SERKA, Kars Serbest Bölge Değerlendirme Toplantısı Düzenledi

SERKA, Kars Serbest Bölge Değerlendirme Toplantısı Düzenledi

Kars kamuoyunun bir süredir gündeminde olan Kars’ta Serbest Bölge kurulması fikri Kars Milletvekili Mehmet Uçum’un katılımıyla Serhat Kalkınma Ajansı’nda (SERKA)’da düzenlenen toplantıda değerlendirildi.

Önümüzdeki yıl tamamlanması beklenen Bakü -Tiflis-Kars Demiryolu hattı ve proje çalışmaları son aşamaya gelen Kars Lojistik Merkeziyle birlikte yatırımcılar için Kars’ın cazibesi artığı belirtildi. Söz konusu yatırımların tamamlayıcısı olması ve Kars’a özellikle uluslararası yeni yatırımcıların çekilmesi amacıyla kurulması düşünülen Serbest Bölgeye ilişkin SERKA ve Kafkas Üniversitesi işbirliği ile araştırma çalışmaları yürütüldüğü kaydedildi.

Yapılan çalışmaları değerlendirmek üzere düzenlenen toplantıya Kars Milletvekili Mehmet uçum, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Kafkas Üniversitesi İİBF Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Hüsnü Kapu, Prof. Dr. Adem Üzümcü, Yrd. Doç Dr. Adem Karakaş, SERKA Genel Sekreter Vekili ve Program Yönetimi Birim Başkanı Oktay Güven, Kars Milletvekili Mehmet Uçum’un danışmanı Serhat Yakup Özbilen, işadamı Adem Çalkın ve Serhat Kalkınma Ajansı çalışanları katıldı.

Toplantıda SERKA Planlama Birim Başkanı Evren Demir yapmış olduğu sunumda Türkiye’deki serbest bölgelerin yapısı, serbest bölgelerin mevcut durumu ve Kars ilinde serbest bölge kurulumunda dikkat edilmesi gereken noktalara işaret etti. Toplantıda Temmuz ayında ziyaret edilen Mersin, Gaziantep ve Mardin Serbest Bölgeleri, Kars’ın yatırım ortamı ve serbest bölgede faaliyet gösterebilecek sektörler değerlendirildi.

Kars Milletvekili Mehmet Uçum, serbest bölgenin Kars ekonomisine büyük katkı sağlayabileceğini ancak Kars’ın mevcut şartları nedeniyle yatırım kararının iyi bir plan ve detaylı hazırlık aşamasından sonra verilmesi gerektiğini söyledi.

Uçum, Kafkas Üniversitesi ve SERKA’nın yapmış olduğu bu çalışmanın Kars Serbest Bölgesi’nin ayakları yere basan doğru bir yatırım olarak şekillenmesine büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Toplantıda çalışmanın rapor haline getirilerek ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılmasına karar verildi. Ayrıca Uçum, raporun tamamlanmasının ardından ilgili yatırımcılarla toplantıların yapılacağını ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler