Soğuk hava yüz felci ve kalp krizi riskini artırıyor

Soğuk hava yüz felci ve kalp krizi riskini artırıyor

Kars Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Kan son günlerde artan soğuk havanın yüz felci ve kalp krizi riskini arttırdığını söyledi.

Soğuk hava yüz felci ve kalp krizi riskini artırıyor

Kars Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Kan son günlerde artan soğuk havanın yüz felci ve kalp krizi riskini arttırdığını söyledi.

Doktor Mehmet Kan yaptığı açıklamada Kars ili ve bölgesinin son zamanlarda en soğuk günlerini yaşadığına dikkat çekerek, “Yaşanan soğuk havalar, beraberinde bir takım hastalıkları da beraberinde getirmektedir. Mikrobik bazı bakteri ve virüsler soğuk havalarda daha çok ortaya çıkmakta bazı bakteriler eksi otuz kırklarda yaşayabilecek durumdadır. Virüslerde yine aynı şekilde soğuk ortamları sevip soğuk ortamlarda yaşadıkları için bu nedenle daha çok hastalıklara sebebiyet vermektedir.” dedi.

“Burada özelikle yaşlı hastalara, kronik hastalıkları olanlara, yani kronik hastalıklardan bahsettiğim KOAH, Astım, Bronşit, Kalp Damar hastalıkları, Tansiyon, Şeker gibi hastalıklara daha çok dikkat etmeleri gerekir.” diyen Kan, yine çocukların da bu mevsimde hastalığa yakalanmalarının büyük riskleri olduğunu, onların da çok dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.

Kan, “Kışın astım- bronşit dediğimiz akciğer enfeksiyonun da roletif bir artış görülmektedir. Beraberinde hastaneye yatış oranlarını da arttırmaktadır. Onun için bu zamanlarda -20, -10’lardaki sabah bakıyoruz. -10’da olan hava ile karşılaşıyoruz. Gerekli olmadıkça yani mümkün olmadıkça özelikle yaşlı insanlarımızın dışarıya çıkmaması gerekir. Çocukların okula giderken özelikle kaban, yaşlıların palto gibi şeylerle tedarikli çıkmaları gerekmektedir. Eldiven, atkı, bere gibi bu tür kışlık giyeceklerini mutlaka yanlarına almaları gerekmektedir. Ama mümkün mertebe sabahın erken saatlerinde dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz. Ki çıktıklarında da mutlaka bu şekilde bir önlem almaları gerekir. Özelikle bu havalarda yüz felci önümüze çıkan komplikasyonlar arasındadır. Yüz felci özelikle yaşlı hastalarda daha sık karşımıza çıkmaktadır. Bunun için vatandaşların mutlaka dışarıya çıkarken atkı, bere kullanmalarını tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.

Kan daha sonra şunları söyledi:

“Yine dediğimiz gibi kış aylarında viral enfeksiyonların yani virüslerin neden olduğu hastalıklar gribal enfeksiyonlarda da bir artış söz konusu. Yine biliyorsunuz gribal enfeksiyonlarda etken sürekli değişkenlik gösterdiği için mümkün mertebe antibiyotik kullanımından kaçınmak gerekiyor. Çünkü bilinçli bir şekilde antibiyotik kullanılıyor bu da vücut direncini düşürüyor, beraberinde başka hastalıklara da davetiye getiriyor. Grip anında en çok dikkat edeceğimiz şey özelikle istirahattır. Ve bol sıvı tüketmelerini öneriyoruz ki griple beraber 3 ve ya 4 gün içerisinde istirahat ve bol sıvı tüketimi ile geçmeyen bir gribal enfeksiyon var ise ateş de seyrediyorsa yanında ve öksürükte varsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna ya da bir hastaneye gitmeleri gerekmektedir. Soğuk olduğu için soğuktan korunmanın en iyi yolu kışlık elbiselerimizi yanımıza alarak kıştan ve soğuktan korunmaktır.” şeklinde konuştu. kha

Önceki ve Sonraki Haberler