Soğuk, uzak ve bilinmeyen kent: Kars

Soğuk, uzak ve bilinmeyen kent: Kars

SERKA'nın 36 ilde 4 bin 500 kişiyle yaptığı Kars algısı anketi ilginç sonuçlar ortaya çıkardı

Soğuk, uzak ve bilinmeyen kent: Kars

SERKA’nın 36 ilde 4 bin 500 kişiyle yaptığı Kars algısı anketi ilginç sonuçlar ortaya çıkardı

Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) Kars’ın insanların zihnindeki imajını belirlemek ve şehrin markalaşma sürecine katkı sağlamak amacıyla 36 ilde 900’ü yatırımcı 4500 kişiye uyguladığı anketten kentin “soğuk, uzak ve bilinmediği” sonucu çıktı. Tanınmış Karslılar olarak da akla gelen ilk üç isim Hülya Avşar, Yavuz Bingöl ve Çağla Şikel oldu.

Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars’ta faaliyet yürüten SERKA, Kars’ın insanların zihnindeki imajını belirlemek ve şehrin markalaşma sürecine katkı sağlamak amacıyla gelişmiş 36 ilde 900’ü yatırımcı 4 bin 500 kişiyle “Kars Algısı, İmajı ve Marka Kimliği Araştırması” yaptı. Yerel kalkınma perspektifiyle hazırlanan Kars algısı, imajı ve marka kimliği araştırması, halkın Kars algısı ve imajını ölçmek amacıyla 3 bin 600 kişiye, potansiyel yatırımcıların ve kanaat önderlerinin algı ve imajını ölçmek için de 900 yatırımcıya uygulandı. Kars hakkında bilinenler, kentin soyut imajı, Kars halkıyla ilgili düşüncelerden oluşan anketten halka 68, yatırımcılara ise 103 soru soruldu.

SOĞUK VE UZAK

Ankete katılanların yüzde 92’si Kars’ın Doğu Anadolu Bölgesi’nde, yüzde 1,5’i Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde olduğunu, yüzde 3,5’i bilmediğini belirtirken, yaklaşık yüzde 3’ü Kars’ın hangi bölgede yer aldığına yönelik soruya yanıt vermedi. Katılımcıların yüzde 16’sı Kars’a gittiğini, gitmeyen yüzde 78’lik oranın yüzde 48’i Kars’ı görmek istediklerini belirtti. Kars’a gitmek istemeyen katılımcılardan yüzde 32’si merak etmediğini, 27’si soğuk, yüzde 21 ise uzaklık nedeniyle gitmek istemediğini ifade etti. Kars’la ilgili genel görüşlerine ankete katılanların yüzde 4,7’si çok olumlu, yüzde 28’si olumlu kanaat bildirirken, katılımcıların yüzde 48’i ne olumlu ne de olumsuz fikir beyan etti. Genel görüşlerinin olumsuz olduğunu açıklayanların oranı ise yüzde 9,6.

KARS DENİNCE AKLA İLK PEYNİR GELİYOR

Ankette “Kars denince aklınıza gelen ilk üç kelimeyi yazınız” şeklindeki soruya katılımcıların yüzde 26,3’ü peynir, yüzde 10,6’sı kış turizmi, yüzde 7,1’i kaz, yüzde 6,6’sı Sarıkamış ve sadece yüzde 3,1’i Ani harabeleri yanıtını verdi. Yüzde 21 gibi yüksek bir oran da fikrinin olmadığını söyledi. Ankette yer alan “Kars ve Karslı” denilince akla gelen isimlerle ilgili soruya ise katılımcıların yüzde 17’si Hülya Avşar, yüzde 4’ü Yavuz Bingöl ve yüzde 2,3’ü Çağla Şikel yanıtını verdi. Kars’ın soyut imajına yönelik algı tespiti sorularına ise yüzde 27’si Kars’ı dinlendirici buldu. Yüzde 43’ü fikrim yok derken, yüzde 20’si sıkıcı olarak değerlendirdi.

Ankette yatırımcılara yöneltilen sorularda ise, Kars’ın coğrafi konumunun çok özel pazar avantajları sunduğu, Kars’ta yapılacak yatırımlarda hammadde kaynaklarına

ulaşım avantajı olduğu, yatırımların uluslararası ticarete dönük olmasının zor olmayacağı görüşü ortaya çıktı.

SERKA tarafından yaptırılan “Kars Algısı, İmajı ve Marka Kimliği Araştırması” kitap haline getirilerek bastırıldı. Dr.Uğur Çalışkan, Doç.Dr.Hüseyin Tutar ve Selen Sallan’ın editörlüğünü yaptığı kitabı, Yrd.Doç.Dr.Levent Gelibolu, Prof.Dr.Hüseyin Kanıbir, Prof.Dr.Reha Saydan, Doç.Dr.Hüseyin Tutar ve Doç.Dr.Mehmet Cihan Yavuz yazdı.

kars-algisi-kapak-1.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler