Selim’de ata sporu cirit gelişiyor

Selim’de ata sporu cirit gelişiyor

Başta Kars olmak üzere; Doğu Anadolu’nun bazı kentlerinde unutulmaya yüz tutmuş ata sporu cirit geleneği, Selim’de artarak gelişiyor.

Tacettin DURMUŞ

Kars’ın Selim ilçesinin bazı köylerinde kurulun cirit ve atlı spor kulüp kulüpleri, kışın kar üzerinde cirit yapmak için gün sayıyor. Kuraklığın hüküm sürdüğü Kars’ta, kar yağışı da gecikirken, ciritçiler kar üzerinde cirit yapmanın özlemini çekiyor.

Köylerde özel olarak yetiştirdikleri cirit atlarını kışa hazırlayan cirtirçiler, geçtiğimiz aylarda Kars’ın Selim ilçesinde kurulan 23 bin metrekarelik Ata Sporları (Cirit Sahası)Turizm Destinasyon Merkezinde antrenmanlarını sürdürüyor. Her Pazar Karslıların yoğun ilgilisi altında antrenmanlarını yapan ciritçiler, kar üzerinde cirit yapmak için gün sayıyor. Kar üzerinde cirit yapmanın daha güzel keyifli ve çekişmeli olduğunu dile getiren ciritçiler, ata sporunun unutulmaması için bu geleneği sürdürdüklerini söylüyor.

Bahardan kalma günlerin yaşandığı Kars’ın Selim ilçesinde özel olarak yapılmış cirit sahasında cirit yapmanın keyfini yaşayan ciritçiler, hafta sonlarını puansız kara düzen stilinde cirit yaparak değerlendirdiler. Atlarının idmanlarını sürdüren ciritçiler, önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek olan müsabakalar içinde atlarını hazırlıyor.

Ata sporu ciridin özellikle Kars’ın Selim ilçesinde sürdüren ciritçiler, bu günkü çalışmalarının ardından açıklamada bulundular.

ŞİMŞEK YILDIRIM: “ATLARIMIZ İDMANLARINI ALIYOR”

Selim Akçakale Atlı Spor Kulüp Başkanı Şimşek Yıldırım ilçede açılan cirit sahasının ata sporu ciridi daha da geliştireceğini söyledi.

Bu yaz yaşanan kuraklık ile birlikte pandeminin cirit sporunu da etkilediğine dikkat çekerek, “Atlarımız burada idmanlarını alıyor. Bugün Selim cirit sahamıza geldik ve yeni sahamızda ilk ciridimizi yaptık. Arkadaşlarımızla puansız kara düzen cirit oynadık. Puanlı değil dostane bir şekilde cirit yaptık. Bundan sonra her Pazar devam edeceğiz. Atlarımızda yavaş yavaş idmanlarını aldı. Tabiî ki bu sene atlarımızda biraz sıkıntımız var. Kuraklık bakımından yem sorunumuz var. O da ne yapalım her kese de bize de aynı.” Dedi.

Selim Benliahmet Atlı Spor Kulübe Başkanı Bekir Bozkurt da “Şu anda Selim Cirit Sahasındayız. Selim’de 5 -6 tane atlı cirit kulübü ve 2 -3 tane de atlı spor kulübümüz var. Cirit bizim ata sporumuzdur. Selim’in Benliahmet Köyünde de aşağı yukarı 13 - 14 tane safkan İngiliz yarış atımız var. Onları da ayın 25’inde güzel bir yarışımız olacak. Bütün yarışçı arkadaşlarımız davetlidir. İnşallah kaza bela olmadan kışı atlatırız.”diye konuştu.

Ciritçi Bayram Özbaş da ciridin kar üzerinde daha güzel oynandığını belirterek “Çok güzel geçiyor. Antrenman çok faydalı oldu. İlerleyen günlerde daha güzel olacak. Nasıl olacak? Tabi kar yağacak. Karın boranın içerisinde atlar gidip geliyor. Karın içerisinde ciritlerimiz daha sert oluyor. Atlar böyle gidip geliyor. Ciritlerimiz biraz daha sertleşiyor. Güzel yani memnunuz. Ata sporumuz. Güzel şeyler olacak. “dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler