Seda Danyıldız: Ebebeynler uzaktan eğitim sürecinde nelere dikkat etmelidir?

Seda Danyıldız: Ebebeynler uzaktan eğitim sürecinde nelere dikkat etmelidir?

Uygulanan bu programların tam olarak etkili olması için ebeveynlere birçok sorumluluk düşmekte olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Seda Danyıldız, uzaktan eğitim sürecinde ebebeynlerin nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

KARS MANŞET

Uzman Klinik Psikolog Seda Danyıldız, Corona virüs nedeniyle 23 Mart’tan itibaren uygulamaya konulan öğrencilerin uzaktan eğitimi kapsamında EBA TV ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden eğitim görmeye başladığını hatırlatarak, bu süreçte ebebeynlere önemli görevler düştüğünü söyledi.

Uygulanan bu programların tam olarak etkili olması için ebeveynlere birçok sorumluluk düşmekte olduğunu belirten Danyıldız, uzaktan eğitim sürecinde ebebeynlerin nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Uzman Klinik Psikolog Seda Danyıldız, ebeveynlerin nelere dikkat etmesi gerektiği aşağıdaki şekilde sıraladı:

Çocuk okula giderken hazırlık sürecinde neler yapıyorsa rutin aynen uygulanmalı; ders saatinden önce mutlaka kahvaltısını yapmalı, dışarı çıkacakmış gibi kıyafetlerini değiştirmeli, kişisel bakımını yapmalıdır( dişlerini fırçalamak, saçlarını taramak vs.).

Çocuğa rahatça çalışabileceği uygun masa sandalye ayarlanmalı, sessiz ve sakin bir ortam yaratılmalıdır. Dersten önce gerekli malzemeler kitap, defter, kalem, silgi vs. çalışma masasında çocuk tarafından eksiksiz bir şekilde hazırlanmalıdır.

Çocuk derse başladığında ebeveynler de mümkünse sessizce yapabilecekleri işlerle uğraşmalı ve telefon, tablet vs. uzak durmalı, çocuktan da uzak tutmalıdır. Çocuk dersi dinlerken aklı ebeveyninin elindeki telefonda olmamalıdır.

Teneffüs saatlerine uyulmalı, zamanında bitirilmeli ve teneffüslerde çocuk telefon veya tabletle oynamamalıdır.

Dersler bittikten sonra ödevlere başlamadan önce mutlaka ara verilmeli ve ödev saati de bir rutin haline getirilerek belli saatlerde ödev yapılmalıdır.

Günlük rutinlerde mutlaka kitap okuma olmalı fakat ders saatin geldi, hadi sen çalış deyip telefon ile uğraşmak ne kadar yanlışsa, kitap okuma saati deyip TV izlemek de o kadar yanlıştır. Ebeveynler öncelikle çocuklara uygun ortam oluşturmalı, aynı zamanda da örnek olmalıdır. Anne ya da babanın "Haydi birlikte kitap okuyalım" demesi çok daha önemli ve etkilidir. Sürece kendinizi de dahil ettiğinizde bu eylemin (kitap okumak, ders çalışmak vs.) doğru olduğu vurgulanmış olur.

Çocuklar ders izleme saatlerini, verilen ödevleri ve kitap okumayı günlük programlarına sabitlemelidir. Kalan diğer zamanlar için rutinin dışına çıkmadan internet ve televizyon kullanılabilir fakat normalde örneğin günlük yarım saat bilgisayar oyunu oynamasına, tv izlemesine vs. izin varsa bu rutini değiştirmemek önemlidir.

Haftalık olarak ders saatleri dışındaki zamanı çocukla birlikte planlamak, paylaşım saatleri belirlemek ( birlikte film izlemek, yemek yapmak, puzzle yapmak, oyun oynamak ) işinizi kolaylaştıracaktır.

Son olarak çocuğun uyku saatleri değiştirilmemeli, düzenli ve yeterli bir uyku düzeni oluşturulması, aynı saatlerle yatıp kalkma alışkanlığı melatonin hormonundan daha fazla faydalanmayı sağlayacağı unutulmamalıdır.

Bu yeni sisteme alışmak ve gün boyu evde olmak bizim için ne kadar zor ise çocuklar için de hiç kolay bir süreç değil ve mutlaka bocalamalar olacaktır. Ailelerin dikkat etmesi gereken husus çocuklara daha çok destek olmak ve eleştirel olmaktan kaçınmaktır. Evin içinde kurallar ve sınırlar olmalı fakat bu kurallar ‘çocuğunuzla birlikte konuşularak, nedenleri ve sonuçları anlatılarak’ belirlenmelidir. Ayrıca ‘ben dilini’ kullanmak da çocuğunuzla iletişiminizde unutulmaması gereken noktalardandır.

Önceki ve Sonraki Haberler