SERKA ve ARÜ'den Çıldır Gölü'ne Kamp Merkezi!

SERKA ve ARÜ'den Çıldır Gölü'ne Kamp Merkezi!

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve Ardahan Üniversitesi (ARÜ) işbirliği ile gerçekleştirilen “Çıldır Yüksek İrtifa Su Sporları Kamp Merkezi” isimli proje tamamlandı.

SERKA ve ARÜ'den Çıldır Gölü'ne Kamp Merkezi!


Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve Ardahan Üniversitesi (ARÜ) işbirliği ile gerçekleştirilen “Çıldır Yüksek İrtifa Su Sporları Kamp Merkezi” isimli proje tamamlandı. 


Hayata geçirilen proje ile Çıldır Gölü’nde profesyonel sporcuların antrenman yapabileceği bir kamp merkezi kurulmaya başlandı. Profesyonel sporcuların antrenman yapmasına olanak sağlayacak projeye sporcuların eğitimi de dâhil edilerek kamp merkezinin daha aktif bir şekilde hizmet vermesi hedeflendi.


Proje kapsamında yüksek irtifa su sporları için gerekli teçhizatlar alınmaya başlandı. Bu bağlamda Türkiye Kano Federasyonu (TURKAF) Başkanı Prof Dr. Sami Mengütay’ın da görüşleri alınarak, megafon, telsiz, fiber ip, plastik şamandıra, yüzer balon, durgun su yarış kanosu ve kürekleri, K1 ve C1 kanoları, 15 ve 20 beygirlik motorlu fiber kurtarma botu temin edildi.


Projenin koordinatörlüğünü yürüten ARÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. A. Kürşat Akbulut, TURKAF Başkanı Prof Dr. Sami Mengütay’dan profesyonel destek aldıklarını ve yapılan tüm çalışmaların bilimsel bir şekilde yürütüldüğünü belirtti. Temin edilen malzemelerin uygun bir şekilde korunabilmesi için Ardahan Valiliği tarafından Çıldır’da yer tahsis edildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Akbulut, “TURKAF’ın katkıları ile kamp merkezimizin, yurt içinde ve yurt dışında (Bulgaristan, Romanya, Macaristan, İtalya Rusya ve Polonya) kano sporuyla uğraşan çevrelere tanıtımlar yapılacak. TURKAF’ın kurulan kamp merkezini milli takım içim kamp merkezi olarak kamp takvimine dâhil edecek. Proje sayesinde Çıldır’ı ziyaret eden turist sayısında ve turizm gelirlerinde önemli bir artışın olacağına inanılmaktayız.” dedi.


SERKA’DAN PROJEYE BÜYÜK DESTEK


Yrd. Doç. Dr. Akbulut, SERKA’nın projeye her türlü desteği verdiğini bildirerek, “Kuruluş gününden itibaren bölgemizde birçok projeye maddi, teknik ve eğitim noktasında katkılar sağlayan SERKA’ya, bu projenin gerçekleşmesinde de sağladığı teknik ve maddi desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

NEDEN ÇILDIR GÖLÜ?


Çıldır Gölü deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1800 metre yükseklikte bulunmaktadır. Teorik olarak yüksek irtifada yapılan antrenmanlar deniz seviyesinde yapılanlardan daha hızlı fizyolojik değişimlere neden olur. Bunun nedeni ise irtifada hipoksianın organizmayı stres altına sokarak organizmada bir takım fizyolojik uyumlara neden olmasıdır. Yükseltide yapılan antrenmanlar sonucu kan hücresinde hemoglobin ve eritrosit miktarında mitokondri yoğunluğunda ve kas dokudaki enzimlerin düzeyinde artış meydana gelir. Bu artışlarda temelde iki strese bağlıdır. Antrenman ve yükseltide hipoksia. Yüksek irtifa antrenmanlarının genel dayanaklılığı artırdığı kabul edilmekte ve yararlı olduğu üzerinde baskın görüş vardır. Çıldır Gölü’de bulunduğu yükseklik itibari ile yüksek irtifa su sporları için oldukça uygun bir konumdadır.

3.20140203103409..gif4.20140203103421..gif5.20140203103428..gif6.20140203103444..gif7.20140203103526..gif

Önceki ve Sonraki Haberler