Sokak köpekleri Kars'ı parselledi

Sokak köpekleri Kars'ı parselledi

Kars’ın kanayan yarası haline gelen sokak köpeği sorunu, her geçen gün artarak devam ediyor.

Gün geçtikçe sayıları artan sokak köpekleri cadde ve sokaklarda guruplar oluşturmaya başladı. Şehrin en kalabalık noktalarında bir araya gelen köpekler, kümeleştiği yerleri sahiplenerek bölgelerini içgüdüleri ile korumaya başladı. Her köşe başında sayıları 10’u aşan sokak köpekleri, sahipledikleri cadde ve sokakları kavga ederek korumaya çalışıyor. Köpekler günün her saatinde sahiplendikleri bölgeleri korumak için vatandaşlara aldırış etmeden birbirleriyle boğuşuyor. Köpeklerin şiddetli bir şekilde boğuşmalarına tanık olan esnaf, onların kavgalarını ayırmak için mücadele ediyor. Biri birleriyle bölge savaşı veren köpeklerin arasında sık sık çocuklarda kalarak sağlık sorunları yaşanıyor. Bazı duyarsız esnaf tarafından zamanlı zamansız cadde ve sokaklara atılan çöplerle beslenen köpekler çevreyi kirlettiği gibi çok hoş olmayan görüntüler de sergiliyor. Özellikle bazı kasapların sokağa attığı kemikleri cadde ortasına kemiren köpeklerin oluşturduğu görüntü ise Doğu’nun uygar kenti Kars’a hiç de yakışmıyor. Yoğun üremeyle ve özellikle köylerden getirilerek şehre bırakılarak sayıları her gün artan sokak köpeği sayısı katlanarak artarken sadece belediye marifetiyle bu sorunun ortadan kalkması veya kontrol altına alınması mümkün görünmüyor. Kars’a gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin başıboş köpek tedirginliği de maalesef devam ediyor ve korkulu rüya olmaya devam ediyor. İl merkezi ve mahalle aralarında sürüler halinde gezen ve birçok mahalleyi mesken edinen sokak köpekleri, özellikle havanın karardığı akşam saatlerinde yoldan geçenleri tedirgin ediyor. Mahalle sakinleri ve otellerde kalan vatandaşlar köpek seslerinden uyuyamadığı gibi güne de köpek sesleri ile uyanıyor. 
 
BELEDİYEYE AİT KÖPEK BARINAĞI YETERSİZ

Öte yandan Kars Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından köpek barınağında antiparaziter ilaç uygulamaları, aşı uygulamaları, kısırlaştırma ameliyatları, küpe ve cip uygulaması ile kimliklendirme gibi faaliyetlerin sürdürülmesine rağmen köpek sayısı katlanarak artıyor. Köpeklerde uyuz, kuduz ve paraziter hastalıklar risk oluşturuyor. Çevre ilçeler ile birlikte köylerden gelişi güzel, bakılmayan, köpekler şehre getirilerek sokağa terk ediliyor. Şehir merkezinde terk edilen köpekleri kontrolsüz olarak koloniler halinde şehirde insanlar ile birlikte yaşıyor. İl genelinde 100 köyden günde 1 köpek şehre terk edildiği varsayılırsa; yıllık ortalama 1000’in üzerinde köpek artışı gerçekleşiyor. Kontrolsüz üremesi sonucu popülasyon artışı problemleri beraberinde getiriyor.  Bu köpeklere aşı ve parazit uygulamalarının yapılamaması durumunda insan sağlığı açısından tehdit oluşturmaya devam ediyor.

sokak-kopekleri-karsi-parselledi--(1).jpgsokak-kopekleri-karsi-parselledi--(2).jpgsokak-kopekleri-karsi-parselledi--(3).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler