Sorunlar Başbakan'a İletilecek!

Sorunlar Başbakan'a İletilecek!

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası başkanı ve yönetim kurulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanların katılımıyla düzenlenecek 8. Ticaret ve Sanayi Şurası'nda gündeme getirecekleri Ardahan'ın sorunları ve çözüm önerilerini görüşmek için bir araya geldi.

Sorunlar Başbakan'a İletilecek!

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası başkanı ve yönetim kurulu, Bugün (8 Nisan tarihinde,) Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanların katılımıyla düzenlenecek 8. Ticaret ve Sanayi Şurası'nda gündeme getirecekleri Ardahan'ın sorunları ve çözüm önerilerini görüşmek için bir araya geldi.

Toplantıda, 8. Ticaret ve Sanayi Şurasında gündeme taşınacak Ardahan'ın temel sorununun belirlenmesinin değerlendirmesi yapıldı. ATSO Başkanı Çetin Demirci, 8. Ticaret ve Sanayi Şurası’nda 81 ilin sorunlarının ifade edileceğini belirterek, ''Ardahan'ın öncelikli çözüm bekleyen sorunlarını tespit ettik. 8 Nisan’da Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'na sorunlarımızı anlatacağım. Bu sorunlara çözüm önerilerimizin de içinde yer aldığı geniş raporumuzu takdim edeceğim'' diye konuştu.

Tespit edilen sorunlar,

1. İŞSİZLİK VE GÖÇ SORUNU:

Ardahan'ın en büyük sorunu göç sorunudur.

Ardahan'ın nüfusu 2014 yılında, (107.000’den) 103.000’e düşmüştür. Ardahan nüfusunun 2023’de 77.000’e düşeceği yönünde projeksiyonlar yapılmaktadır. Nüfusun bu şekilde göçle azalmaması için, işsizlik sorununun mutlaka çözülmesi gerekmektedir. Çözüm önerisi: Ardahan’da ekonominin iyileştirilmesi ve istihdamın artırılabilmesi için, kredi faiz desteği ve KOBİ desteklerinin yeniden gözden geçirilmesi. Hayvancılık daha ileri bir düzeye getirilmeli ve süt üretimi artırılmalıdır. Göle ilçemizdeki Küçük sanayi sitesinin bir an önce faaliyete geçirilmelidir.Yapımı tamamlanan Ardahan organize sanayi bölgesine, işadamlarımız tarafından daha fazla yatırım yapılabilmesi için bölgesel değil, yalnızca ilimize özel teşviklerin devreye sokulması gereklidir.

2. SINIR KAPILARI VE SINIR TİCARETİYLE İLGİLİ SORUNLAR:

Ardahan’da, Gürcistan’la, ikincisi yakında açılacak olan iki adet sınır kapısı mevcuttur, fakat İlimizde bugüne kadar sınır kapıları yeterince aktive edilememiştir. Bu konuda ek tedbirler alınmalı ve yeni çalışmalar yapılmalıdır.

Çözüm önerisi: Ardahan'ın Gürcistan sınırında yer alan, Türkgözü ve Aktaş sınır kapılarının aktif şekilde çalışması sağlanmalıdır. Bunun için, ilimizde sınır kapısından ihraç edilen malların sayısının artırılması (kotaların kaldırılması), ithalat kotalarında il ihtiyacı olarak başta yaş sebze ve meyve ithalatına izin verilmesi ve KDV muafiyetinin sağlanması gerekmektedir. Komşu ülke Gürcistan’da başta yaş sebze ve meyve fazlası ortaya çıkmakta ve bu ürünlerin tarafımızca ithal edilmesini talep etmektedirler. İlimiz ise, bu ürünlere ihtiyaç duymaktadır. Bunun yanında var olan Türkgözü ve açılacak olan Aktaş Sınır Kapısınında katkısı ile gerek yolcu gerek de ticaret hacmi açısından iki ülke arasında rakamlar günden güne büyüme eğilimindedir. Ancak vatandaşlarımızın ziyaretleri ve yolculukları sırasında Gürcistan'da yaşadıkları bazı olumsuzluklar vatandaşlarımızın tekrar ziyaret ve seyahat motivasyonlarını düşürmektedir. Komşu ülke ile sorunların çözümüne yönelik protokol görüşmelerinin rutin olarak yapılması sağlanmalıdır. İthalat kotalarımızın il ihtiyacı doğrultusunda verilmesi ve sınır ticaretinin geliştirilmesi için devlet tarafından, Yap İşlet Devret modeliyle depo ve antrepoların, ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Analiz laboratuarlarının yapılması ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın lojistik merkezinin (iç gümrüklemenin) acilen ilimizde konuşlandırılması gereklidir.

3. ULAŞIM SORUNU:

Ulusal bir ekonomi ağının oluşması, ulusal bir ulaşım ağının var olması ile mümkün olabilir. Ulaşım ağının dışında kalan iller, doğal olarak ulusal ekonominin de dışında kalırlar. Bu bakımdan Ardahan’ın ulusal ekonomi ağına tam entegrasyonu bir an önce sağlanmalıdır.

Çözüm önerisi: Ardahan’ın karayolu, demiryolu ve havayolu ulaşım altyapısının hızla tamamlanması gerekmektedir. İlimizde daha önceki yıllarda kullanılan Eski Hanak-Damal-ve Posof yolunu yeniden yatırım programına alınması gerekmektedir. İlimize komşu olan ve sürekli sosyo-ekonomik ilişkiler içinde bulunduğumuz ve sınır komşumuz olan Artvin iline bağlantımızı sağlayan Ardahan-Artvin yolunun engebeli ve çok virajlı olması yanı sıra kışın sürekli ulaşıma kapanması sebebiyle Şavşat Tünelinin bir an evvel yapılarak hayata geçirilmesi gerekmektedir. İlimizin komşusu olan Gürcistan’la ekonomik ilişkilerin canlandırılabilmesi adına, Ardahan-Posof Ilgar Dağı’na Tünel yapılmak suretiyle ithalat ve ihracat önemli ölçüde artırılabilir. Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun Ardahan bağlantısını mutlaka ama mutlaka sağlanmalıdır.

Bu Bağlantının kurulması ile sanayi yatırımları büyük oranda artırılabilir. Bir diğer kritik konu ise, daha önce çalışma yapılan ama henüz sonuca ulaşmamış olan, Ardahan, Artvin ve Ahıska’nın ortak kullanacağı bir hava alanının acilen yapımına başlanması gerekmektedir.

4.EĞİTİM SORUNU:

Ardahan'a atanan ilköğretim ve orta öğretim öğretmenleri, bir süre sonra başka illere tayinlerini aldırarak, Ardahan’dan ayrılmakta ve bu yüzden ilimizde düzenli ve kaliteli bir eğitim öğretim mümkün olamamaktadır. Orta öğretim başarı sıralamasında orta sıralarda yer almasına rağmen, Ardahan’ın üniversite sınavlarında genelde son üç il arasında yer alması, Ardahan'daki eğitim kurumlarının içinde bulunduğu olumsuz durumu ortaya koyan kritik bir göstergedir. İlimizdeki “beşeri sermaye”nin geliştirilebilmesi ve genel refah seviyesinin artırılabilmesi için, eğitim kalitesinin hızla yükseltilmesi vazgeçilmez bir gereklilik durumundadır.

Çözüm önerisi: Ardahan’daki eğitim öğretim sorunun çözülebilmesi için, öğretmenlerin Ardahan’da daha uzun yıllar kalabilmeleri sağlanmalıdır. Bunun sağlanabilmesi için, Ardahan’da çalışan öğretmenlere, mutlaka pozitif ayrımcılık yapılmalı ve ek avantajlar sağlanmalıdır. Doğu'daki üniversite öğretim üyelerine sağlanan geliştirme ödenekleri sayesinde üniversitelerde uzun süre çalışacak öğretim elemanı bulmak nispeten kolayken, aynısı Doğu'daki ilköğretim ve orta öğretim kurumları için geçerli değildir. Ardahan’da İlköğretim ve ortaöğretimdeki öğretmen sorununun giderilebilmesi için, bazı yapısal tedbirler alınması ve öğretmenlerin özlük hakları ile ilgili iyileştirmeler yapılması şart görünmektedir. Bu çerçevede Ardahan'daki öğretmenlere Batı illerindeki öğretmenlerden en az %25 daha fazla maaş verilmesi gerekmektedir. Ardahan'ın en önemli sorunlarından biri de altyapı ve kentleşmeye ilişkin sorunlardır. İlimizde altyapıya ilişkin ciddi sorunlar vardır ve sosyal donatı alanları eksiktir. Bu sorunlar halledilmeden Ardahan’ın modern bir şehir Olabilmesi mümkün görünmemektedir. spor yapılabilecek mekanlar, oyun alanları, kültürel tesisler ve benzeri sosyal donatı alanları oluşturulmalıdır. Esasen ilimizde okullaşma oranı yüksektir, ancak nitelikli öğretmenin ilimizde kalıcı olmasının sağlanması, ilimiz açısından öncelikli konuların başında gelmektedir.

Önceki ve Sonraki Haberler