Şeref Taşlıova hayatını kaybetti

Şeref Taşlıova hayatını kaybetti

Devlet sanatçısı Aşık Şeref Taşlıova tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Şeref Taşlıova hayatını kaybetti

Devlet sanatçısı Aşık Şeref Taşlıova tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

76 yaşındaki devlet sanatçısı Taşlıova, 13 Eylül Cumartesi günü rahatsızlanması sonucu yakınlarınca Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Beynine giden damarlardan birisine emboli attığını ve sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu açıklanan ve daha sonra ameliyata alınan Taşlıova bu gece saat: 21.30’da hayatını kaybetti.

DEVLET SANATÇISI TAŞLIOVA’NIN HAYATI

Ardahan’ın Çıldır ilçesi Gülyüzü köyünde 10 Nisan 1938 tarihinde dünyaya gelen, ulusal ve uluslararası ödüllere layık görülen Alptekin, 1966’dan itibaren Kars Radyosu bünyesinde 10 yıl süreyle aşıklara ilişkin programlar hazırladı ve sundu. Katıldığı yarışma ve festivallerde değişik dallarda 15’i altın olmak üzere 130’un üzerinde madalya, 60’ı aşkın plaket ve 180 takdirname aldı. Çeşitli dergilerde folklor yazıları yazdı, 1971’den itibaren Amerika’dan Japonya’ya, Avrupa’dan Orta Asya ülkelerine dek birçok ülkede programlar yaptı. UNESCO’nun düzenlediği “Dünya Sanat Dizisi” adlı etkinlikte Türkiye’yi temsil etti.

10 Nisan 1938’de Ardahan’ın Çıldır ilçesi Gülyüzü köyünde doğdu. Küçük yaşlarda babası öldü. Yaklaşık 10 yaşında şiir yazmaya başladı. İlkokuldan sonra bir süre öğretmen okuluna devam etti. Bu yıllarda da bağlama çalmayı öğrendi. Kuzeydoğu Anadolu aşıklık geleneğinin önemli isimlerinden olan Aşık Şenlik’in oğlu Aşık Kasım’a çıraklık yaparak kendini geliştirdi ve yöredeki aşıklarla tanışma fırsatı buldu.1966 yılından itibaren Kars Radyosu bünyesinde 10 yıl süreyle aşıklara ilişkin programlar hazırladı ve sundu. Ayrıca Türkiye ve Türkiye dışında birçok radyo ve televizyon programına katıldı. Bazı radyo programlarına danışmanlık yaptı. Konya Aşıklar Bayramına başından beri katıldı. 1000’den fazla şiiri bulunan Taşlıova, Azeri, Fars ve Anadolu kültürüyle yoğrulmuş bilgi birikimiyle önemli bir kaynak ve değerlerden biridir. 1991’de Müzik-San Vakfı tarafından, 1996 yılında ise Türkiye Yazarlar Birliği tarafından yılın sanatçısı seçildi. 2000 yılında Türksav tarafından Türk Dünyasına Hizmet Ödülü verildi. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliğinin (MESAM) kurucu üyesi ve Teknik Bilim Kurulu Başkanı olan Taşlıova’nın birçok dergi, gazete ve araştırmada aktarılan şiirlerinin bir bölümü HAGEM tarafından Gönül Bahçesi (1990) adıyla yayımlandı.  Ayrıca Fikret Türkmen ve Nail Tan tarafından hazırlanan Aşık Şeref Taşlıova’nın Tasnif Ettiği Hikayeler (2004) adlı bir kitap yayımlandı.

Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu da başkanlık döneminde Şeref Taşlıova’nın heykelini dikmişti. Bu heykel aynı zamanda yaşayan birinin dikilen ilk heykeli olma özelliği de taşıyordu.

Kars Manşet Gazetesi Ailesi olarak Taşlıova’ya Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı diliyoruz.

Önceki ve Sonraki Haberler