Sivas Katliamının 22. Yıldönümü

Sivas Katliamının 22. Yıldönümü

Türkiye tarihinin en kara olaylarından biri olan Sivas (Madımak) Katliamı’nın üzerinden tam 22 yıl geçti. Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en kara olaylardan biriydi Sivas Katliamı. 2 Temmuz 1993’te yaşandı.

Tarihe Madımak katliamı olarak geçti. Bugün 22. yıl dönümü yaşanan katliamda yakılan Madımak otelinde bulunan 35 yazar, ozan, aydın ve vatandaş katledildi. Olaylarda oteli ateşe verenlerden de iki kişi öldü.

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında kente gelen davetlilerin konakladığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ve 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere toplam 37 kişinin öldüğü olayların 22’inci yıl dönümü kapsamında CHP, Eğitim Sen Üniversite Temsilciliği, Kars Devrimci 78liler Derneği, Kars Dev- Genç dernek ve sendikaları akşam saatlerinde Faikbey Caddesi At Heykeli önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptılar.

Yapılan basın açıklamasında yaşanan olayı kınayan gurup “Kerbeladan Sivas’a Katliamların Hesabını Soracağız” ve “Sivastan Çoruma Katledilen Canlarımız İçin Adalet istiyoruz Alacağız” pankartları açarak olayı protesto ettiler.

Grup adına basın açıklamasını Nadire Koçyiğit okudu.

Açıklama şöyle:

SİVAS’TAN 19 ARALIKLARA DİRİ DİRİ YAKILAN CANLARIMIZ İÇİN ADALET İSTİYORUZ ALACAĞIZ!

Bu ülkede adalet yok! Tarihi katliamlarla dolu olan bir ülkede yaşıyoruz. Neredeyse her gününde bir katliam vardır bu kanlı tarihin. Bugün Sivas katliamının 22. yıldönümü için buradayız. Adalet istiyoruz.

Bundan 22 yıl önce faşizmin gerici maşaları 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Otelinde bulunan çoğunluğu Alevi 33 aydınımızı ve 2 otel çalışanı diri diri yakarak ve dumanla boğarak katletti. Bu katliam ne ilkti ne de son oldu. Alevi halkımız ve tüm halklarımız, bu ülkenin aydın ilerici devrimci demokrat insanları on yıllar boyunca katledildi baskı ve zulme uğradı. Diri diri yakmak, katletmek bir devlet politikasıdır. Faşizm gerçeğidir. Faşizm aç, işsiz ve yoksul bıraktığı halklarımızın öfkelerini bastırmak sindirmek ve teslim almak için katlediyor. Halklarımızı Alevi Sünni Türk Kürt diye ayırarak birbirine düşürmek istiyor. Faşizme tüm bunları yaptıran halktan korkusudur. Halkın adalet mücadelesinden korkusudur. Bu korku nedeni iledir ki; Katliamın üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen faşizmin iktidar bekçisi AKP Sivas katliamını unutturmak istiyor. AKP Sivas katliamını birinci dereceden sorumlusudur. Katliamı örgütleyenler, katliama katılanlar bugün AKP tarafından korunuyor. Katiller AKP saflarında siyaset yapıyor. 22 yıl boyunca adeta halkla alay edercesine sürdürülen katliam davası AKP iktidarı ile birlikte zaman aşımına uğratılıyor, katiller aklanıyor. Sivas’tan 19 Aralıklara diri diri yakan devlettir. Alevi halkımızı katliamlarla sindiremeyen faşizm ve bugünkü iktidar bekçisi AKP sahte açılımlarla Alevi halkımızın en doğal halkları üzerinden aldatmacalar yaratarak asimilasyon politikalarını sürdürüyor. AKP faşizmi kendi Alevilerini yaratmak istiyor. Ancak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da faşizm ve iktidar bekçisi AKP başarılı olamayacak! Ne katliamlar ne de diğer asimilasyon politikaları sonuç vermeyecek. Diri diri yakılan canlarımız için adalet istemekten adalet mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Katledenin devlet olduğu gerçeğini haykırmaya devam edeceğiz. Katillerle asla aynı masaya oturmayacak, uzlaşmayacağız. Alevi halkımızın devletin Alevisi olmasına asla izin vermeyeceğiz. Sivas’ın, Çorum’un, Gazi’nin 19 Aralıkların hesabını soracağız! Bunun için adalet mücadelemizi halkımızla birlikte büyütecek milyonlar olup zamane Yezidlerine bu dünyayı dar edeceğiz! Halkın örgütlü gücünü göstereceğiz açıklamasının ardından gurup slogan atarak kazımpaşa caddesi girişine kadar yürüdü ardından dağıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler