Şehitler ve Gaziler Müzesi açıldı

Şehitler ve Gaziler Müzesi açıldı

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şube Başkanı Yüksel Öztürk'ün girişimleri ve Kars Valiliğinin destekleriyle Meçhul Asker Anıtı yanındaki atıl durumda bulunan bina Şehitler ve Gaziler Müzesi olarak düzenlenip restore edildikten sonra hizmete açıldı.

Şehitler ve Gaziler Müzesi açıldı

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şube Başkanı Yüksel Öztürk’ün girişimleri ve Kars Valiliğinin destekleriyle Meçhul Asker Anıtı yanındaki atıl durumda bulunan bina Şehitler ve Gaziler Müzesi olarak düzenlenip restore edildikten sonra hizmete açıldı.

Bülbül Mahallesinde bulunan ve madeni levhası üzerine madeni harflerle yazılı Meçhul Asker Anıtı Kars Çayı kenarında bulunuyor. Aynı alan içerisinde de bir zamanlar restoran olarak kullanılan sonra da atıl durumda bırakılan bina ise restore edilerek amacına uygun şekilde kullanılması için Şehitler ve Gaziler müzesi olarak hizmete sokuldu.

Müzenin açılışı Vali Günay Özdemir, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kenan Kalay, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şube Başkanı Yüksel Öztürk, Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Muhsin Ağcay, Çimento Fabrikası Genel Müdürü Yasin Sarıçamlık, gaziler, şehit ve gazi yakınları, daire amirleri ve binanın restoresinde katkı sunanlar katıldı.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği ile Şehit ve Gazi Aileleri Derneği’nin de hizmet vereceği Şehitler ve Gaziler Müzesi’nin açılışını da Vali Günay Özdemir, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kenan Kalay, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta ve dernek başkanları birlikte yaptılar. Tabela önünde hatıra fotoğraflarının çektirilmesinden sonra programa geçildi. Programda dernek başkanları ve Vali Günay Özdemir birer konuşma yaptılar.

“GAZİ” KALAN ÖMRÜNÜ, EVLATLARINI VATAN VE MİLLET SEVGİSİYLE, MİLLİ DEĞERLERİN SAVUNUCUSU OLARAK YETİŞTİRENDİR

Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Muhsin Ağçay konuşmasında şunları söyledi:

“Bugün üzerinde yaşadığımız topraklar, bizlere şehit ve gazilerimizin gösterdiği kahramanlıklar ile miras kalmıştır. Şehit ve gazilerimiz eşsiz zaferlerin, sessiz kahramanlarıdır. Bizler de bunun bilincinde olarak Kars’taki şehit yakınlarımıza ve gazilerimize sahip çıkmak, onları yalnız bırakmamak için biz buradayız. Şehitlerimize rahmet, gazilerimize de sağlıklı ve mutlu bir yaşam dilerim. Gaziler Gününüz kutlu olsun. “Gazi” muharebe meydanlarından dönüp, şerefli hizmetini tamamladıktan sonra, gözlerini vatanın ufkuna dikip, tepelediği mütecaviz düşmanların ekonomik, kültürel, siyasi ve askeri bir taarruzuna karşı tetikte duran; kulağı komutanlarının, “silah başına” emrinde bekleyen, çelik iradeli milli kahramandır. “Gazi” kalan ömrünü, evlatlarını vatan ve millet sevgisiyle, milli değerlerin savunucusu olarak yetiştiren, kimseye muhtaç olmayacak şekilde çalışıp okuyarak, ibadet ederek, ibadetinin arkasından ailesine, Türk milletine ve devletine, insanlık alemine dua ederek geçiren Alperendir. “Gazi” kendisine vatanda huzur içinde yaşamayı sağlayan millet fertleri tarafından hürmet gösterilen, gazinin de hürmet gördüğü kardeşine karşı “meğer sen daha ne çok şeylere layıkmışız” deyip de daha fazla hizmet edebilmenin aşkıyla yanan “Derviş” karakterli, tevazu sahibi “Yiğit” dir. “Gazi ve şehitlerimiz, gölgesinde huzur bulduğumuz Türk bayrağında Yıldızdır. Hilal dir. Bayrağımızdaki mukaddes kan dır. Kuran-ı Kerimdeki ayettir. Türk milletidir. Bu vesile ile bu mekanı gazilerimizin ve şehit yakınlarımızın hizmetine açmamızda yardımcı olarak desteklerini esirgemeyen; başta sayın valimiz olmak üzere Tugay Komutanımız, Jandarma Alay komutanımız, Belediye Başkanımız, Emniyet Müdürümüz, Kars-Ardahan-Iğdır Vakfı yöneticileri, Kars Çimento Fabrikası Genel Müdürü Yasin Sarıçamlık, Kars Belediyesi temizlik işleri müdürü ve ekibine olmak üzere Çetin Taş, Has Nalbur, Selçuk Ticaret, Şahin Ticaret temel otel Yasin Yıldırım, Adnan Yılmazel, Vedat Akçayöz, Simge Elektrik, Oruç Tekçiler, Beraat İnşaat, Necati Aküzüm. Metin Durmuş, Murat Haşimoğlu, Posof Ticaret Nevrettin Güler, Adem Burulday ve Erbil Hüryurt’a katkılarından dolayı teşekkür ederiz.”

GAZİ VE ŞEHİTLER MÜZESİ, AZİZ MİLLETİMİZİN GAZİ VE ŞEHİT YAKINLARINA OLAN SEVGİSİNİN VE ONLARA VERDİĞİ DEĞERİN EN ÖNEMLİ SİMGELERİNDENDİR

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şube Başkanı Yüksel Öztürk ise şöyle konuştu:

“Bu güzel ve anlamlı günümüzde bizleri yalnız bırakmadığınız için sizlere teşekkürlerimi sunuyor, hoş geldiniz diliyorum. Tarihinde hür ve bağımsız yaşama arzusundan vazgeçmeyen bu uğurda şehit ve gazi olmayı gurur kaynağı sayan aziz milletimiz, şehit ve gazilerimizin değerini daima bilmiş, onları büyük bir sevgiyle ve takdirle yad etmiştir. İşte açılışı vesilesi ile bir arada bulunduğumuz güzide eser olan gazi ve şehitler müzesi, aziz milletimizin gazi ve şehit yakınlarına olan sevgisinin ve onlara verdiği değerin en önemli simgelerindendir. Biliyoruz ki gazilerin hak ettiği saygınlığa yakışır imkan ve şartlara kavuşturulması ve aziz şehitlerimizin emaneti olan şehit yakınlarının sorunlarının çözümü için yoğun gayret gösteren devletimiz ve aziz milletimiz bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bizlerden bu duygu ve düşüncelerle, bu güzel eserin Kars’a ve bizlere kazandırılmasında emeği geçen ve değerli desteklerini bizlerden esirgemeyen Sayın Valimiz Günay Özdemir başta olmak üzere Garnizon Komutanımıza, Belediye Başkanımıza, Vali Yardımcılarımıza, emeği geçen herkese şahsım ve gazi arkadaşlarım adına teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.”

HAZIRIZ VE HAZIR OLACAĞIZ

Vali Günay Özdemir ise şu ifadelerde bulundu:

“Biz, gazilerimize ve şehit ailelerimize sahip çıkan, bu konuda da üzerimize düşen tüm sorumluluğu yerine getirmeye çalışan bir milletiz. Bütün halk olarak vatandaşlarımız, kamu görevlilerimiz bu inançtalar. Bu binayla ilgili çalışma yapılırken valilik olarak biz cüzi bir destek sağladık. Ama bunun gayretini başta dernek başkanlarımız olmak üzere esnaflarımız hep beraber sahip çıktılar ve bu hizmeti buraya beraber getirdiler. Onun için ben diyorum ki inşallah bu hizmeti çok daha iyi şekilde devam ettireceğiz. Çünkü önemli olan böyle bir hizmetin yapılması değil bu hizmetin daha sonra devam ettirilmesi ve sosyal ve kültürel anlamda bunu işlevsel olarak kullanabilmektir. Onun için başta dernek başkanlarımıza, tüm gazilerimize ve şehit yakınlarımıza da bu konularda görev düşüyor. Siz eğer buraya sahip çıkarsanız, siz burayı iyi değerlendirirseniz burası yaşayacak, siz burayı iyi kullandığınız zaman bizlerde sizlerle beraber olacağız. Hep beraber yine zaman zaman sosyal ve kültürel anlamda da beraber bir araya gelebileceğimiz türde güzel bir mekan oluştu. Bundan böyle artık gençliğimize, çocuklarımıza da zaman zaman burada sosyal ve kültürel anlamda eğitim amaçlı burada bulunmalarının uygun olacağını düşünüyorum. Bu konuda da biz üzerimize düşen ne varsa hakkıyla yerine getirmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bundan emin olabilirsiniz. Temennimiz inşallah bundan sonra ülkemiz, bölgemiz ve tüm dünyada barış olur, şehitler ve gaziler olmaz. Ama bunu temenni ediyoruz çünkü; böyle bir temenni etrafımızdaki olayları gördüğümüz zaman her zaman hazır olmamız gerektiğini ortaya koyuyor. Her zaman bu konularda kendimizi yetiştirmemiz gerektiğini de bizim göz ardı etmememiz gerektiğini gösteriyor. Onun için biz bu tür faaliyetleri toplumsal anlamda da, kültürel anlamda da yapılacak olan faaliyetleri gelecekte her hangi ihtiyaç olunduğu anda yine bu ülke insanının vatanına, milletine, bayrağına nasıl sahip çıktığını, nasıl canı pahasına bu ülkeli savunduğunu yine göstereceğiz. İnşallah böyle bir durum olmaz. Ama biz yinede hazırız ve hazır olacağız.”

YILLARDIR ATIL DURUMDAYDI

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şube Başkanı Yüksel Öztürk, “Şehitlik olan Meçhul Asker Abidesi gerçekten de çok atıl bir durumda kalmış. Atıl olduğu için de tinerciler, ballyciler, içkiciler, zinacılar burayı işgal etmiştiler. Şehitler ve Gaziler Derneği Başkanı olarak bana da bir görev düşeceğini düşünerek hareket ettim. Bu yerin Şehitler ve Gaziler Müzesi yapılmasına karar verildi. Sağ olsun giden Valimiz Eyüp Tepe’ye de bu durumu anlattık. Sayın valimde bize bu konuda yardımcı oldu. Milli Emlak ve Defterdarlıkta bu binanın bize tahsis edilmesi için yardımcı oldu. Hatta Koruma Kurulu bu konu üzerinde daha çok durdu. Onlarla da görüşüp yazışmalar yaparak bu binanın Gazi ve Şehitler Müzesi olarak bize tahsis edilmesini sağladık.” dedi.

VALİLİKTEN JET DESTEKLER

Öztürk ayrıca. “Yeni gelen valimiz Günay Özdemir beye de gittik ve ziyaret ettik. Sayın valimize de durumumuzu anlattık. Binanın çok berbat bir durumda olduğunu söyledik. ‘Ecdadımızın kemikleri orada sızlıyor’ dedik. Bunu önleyebilmek için bu binayı Gazi ve Şehitler Müzesi ve Parkı olarak değerlendirmek istiyoruz dedik. Sayın valimiz de bize yardımcı oldu. Hatta bu konuda bize 22 bin TL tahsis etti.” diye konuştu.

ŞEHİTLER VE GAZİLER MÜZESİ’NE PARK DA YAPILIYOR

 “Şu an çalışmaların sürdüğü bölgede eksiklerinin olduğunu ve bu eksiklikleri çeşitli kurum ve kuruluşlar sayesinde giderdiklerine de değinen Öztürk, “Garnizon Komutanımız da su ve lavabo kısımlarını yapmaya çalışıyor. Emniyet Müdürümüze de gittik ve o da bize çok büyük yardım yaptı. Hem maddi hem de manevi yönden bize destek oldu. Hatta buraya bir aydır polis ekiplerini gönderiyor. Ballycileri, içkicileri bize zarar vermemeleri için uzaklaştırıyorlar. Ne kadar teşekkür etsem azdır. Çimento Fabrikasına gittik, işadamlarımıza gittik, sağ olsunlar herkes kendi gücünce bize yardım etmeye çalışıyor.” diyerek emeği geçenlere teşekkür etti. Şehitler ve Gaziler Müzesi’nin parkını da düzenleyeceklerini kaydeden Öztürk, “Bölgeye kameralar da koyacağız ve burayı halka açık yapacağız. Ecdadımızın bu toprakları bize ne zorluklarla bıraktığını unutmayarak gelecek kuşaklara aktarmamız için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bize yardım ve öncülük edip burayı bize kazandırmaya çalışan herkese çok teşekkür ediyoruz. Buradaki ecdadımızın da bundan sonra rahat uyuyacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

BİR ZAMANLAR TÖREN ALANIYDI

Meçhul Asker Abidesinin eskiden tören alanı olduğunu ve günümüzde de aynı ortama getirilmesi için çabaladıklarını vurgulayan Öztürk, “Bayramlarda törenleri burada yapıyorlarmış. Burası halka açıkmış. Daha sonra bir esnafımız burayı restoran yapmış. Fakat yer hazinenin olunca kullanamamış. Bu yüzden burası böyle tahrip olmuş. Şuanda o esnafımızın yapmış olduğu masrafların aynısını bizde yapıyoruz. Aslında buranın hiç böyle atıl kalmaması lazımdı. Buraya sahip çıkmak gerek.” ifadesini kullandı.

BÖLGEDE TARİH KOKUYOR

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şube Başkanı Yüksel Öztürk konuşmasına şöyle devam etti:

“Sizinde gördüğünüz gibi burası eskiden tabyaymış. At nalı şeklinde bu tabya yapılmıştır. Sonradan bu tabyalar tahrip olmuş. Osmanlı döneminde üçüncü Selim zamanında tekrar buralar yenilenmeye başlamış. Burada süvari birliklerimiz kalmış. Sonra burası meçhul asker anıtı olarak hazırlanmış. Araştırmalarımıza göre burada 14 tane askerimiz şehit olmuş ve bu askerlerimizin ismi tespit edilememiştir. Bu abidenin adı şehitlerin isimlerinin tespit edilemediğinden dolayı böyle konulmuştur. 1972’de Kars Belediyesi burayı düzenleyerek halka açık bir alan yapmaya çalışmış. Buranın Meçhul Asker Anıtı olması sebebiyle eskiden tören kutlamaları da burada yapılırdı.”

BUZHANE OLARAK DA KULLANILMIŞ

Öztürk, Abide çevresinin eskiden Buzhane olarak kullanıldığını o yıllarda dev buz kütlelerinin buraya getirilerek muhafaza edildiğini ve suyun olmadığı zamanlarda buzların devreye sokulduğunu hatırlattı. Onun için de eski ismiyle Buzhane olarak anıldığını belirten Öztürk, “Kars Çayı buraya çok yakın olduğu için kışın buzları kesiyor ve buzhaneye koyuyorlarmış. Yazında o buzları serinlemek için vatandaşlara satıyorlarmış. Buzhane ismi de oradan kalmaktadır.” diye konuştu.

Öztürk daha sonra şunları söyledi:

“Türkiye Muharip Gaziler Derneği olarak buranın değerlendirilmesini istedik. Karınca misali buradaki ecdatlarımızın kemikleri sızlamasın diye dernek olarak bir girişimde bulunduk. Geçmiş dönem valimiz Eyüp Tepe zamanında bizde buranın Gazi ve Şehitler Müzesi olarak onarılıp yapılmasını istedik. Bu anlamda bu alanında Gazi ve Şehitler Parkı olmasını talep ettik. Sağ olsun eski valimizde bize yardımcı olarak 2 yılı bulan bir yazışmayla Milli Emlak ve Defterdarlık kanalı ile Bakanlığa sundu. Koruma Kurulundan buranın Gazi ve Şehitler Müzesi ve Parkı olarak kullanılmasına karar verildi.  Daha sonra şimdi ki valimiz Günay Özdemir’i gittik o da bize yardımcı oldu. Hatta bizim bir SODES projemiz vardı. Bu projedeki paramızın da buraya aktarılmasına karar verildi. Ondan sonra belediye başkanımıza müracaat ettik. Sağ olsun belediyemizde burayı temizledi. Burası çok berbat durumdaydı. Kanalizasyonumuzu bağladılar, suyumuzu bağladılar. Hatta buraya birkaç tane de projektör koydular. Bundan sonra da gereken hizmeti yapacaklarına söz verdiler. Emniyet Müdürümüz Ercan Çakmak da bize hem maddi hem de manevi yönden çok katkıda bulundu. Burası tinercilerin, içkicilerin ve zinacıların istilasına uğramıştı. Emniyet müdürlüğümüz de burada bize ekipler gönderdi. İçkiciler, tinerciler falan buradan uzaklaştırılmaya çalışıldı. 15–20 gündür her gün gece-gündüz ekipler gelip burayı kontrol ediyorlar. Hayır kurumları, işadamları da burası için çok yardım ettiler. Bir iş adamımız da bize 300 tane alçıpen gönderdi. Burayı halka açık bir duruma getireceğiz. Bütün halkımız buraya gelip geçmişimizi öğrenmiş olacaklar. Biz bu müzede de bütün resimlerimizi sergileyeceğiz. Öğrenciler, vatandaşlar bu sergiyi gezdikten sonra burada yapacağımız parkta oturacaklar.

GAZİ EVİNE 300 METRE MESAFEDE BULUNUYOR

Şehitler ve Gaziler Müzesi ile Gazi Evi’ne komşu oluyor. Aralarında sadece 300 metre mesafe var. Kars Çayı kıyısında, Meçhul Asker Anıtı çevresinde şehit yakınları ve gazilerin buluşmaları, dinlenmeleri ve tarihi yaşayıp yaşatmalarına olanak sağlanmış olacak. Öztürk, Gazi Evi’yle ilgili de, “Sağ olsun şuandaki iktidarımız Türkiye’de bir numaralı bir Gazi Evi yapıyor bize. Bu Gazi Evimizde misafirhane gibi kullanılacak. Buraya gelen şehit ve gazi ailelerimiz burada misafir edilecek. Ecdadımızın kemikleri de burada sızlamamış olacak.” dedi. kha

Önceki ve Sonraki Haberler