Selçukluların Kars’tan Anadolu’ya Girişlerinin 951’inci Yılı Etkinlikleri

Selçukluların Kars’tan Anadolu’ya Girişlerinin 951’inci Yılı Etkinlikleri

Selçukluların Kars’tan Anadolu’ya girişlerinin 951’inci yılı nedeniyle Kars Valiliği’nce İl Müftülüğü tarafından mevlit programı düzenlendi.

CUMA NAMAZI ÇIKIŞINDA FETİH PİLAVI DAĞITILDI

16 Ağustos günü Ani Harabeleri’nde Fethin canlandırılması etkinliği ile son bulaecak programın ilkinde Cuma Namazı öncesinde Evliya Camii’nde Mevlid-i Şerif okutuldu. Belediye Başkan vekili Tahsin Ulu, vali yardımcıları, başkan yardımcıları, İl Müftüsü Mehmet Genç, daire amirleri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı mevlitte Kur’an-ı Kerim tilaveti sunuldu. İlahiler okundu ve müezzinler tarafından mevlit programı icra edildi.

BİRLİK VE BERABERLİK MESAJLARI VERİLDİ

Mevlidin ardından günün anlam ve önemiyle ilgili vaaz veren İl Müftüsü Mehmet Genç, bu günlerde en çok ihtiyaç duyduğumuz birlik ve beraberlikten söz ederek, vatanın, bayrağın, toprağın ve maneviyatın önemine vurgu yaptı. Müftü Mehmet Genç, “Bugün 1064 Kars ve Anı Ören Yeri’nin Fethi’nin 951. yıldönümü. Anadolu’nun İslam yurdu olmasının yıldönümüdür. Geçen yıl biliyorsunuz Başkanımız ve Bakanlarımız da katılmıştı ve 950. yılını idrak etmiştik. Artık her yıl bu mukaddes vatanın emanet edilişinin farkındalığını hissetmek, nesillerimize hissettirmek ve bu uğurda da nesillerimizi yetiştirmek, kutsal emanetleri nesilden nesile aktarma vecibesinin farkında olmak. Bu çok önemli çünkü hazır konduk vatana, hazır bulduk. Ne diyor ecdadımız; Zannetme ki ecdadın senelerce uyudu. Nereden bulacaktın o zaman eldeki yurdu. Eğer sen onların uyuduğunu bilseydin o zaman bu hazır vatanı, yurdu nereden bulacaktın. Yani biz her şeye hazır konduk. Dini hazır bulduk, vatanı hazır bulduk, her şeyi hazır bulduk. İşte bazı şeylerin kıymeti bu yüzden bilinemiyor maalesef veya değeri algılanamıyor.” dedi.

Genç ayrıca, “Buz bu vatanı ecdadımızın o alın teriyle, kanıyla sulanan şu vatanın her karış toprağında şehit kanı olduğunu unutmayalım.” diyerek, toplumun kaynaşması, birlik ve beraberliğin önemine de değindi. Müftü Genç, “Allah birliğimizi. Dirliğimizi daim eylesin. Hiç şüphe yok ki varlıkların kıymetini bilmek yokluğa tahammül etmekten zordur” ifadesini kullandı.

Müftü Genç, daha sonra şu duayı yaptı:

“Yarabbi; bizleri bölmeye çalışan iç ve dış mihraklara fırsat verme yarabbi. Ya İlahel Alemin öncelikle diyoruz ki bu tür yanlışlara düşenleri islahu tövbekar eyle. Hidayet nasip eyle. Kur’an’ın ahlakından hissedar eyle. Ama yok bundan da nasibdar olmayacaklarsa yarabbi senin Kahhar sıfatında var, kahru perişan eyle yarabbi.”

Vali Günay Özdemir’in katıldığı program kapsamında Evliya Camii Külliyesinde bulunan Ebu-l Hasan Harakani Hazretleri türbesi önünde camiden çıkan cemaate pilav, et ve ayran ikram edildi. Yaklaşık 2 bin kişiye sunulan yemek ikramının ardından vatandaşlar hem külliyeyi gezdi hem de türbe ziyaretlerinde bulunarak bol bol dua etti. 

Belediye Başkan vekili Tahsin Ulu; Anadolu’nun İslamlaşmasında önemli bir rol oynayan Ebu-l Hasan Harakani ve Selçuklu Hükümdarı Alparslan’ı bir kez daha anmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi. Ulu, şöyle konuştu:

“Burada Türk-İslam aleminin Anadolu’ya girişinin fethinin 951. yılı nedeniyle bir araya geldik. Bu haklı gururu yaşamakla birlikte Türklerin Anadolu’ya girişinde, İslam Aleminin ilk Cuma Namazının bu aziz topraklarda, bu güzel şehrimizde kılınmasının da ayrıca onurunu ve gururunu yaşamaktayız. Bizlere bu güzel vatanı, bu güzel toprakları emanet eden ceddimizi bu aziz mübarek Cuma gününde rahmetle, şükranla anıyoruz. Ecdadımızın bize bu mübarek toprakları emanet ettiği gibi bizlerinde aynı duygularla bizden sonraki evlatlarımıza gayreti ve çabası içinde olacağız. Bu vesileyle şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz.”

16 AĞUSTOS 2015 GÜNÜ SONA ERECEK ETKİNLİKLER ŞÖYLE:

15 Ağustos 2015 Cumartesi günü yine Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü salonunda saat 11:00’de “Fotoğraf Sergisi” açılacak. 

16 Ağustos 2015 Pazar günü de saat 10:00’da Ani Ören Yeri’ndeki programda; Halk Oyunları Gösterisi, Cirit Gösterisi, Fetih Duası, Ani Ören Yeri’nin gezilmesi gibi etkinlikler düzenlenecek.

Kars Valiliği’nden yapılan açıklamada ise şöyle:

“Düzenlenecek etkinliklere tüm vatandaşlarımız davetli olup, 16 Ağustos 2015 Pazar günü Ani Ören Yeri’ndeki programa katılmak isteyen vatandaşlarımız Valiliğimiz önünden saat:09:00’da tahsis edilen araçlarla ücretsiz olarak Ani Ören Yeri’ne götürülecektir. Tüm vatandaşlarımıza önemle duyurulur.” denildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler