SERKA, İstanbul'daki Yatırımcılarla Buluştu

SERKA, İstanbul'daki Yatırımcılarla Buluştu

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) İstanbul'da bulunan yatırımcılara Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı illerinin son yıllardaki gelişimini ve güncel yatırım ortamını anlatmak amacıyla toplantı düzenledi.

SERKA, İstanbul'daki Yatırımcılarla Buluştu

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) İstanbul’da bulunan yatırımcılara Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı illerinin son yıllardaki gelişimini ve güncel yatırım ortamını anlatmak amacıyla toplantı düzenledi.

Toplantıya SERKA adına Serhat Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Ağrı Valisi Sayın Dr. Mehmet Tekinarslan, Yönetim Kurulu Üyesi ve Kars Valisi Günay Özdemir, SERKA Genel Sekreteri Doc. Dr Hüsnü Kapu ve SERKA’nın 4 ildeki Yatırım Destek Ofisleri personelleri katıldı.

Toplantıya İstanbul’da başta tekstil olmak üzere çeşitli sektörlerden 60’ın üzerinde işadamı ve yatırımcı katılırken,toplantıda Ajans olarak bölgedeki değişim ve gelişim ile ilgili yatırımcılar ilk elden bilgilendirildi ve Ajansın yüzde 50 hibe desteği sağladığı 2015 Yılı İktisadi Gelişme Mali Destek Programları tanıtıldı.

SERKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Hüsnü KAPU, açılış konuşmasında 2010 yılında faaliyete başlayan Serhat Kalkınma Ajansı’nın Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı İllerinin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunmak üzere kurulduğunu söylemiş ve bu kapsamda Ajansın bu alanlarda çalışmalar yürüttüğünü ve projelere katkı sağladığını dile getirdi.

Kars Valisi Günay Özdemir ise tarihi olarak Bölgenin hem kapısı hem de merkezi olan Kars’ın önümüzdeki yıl Bakü Tiflis Kars Demiryolunun faaliyete geçmesi ile tüm Doğu Anadolu ve Kafkasya için önemli bir ekonomik merkez olma şansı yakalayacağını ve 2015 yılında inşaatı başlayacak olan Kars Lojistik Merkezi ve kurulması düşünülen Serbest Bölge ile Bölgenin yatırımcılar için daha cazip hale geleceğini söyledi.

SERKA Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Tekinarslan, Ağrı’nın enerji, termal, madencilik ve organik tarım alanlarında yeterince yatırım imkânları sunduğunu özellikle güvenlik algısının olumluya dönmesi turizm ve madencilik alanlarında Bölgenin yeni yatırımlar için cazip hale geldiğini ifade etti.

Tekinarslan, “Hemşerilik duygusunun bölgeye yatırım yapmak için iyi bir motivasyon kaynağıdır ancak para kazanılmayacak bir yatırımı kimseye tavsiye etmem. Kalkınma Ajansları Türkiye’nin bölgesel kalkınmasına katkı sağlayan uzmanlık kuruluşları olup yatırımcılara bilgi, belge ve destek sunmaktadır. Bölgemize yatırım yapacak herkesin SERKA’nın bu bilgi ve tecrübesinden yararlanması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Kars Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Evren Demir yaptığı sunumda SERKA’nın faaliyetleri, Bölgenin yatırım ortamı ve güncel gelişmeler ile yatırımlara sağlanan destekler hakkında katılımcılara bilgi veren Demir katılımcılardan gelen soruları da yanıtlamıştır.

SERHAT KALKINMA AJANSI

SERKA’nın en önemli amacı Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı illerinden oluşan TRA2 Bölgesi’nin yerel potansiyeli harekete geçirmektir. Ajansımızın kuruluşundan bu yana geçen beş yıllık süre içerisinde bu amacımıza yönelik çeşitli kurumlarla birçok işbirliği, eğitim, araştırma, yayın, organizasyon, program ve proje geliştirme ve uygulamaları yaptık. SERKA, tarım, sanayi, turizm, sağlık, ticaret, hayvancılık, uygun yatırım alanları, turizm rota çalışmaları gibi çeşitli saha çalışmaları ve araştırmalar yapmış, bunlarla ilgili 50’den fazla rapor ve çalışma çeşitli dillerde yayımlanmıştır. Yapılan çalışmaların tamamına Ajansın www.serka.gov.tr adresinden ulaşılabilir. Ajansımız dört ilde bulunan Yatırım Destek Ofisleri ile yatırımcılarımıza danışmanlık, resmi kurumlarda iş takibi, teşvik belgesi hazırlanması, diğer kurum destekleriyle ilgili bilgilendirme ve yardım hizmetleri vermektedir.

Ajansımız 4 dönemdir uygulamış olduğu KOBİ’lere yönelik Mali Destek Programları için bugüne kadar 404 başvuru almış ve 115 projeye toplam 25 milyon TL hibe sağlamış ve Bölgemize 52,5 milyon TL’lik yatırım yapılmasını sağlamıştır. Tüm Mali Destek Programları için alınan 683 proje başvurusundan 209 tanesine toplam 52,7 milyon TL hibe desteği sağlanmış ve 99 milyon TL’lik yatırım hayata geçirilmiştir. Mali Desteklerin yanı sıra Ajansımız desteklediği toplam 147 Teknik Destek projesi ile bölgemizdeki kurumların ve STK’ların çeşitli konularda eğitimler almasını sağlamıştır. Bugüne kadar Doğrudan Faaliyet Destek programı kapsamında desteklenen 28 adet proje ile Bölgede çeşitli konularda araştırma, saha çalışması ve fizibilite raporlarının oluşturulması sağlanmıştır.

2015 yılı Mali Destek Programları kapsamında bu yıl 5 milyon TL’lik bütçe KOBİ yatırımlarının desteklenmesi için kullanılacak olup imalat sanayi ve turizm alanlarındaki yatırımlara %50 hibe desteği sağlanacaktır. Proje başına 500.000 TL destek sağlanacak olup tekstil ve gıda sanayinde yeni başlayacak yatırımlarda destek tutarı 750.000 TL olacaktır. KOBİ’ler dışında bu yıl Ajans olarak Sosyal Kalkınma alanındaki projelere 8,8 milyon TL’lik bütçemiz ile destek olacağız. STK ve kamu kurumlarının Sosyal Kalkınma projelerine %85 oranında hibe desteği ile 350.000 TL destek sağlayacağız. Ayrıca Kamu kurumlarının Sosyal Kalkınma alanındaki Küçük Ölçekli Altyapı yatırımlarına ise %75 oranında hibe desteği ile 750.000 TL destek sağlayacak.

serka,-istanbuldaki-yatirimcilarla-bulustu-(1).jpg

serka,-istanbuldaki-yatirimcilarla-bulustu-(2).jpg

serka,-istanbuldaki-yatirimcilarla-bulustu-(3).jpg

serka,-istanbuldaki-yatirimcilarla-bulustu-(4).jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler