Soğuk Hava Kalbi Tehdit Ediyor

Soğuk Hava Kalbi Tehdit Ediyor

Soğuk havaların, özellikle yaşlılar ve kalp hastaları için çok ciddi riskler taşıdığını belirten Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, söz konusu risklere ve alınması gereken önlemlere ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

Soğuk havanın birçok konuda riskleri de beraberinde getirdiği gerçeğinden yola çıkan uzmanlar uyarılarda bulundu; “Buzlanma sonucu olası yaralanmalar ile kırık-çıkıklara ve soğuğa bağlı enfeksiyonlara karşı önleminizi alın!”

Soğuk havanın birçok konuda sağlık  sorununa yol açtığı gerçeğine dikkat çeken uzmanlar, buzlanmaya bağlı düşmelere ve soğukla artan enfeksiyonlara karşı uyarıyor. Fakat bu sorunların yanı sıra soğuk havanın kalp sağlığına da olumsuz etkileri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, “Kış ayları, yaşlılar ve kalp hastaları için ‘katil aylar’ kabul edilir; çünkü kalp krizleri ve ani ölümlerin görülme sıklığı bu aylarda artış gösterir. Bu artışın en önemli nedeni ise soğuğun kalp-damar sistemi üzerindeki etkileridir” dedi.

Soğuk hava felç, kalp krizi ve ani ölümlere neden oluyor!

Prof. Avcı, “Soğuk etkisi ile tüm vücuttaki damarlar büzüşür ve daralır. Genel vücut damarlarının daralması, kan basıncının yükselmesine yol açar ve kalbin bu yüksek basınca karşı daha büyük güç harcayarak çalışmasını gerektirir. Kalp damarlarının da daralması, kalbin kanlanmasının azalmasına ve yeterli oksijen alamamasına neden olur. Bu durum, ciddi ve ölümcül kalp ritim bozukluklarına ortam hazırlar. Ayrıca, soğuk etkisi ile kanın pıhtılaşma özelliği de artar; damar içinde oluşan küçük kan pıhtıları, çapları daralmış damarlarda kolaylıkla tam tıkanmalara yol açarak, felç, kalp krizi ve ani ölümlere neden olur” diye konuştu.

Bu olumsuzluklardan korunmak için, yaşlıların ve kalp hastalarının, önemli bir ihtiyaç olmadıkça, soğuk kış günlerinde sokağa çıkmamalarını ve soğuğa maruz kalmamalarını söyleyen Prof. Avcı, dışarı çıkmak zorunda olan kalp hastalarının, ağırlık yapmayan fakat sıcak tutan giysiler giymesini, atkı ve berelerle korunmasını önerdi.

Prof. Günsel Şurdum Avcı, özellikle yaşı 50’nin üzerinde olan, şeker hastalığı teşhisi konulan, kan basıncı ve kolesterol yüksekliği olan, stresli yaşantısı olan, sigarayı bırakamayan ve düzenli egzersiz yapamayan bireylerin soğuktan korunma noktasında daha hassas davranmaları gerektiğini belirtti. Gizli kalp hastalığının da altını çizen Prof. Dr. Avcı, “Yakın akrabalarında erken yaşta kalp hastalığı olanların, kendilerinde teşhisi konmuş bir kalp hastalığı yoksa bile, gizli kalp hastalığı olabilir. Lütfen bu konuyu önemseyerek soğuğa karşı önemlerinizi alın” uyarısında bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler