Serhat “Offroad” İle Keşfedildi

Serhat “Offroad” İle Keşfedildi

T.C. Serhat Kalkınma Ajansı, TRA2 Bölgesinde turizmin bilindik rotaların dışına taşınması ve eko turizmin yaygınlaşması amacıyla “Serhat’ı Keşfet: OFFROAD” programını gerçekleştirdi.

3 günlük program kapsamında önceki yıllarda Ajans tarafından hazırlatılan “KARS Turizm Keşif Rehberi”ndeki rotalar Bölgemizin ve Türkiye’nin önde gelen OffRoad sporcuları tarafından keşfedildi. Toplam 18 OffRoad aracının katıldığı keşif turunun tamamı OffRoad’un Türkiye’deki en önemli isimlerinden biri olan Okan TOZUN ve ekibi İZCİ TEAM tarafından filme alındı.

15 Mayıs Cuma akşamı düzenlenen tanışma toplantısında katılımcılarla SERKA faaliyetleri ile üç gün boyunca izlenecek rota ve organizasyonun güvenlik önlemleri paylaşıldı. 16 Mayıs sabahı Kars Merkezden hareket eden konvoy önce Kağızman İlçesinde bulunan Çamuşlu Köyüne ulaştı. M.Ö. 10.000 yılından kalma Çamuşlu Kaya Yazıtlarını doğal ortamında keşfeden konvoy kısa bir soluklanmanın ardından Kozlu, Akören, Taşbilek, Karaboncuk üzerinden Çengilli Köyüne vardı. Ortaçağ’da yapılan ve sapasağlam ayakta olan Çengilli Kilisesini keşfeden konvoy daha sonra Deniz Göl, Ürker, Yarkaya, Kalebaşı, Belencik hattını takip ederek Mescitliye geçti. Sarıkamış’a kadar orman içi etabından geçen keşif konvoyu geceyi Sarıkamış ormanlarında 2.200 metrerakımda kurulan kampta geçirdi.

Keşfin ikinci günü Sarıkamış Şehitlikleri ve Katerina Av Köşkü ziyaretleri ile başladı ve Kızılçubuk, Kaynak, Bardız/Gaziler üzerinden Şenkaya’ya ulaşıldı. Akşar, Göle, Ardahan, Şeytan Kalesi ve Doğu Anadolu’nun en büyük ikinci Gölü olan 1.960 metre rakımdaki Çıldır Gölüne varıldı. Göl kenarında yenilen Çıldır Gölüne has sarıbalık ziyafeti sonrası Arpaçay, Meydancık, Büyükçatma üzerinden konaklamanın yapılacağı Kuyucuk Gölüne geçildi. Kamp ateşi Serhat Kalkınma Ajansı’nın desteği ile kuş ve yıldız gözlemi için yapılan Kuyucuk Gölü Ziyaretçi Merkezinde yakıldı.

OffRoad keşif konvoyu üçüncü güne Avrupa Seçkin Destinasyonlar Ağı (EDEN) kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen ve TRT Haber ekibinin de içlerinde bulunduğu basın turu ile başladı. Tur kapsamında 182 kuş çeşidi ile dünyanın birçok yerinden kuş gözlemcisinin ziyaret ettiği ve 2009 yılında Ülkemizin 13. Ramsar alanı (Doğu Anadolu’nun ilk) olarak ilan edilen Kuyucuk Gölü gezildi. Kuyucuk Gölünün ardından keşif konvoyu basın mensupları ile birlikte Ani Antik Kentine ulaştı.

Tarihi M.Ö. 5.000 yılına uzanan ve toplam 78 hektarlık alana yayılan Ani Antik kentinde yapılan yürüyüş araçla gezmeyi seven OffRoad’cuları biraz yorsa da konvoydaki kimse bu kadar çok tarihi yapıyı bir arada görmeyi beklemiyordu. Anadolu’daki ilk Türk Camisi olan Ebul Menuçehr Camisi, Fethiye Camisi (Büyük Katedral), Selçuklu Kervansarayı, Aziz Prkich (Keçel) Kilisesi, İpekyolu Köprüsü OffRoad’cular tarafından yürüyerek keşfedildi.

Günün son keşfi ilçe merkezinden Susuz Çayını takip eden rota ile Susuz Şelalesine ulaşılarak yapıldı. Ani Antik Kentinde tarihle buluşan ve gün bitmeden tekrar zorlu doğa şartlarına kavuşan keşif konvoyunun mutluluğu görülmeye değerdi. Araçların defalarca çaydan geçmek zorunda olduğu rota OffRoad’cuların en çok beğendiği ve eğlendiği etap oldu. Ayrıca tüm etabı sporculara birlikte yaşayan Susuz Belediye Başkanı Sayın Murat URAY’ın gayreti takdire şayandı.

Günün sonunda Kars Valisi Günay ÖZDEMİR, Susuz Belediye Başkanı Murat URAY ve SERKA Genel Sekreteri Doç Dr. Hüsnü KAPU’nun da katıldığı değerlendirme toplantısında katılımcılar rotaları çok beğendiklerini ifade ederek üç günlük izlenimlerini ve rotaların kullanıma/geliştirilmesine yönelik önerilerini paylaştılar. İZCİ programı yapımcısı Okan TOZUN konuşmasında bölgenin doğa turizmi açısından ciddi bir potansiyeli olduğunu ve birçok kültüre sahiplik eden geçmişi ile hem tarih hem de doğa içinde bir yolculuk imkânı verdiğini ifade etti. Toplantı, organizasyonun planlanmasında ve gerçekleştirilmesinde büyük emek sahibi olan Kars Eksi 36 Derneği’nden Doç. Dr. Erdoğan UZLU ve Tarık YILMAZ ile Kuzeydoğa Derneği’nden Emrah ÇOBAN ve katılımcılar adına Sayın Okan TOZUN’a verilen hediyeler ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler