Şizofreni korkunç bir hastalık mı?

Şizofreni korkunç bir hastalık mı?

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Engelsiz Üniversite Birimi tarafından, Sosyal Tesisleri Âşık Şenlik Konferans Salonu'nda “Şizofreni” konulu bir konferans düzenlendi.

Şizofreni korkunç bir hastalık mı?

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Engelsiz Üniversite Birimi tarafından, Sosyal Tesisleri Âşık Şenlik Konferans Salonu’nda “Şizofreni” konulu bir konferans düzenlendi. Şizofreni hastalığının tüm yönleriyle konuşulduğu konferans, Ardahan Devlet Hastanesi’nde görevli Uzman Doktor Mehmet Fatih Yılmaz tarafından verildi.

Konferansa, ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, ARÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal, ARÜ Çıldır Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Barış Aşçı, ARÜ Engelsiz Üniversite Birimi Sorumlusu Öğr. Gör. Betül Aşçı, çok sayıda akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

PROF. DR. SÖYLEMEZ’DEN “ENGELSİZ ÜNİVERSİTE BİRİMİNE”NE TEŞEKKÜR

Programın açış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez sözlerine, Manisa’nın Soma İlçesi’nde meydana gelen kömür madenindeki kazada vefat edenlere Allah’tan rahmet ve yaralılara acil şifalar dilemesiyle başladı. Daha sonra ARÜ’nün engelsiz üniversite olma yolunda yapmış olduğu çalışmalardan bahseden Prof. Dr. Söylemez, “Bu seminerde anlatılacak olan şizofreni hastalığının hayatımızda açacağı sıkıntıların ne kadar ciddi olduğunu öğreneceğiz. Bu tür faydalı programların gerçekleşmesinde katkısı olan Betül Aşçı hocamıza çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

ŞİZOFRENİ, HER KESİMDEN İNSANDA GÖRÜLEBİLMEKTEDİR

Şizofrenin tarihçesi, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler veren Dr. Yılmaz; “Şizofreni hastalığı neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir. M.Ö. Mısır’da dahi görmekteyiz. Bu hastalık, kadın-erkek, genç-yaşlı, zengin-fakir ayırt etmeden herkeste görülebilmektedir. Bu hastalığın en önemli unsuru “sanrı”dır. Yani hastalar kendi düşündüklerini karşıdakilerin de düşündüklerini sanmaktadır. Hastalığın farklı belirtileri de vardır. Hasta bazen ‘nesnesiz algılama olduğunu’ söylemektedir. Dışarıda olmayan şeylerin kedisine bir şeyler söylediğini ya da televizyonda çıkan kişilerin kendisine bir şeyler dediğini ifade eder. Duyduğunu sandığı seslerin söylediklerini yapmaya başlar. Bazı durumlarda duyduğu seslerin kendisine küfür ettiğini, bir şey yapması gerektiğini ve yapmadığında ceza vereceklerini söyler hastalar.” dedi.

ŞİZOFRENİ TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR

Şizofreni hastalığı ile ilgili tedavi yöntemlerinin bulunmadığına dair toplumda yaygın bir inanış olduğunu da belirten Dr. Yılmaz, erken tedaviye alınan hastaların yüzde 20’sinin kesin olarak tedavi edildiğini; tedavi edilemeyen hastaların ise çeşitli ilaçlardan faydalandırıldığını dile getirdi. Dr. Yılmaz, şizofreni hastalarının toplum ve medyanın çeşitli kesimleri tarafından “saldırgan bir kişilik” olarak algılandıklarını, ancak bu algının kesinlikle yanlış olduğunu vurguladı. Dr. Yılmaz, sadece bazı durumlarda çeşitli hastalarda saldırganlık hallerinin görüldüğünü ifade etti.

Programda şizofreni hastalığına yakalanıp, daha sonra tedavi görüp iyileşen hastaların hikâyeleriyle ilgili videolar da izletildi.

Programda Dr. Yılmaz, katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Program sonunda ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, Dr. Yılmaz’a “Teşekkür Belgesi” takdim etti.

Önceki ve Sonraki Haberler