Sarıkamış'ta Uzun Geçen Kış Gecelerini Aşıklar Isıtıyor

Sarıkamış'ta Uzun Geçen Kış Gecelerini Aşıklar Isıtıyor

Kars yöresinin önemli gelenekleri arasında yer alan aşıklık kültürü, Sarıkamış Belediye Düğün salonunda düzenlenen ve uzun kış gecelerini ısıtan “Aşıklar Gecesi” ile yaşatılmaya çalışılıyor.

Sarıkamış Belediye Başkanlığı’nca düzenlenen programa ilçe merkezi ve köylerden gelen her yaş grubundan vatandaşlar katılıyor. Belediye Düğün Salonunu hınca hınç dolduran vatandaşlar, aşıkların türküleriyle ağlayıp hüzünleniyor, kimi zamanda aşıkların atışmasıyla neşeleniyorlar.

Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen aşık Erol Ergani, Mustafa Aydın, Muhlis Denizer, Kul Nuri, Fikret Ünal ile Yüksel Öztürk, yaklaşık 3 saat türkü söyledi, fıkra anlattı, atışma yaptı. Sarıkamış şehitleri ve yaşam kültürünün de saza tele yansıtıldığı program renkli görüntülere sahne oldu.

Programda konuşan Sarıkamış Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Kars ve Sarıkamış bölgesinde bu kültürün sağlam geçmişi olduğunu ifade etti. Karaman, “Bir toplum gelenekleri, görenekleri, ananelerinden uzaklaştıkça o toplum hangi alanda olursa olsun bir ayağı eksik olarak ilerler. Toplumun en önemli ayaklarından birisi kültürdür, geleneklerdir. Bizler Türk toplumu olarak kültürümüze, geleneklerimize bağlı bir milletiz. Bundan da asla uzaklaşmamalıyız. Yeni neslimizin özellikle bizim kültürümüzün temel öğelerini bilmesi görmesi lazım” dedi.

Belediye Başkanı Göksal Toksoy da aşıklık kültürünün bu bölgenin vazgeçilmezlerinden olduğunu belirterek, binlerce yıllık geleneğin günümüze kadar gelmesinin kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. Belediye olarak halk müziğinin kılcal damarları olan bu kültürün yaşatılması için imkanlar dahilin de çaba sarf ettiklerini, kış gecelerinde vatandaşlar için program düzenlediklerini ifade eden Toksoy, “Aşıklık kültürüne önem veren bir toplumuz. Eskiden aşıklar, uzun kış gecelerinde insanlarımızı hem eğlendirir, hem hüzünlendirir hem de düşündürürlerdi. Yeni nesiller bu kültürü çok iyi bilmesi ve özümsemesi lazım ki, gelecek kuşaklara aktarılsın “diye konuştu.

Bayan izleyicilerden Ülay Erdoğdu ise, uzun kış gecelerini evlerin içinde geçirmenin sıkıcı olduğunu anlatarak, “Salonda bayan izleyicilerinde olması bu kültüre ihtiyaç olduğunu gösterir. Çok mutlu olduk ve güzel bir gece yaşadık “dedi.

Program, Kaymakam Karaman ve Belediye Başkanı Toksoy’un aşıklara verdikleri çeşitli hediye plaket vermesiyle sona erdi.

kha

Önceki ve Sonraki Haberler