyu içmesi için tüm imkanlarımızı zorlayarak da olsa bugün itibari ile gerçekleştirmiş bulunmaktayız” dedi. 

Toksoy, “Bu çalışma ile birlikte klor booster pompalarımız yenileri ile değiştirilip, klor kolektör hattında klora karşı mukavemeti olmayan demir borularımız mukavemeti daha yüksek olan ve klor ile tepkimeye girmeyen PPRC boru ile değiştirilmiştir. Aynı kolektör üzerinde bulunan ve miadını doldurmuş olan kolektör yardımcı vanaları, bakır bağlantı boruları, basınç ayar vanası, sıvı klor kapanları ve klornatörler yenileri ile değiştirilmiş ve modernize edilmiştir. Vakum regülatörleri 2 adet ön klorlama 2 adet son klorlama olmak üzere yenilenmiş ve modernize edilmiş, vakum hattında bulunan vana ve boruların tadilatı yapılarak içme suyu dezenfeksiyonu için olmazsa olmaz olan klorla ilgili tüm sistem yenilenmiştir. Ve yine aynı sistemle koordine çalışabilecek bakiye klor analizatörü eski tip bakiye klor analizatörünün yerine monte edilmiştir” diye konuştu. 

“Günlük 10 bin ton arıtılmış su veriyoruz” 

Sarıkamış’a günlük olarak 10 bin ton su arıtılış olarak verdiklerine dikkat çeken Başkan Toksoy, “Alüminyum sülfat dozlama hattımız 6 tank ve 4 dozlama motoru olarak yapılmış olsa da yıllardır herhangi bir tadilat görmediği için 2 tank ve 1 motor ile idare ediliyordu. Bu yapılan çalışma ile yatay milli dozlama seyreltme pompaları 4 adet, daha yeni teknolojili pompalarla değiştirilmiştir. Yine kolektör hattının 100+100 toplam 200 metre galvaniz boru olan hattı 10 ATÜ PVC boruya dönüştürülerek hattın asidik ortama olan dayanıklılığı arttırılmıştır. Sadece 1 tanesi çalışan dozlama pompaları yenilenerek 4 adet pompa yedekli olarak çalışacak hale getirilmiştir. Deforme olan ve sürekli patlayıp günlük çözümlerle idareten kullanılan kolektör hattı PVC-U boruları komple yenilenmiştir. Şu an itibari ile tesisimizde günlük 10 bin ton su arıtılarak şebekeye verilmektedir. Bu rakam ayda 300 bin tona tekabül etmektedir. Maalesef verdiğimiz suyun büyük bir kısmının bedelini vatandaşlarımızdan tahsil edemiyoruz. Su bedeli ödemeyen Vatandaşlarımız biraz daha duyarlı olup su parasını ödeme konusunda belediyemize yardımcı olurlarsa hem tesisimizde revizyona ihtiyaç duyulan diğer ünitelerinde yenilenmesini gerçekleştirmiş olacağız hem de yeterli kaynağı sağlayıp tesisimizin daha uzun yıllar boyunca halkımıza daha kaliteli hizmet vermesini sağlayacağız” şeklinde konuştu. 

Başkan Göksal Toksoy, tesisin yenilenmesi konusunda katkılarından dolayı UDH eski Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç’a, İller Bankası Genel Müdürlüğüne, Erzurum Bölge Müdürlüğü’ne ve ekibine, Belediye Fen İşleri Müdürlüğü’ne, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile yüklenici firma çalışanlarına teşekkür etti. 

sarikamis’ta-icme-suyu-aritma-tesisi-yenilendi--(1).jpgsarikamis’ta-icme-suyu-aritma-tesisi-yenilendi--(2).jpgsarikamis’ta-icme-suyu-aritma-tesisi-yenilendi--(3).jpgsarikamis’ta-icme-suyu-aritma-tesisi-yenilendi--(4).jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler