Şehitler Diyarında Cumhuriyet Coşkusu

Şehitler Diyarında Cumhuriyet Coşkusu

Türkiye Cumhuriyeti'nin 92. Kuruluş yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Kars’ın Sarıkamış ilçesinde de düzenlenen törenlerle kutlandı.

Törenle, Gaziler Meydanında bulunan Atatürk Anıtı’na çelenklerinin sunulmasının, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından, Hükümet Konağında Kaymakam Yusuf İzzet Karaman, 9’uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Yetgin ve Belediye Başkanı Göksal Toksoy, Cumhuriyet Baş Savcısı Engin Oğur, askeri ve sivil erkanın tebriklerini kabul etmesiyle devam etti.

Daha sonra Hükümet Konağı önündeki Cumhuriyet Meydanında protokol üyeleri, tören alanını askeri araçla gezerek halkın, öğrencilerin ve askerlerin bayramını kutladı.

Kaymakam Karaman, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, Cumhuriyetin 92.yılını kutlamanın onur ve gururunu yaşadıklarını söyledi.

29 Ekim 1923, Türk milletinin yani yok edilmek istenen bir ulusun Cumhuriyetin ilanıyla bir imparatorluğun külleri arasından bir feryatla yeniden doğduğu tarih olduğunu belirten Karaman, şunları kaydetti:

“Cumhuriyetimizin mimarı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ”Türk Milletinin karakterine ve adetlerine en uygun idare, Cumhuriyet idaresidir. Diyerek ilan ettiği Cumhuriyet, Türk Milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir. Cumhuriyeti ayakta tutan yegane kuvvet; milletin kendisidir. Büyük Atatürk’ün ortaya koyduğu ”Egemenlik, kayıtsız, şartsız milletindir ”ilkesi devletin ve rejimin temelini oluşturmaktadır. Bütün bunların teminatı cumhuriyettir. Cumhuriyet rejimi ile 92 yılda çok önemli mesafeler kat edilmiştir. Bugün Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarının her bir ferdinin güçlü millet güçlü devlet düsturuyla hareket ederek, iç ve dış tehditlere karşı bugün daha önce hiç olmadığı kadar dikkatli olması ve ülkemizin birlik beraberliğini bozma amacında olanların oyunlarını bozması gerekmektedir. Bu cumhuriyeti ve güçlü Türkiye’yi yok etme oyunudur. Ülkemiz güçlendikçe çeşitli senaryolarla devreye sokulmaktadır. Daha dün Diyarbakır’da, Suruç’ta ve Ankara garında patlayan bombalar bu ülkenin et ve kemik gibi kaynaşmış Türk ve kürt kardeşliğini düşmanlığa çevirmekten başka bir amaç taşımamaktadır. Bu amaçla Cumhuriyetimize, ülkemize her zamankinden daha fazla sahip çıkacağız. Bizlere bu vatanı canları pahasına emanet eden Atatürk ve bütün şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.”

Konuşmalardan sonra 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla okullarda düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere, protokol üyelerince çeşitli hediyeler verildi.

Törenler, öğrencilerin şiir okuması, Fevzi Çakmak İlkokulu öğrencilerinin halk oyunları gösterisi ve resmigeçit töreniyle sona erdi.


kha

Önceki ve Sonraki Haberler