SosyalBen Kars'ta!

SosyalBen Kars'ta!

Sosyal sorumluluğa gönül vermiş öğrencilerden oluşan, yoluna kulüp olarak başlayıp sosyal sorumluluk derneği haline gelen “SosyalBen”, 2014 yılında da çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.

SosyalBen Kars'ta!

Sosyal sorumluluğa gönül vermiş öğrencilerden oluşan, yoluna kulüp olarak başlayıp sosyal sorumluluk derneği haline gelen “SosyalBen”, 2014 yılında da çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.

Kars’tan Edirne’ye, Trabzon’dan Karabük’e Türkiye’nin dört bir yanında çocuklarla buluşuyor. Gönüllüler, 18-21 Nisan arası Kars’taydı. Hisarönü İlköğretim Okulu’nda 4 gün boyunca güne sabah sporuyla başlayıp daha sonra resim, müzik, dans, ve takı tasarımı atölyelerinde eğitim verdiler. Eğitimlerimiz dolu dolu ve hem çocuklar hem eğitmenler için çok keyifli geçti. Son gün ortaya çıkan güzel tabloyu velilere ve gelen misafirlere sunduk. Resim, Takı Tasarımı atölyeleri için standlar açıp ortaya çıkan çalışmaları sergiledik. Müzik ve dans atölyelerimiz, hazırladıkları gösterileri sahnede sergilediler

SOSYALBEN NEDİR?

SosyalBen, 7-13 yaş çocukların sosyal becerilerini geliştirmelerini amaçlayan bir sosyal sorumluluk projesi. İhtiyaç sahibi bölgeleri ziyaret edip burada açılan atölyelerde çocuklara eğitimler vermek üzerine yapılan saha çalışmaları projenin temelini oluşturuyor. Bir öğrenci kulübü olarak çalışmalarına başlayan SosyalBen, çalışmalarına “SosyalBen Sosyal Sorumluluk Derneği ve Danışmalığı” olarak devam ediyor. Aynı zamanda Karabük, Trabzon, Edirne, İzmir ve Washington D.C. şubeleriyle farklı kollardan çalışmalarını sürdürüyor. Projenin diğer sosyal sorumluluk projelerinden farkı, tamamı gönüllü üniversite öğrencilerinden oluşması ve hiçbir sabit gelirinin olmaması. Sponsorların verdiği destek ile atölye malzemeleri alınıyor, çocuklara program boyunca sağlanacak yiyecek-içecek karşılıyor, artan miktar da yine çocukların giyecek vb. ihtiyaçlarını karşılamada kullanılıyor.

SosyalBen Projeleri Saha çalışmaları: SosyalBen çalışmalarının temelini saha çalışmaları oluşturuyor. Başta Türkiye’deki iller olmak üzere, dezavantajlı bölgelerdeki ilköğretim çocuklarına tatil dönemlerinde bir hafta boyunca sosyal becerilerini geliştirmede katkıda bulunacak atölyelerde eğitimler verip, hafta sonunda yapılan gösteriyle öğrendiklerini sergilenmesi sağlanıyor. Bugüne kadar; Hayati Harrani Gençlik Merkezi, Giresun Emir Yücel İlköğretim Okulu, Çorum Çamlıca İlköğretim Okulu Hatay Şehit Coşkun Akşit İlköğretim Okulu Kahramanmaraş Sergentepe Ortaokulu Van Selahattin Ülkümen İlköğretim, Kaşüstü Cumhuriyet İlköğretim Okulu ile yurtdışında Afrika kıtasında yer alan Gambia ve Makedonya Tefeyyüz İlköğretim Okulu’nda atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Açılan resim, müzik, dans, tiyatro, bilim-teknik gibi atölyelerde 7-13 yaş arasındaki yüzlerce çocuğa eğitim veriliyor. Akran Eğitimi: SosyalBen’in çalışmaları yalnızca sahalardan ibaret değil. ‘‘Akran Eğitimi’’ adını verdikleri buluşmalarda Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki dershane ve okullarda, lise çağındaki öğrencilere sosyal sorumluluk bilincini aşılamak adına sosyal sorumluluk kavramı ve SosyalBen projeleri anlatılıyor. Akran eğitimi çalışmaları için Türkiye’de birçok şehre giden ekip, Kocaeli, Edirne, Ordu, İzmir gibi şehirlerde liseli öğrencilerle buluştu. Ayrıca “SosyalBen Senin Şehrinde” projesi ile Hatay, Adana, Mersin, Niğde, Nevşehir, Kayseri, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Osmaniye’de liseli gençlerle sosyal sorumluluk bilinci konusunda söyleşiler yapıldı. Şubeler: Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerdeki öğrencilerle olan görüşmelerimiz sonucunda, farklı şehirlerde SosyalBen şubeleri oluşturmaya başladık. Bu şehirlerde ki gönüllü öğrenciler de, SosyalBen çatısı altında sosyal sorumluluk projelerini gerçekleştirmekte. Trabzon, Karabük, Edirne ve İzmir SosyalBen şubelerimize örnek iken, Koç Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortak çalışmalar yürütmekteyiz. Aynı zamanda SosyalBen’in yurtdışı çalışmalarını hızlandırmak amacıyla Amerika’da Washington D.C. şubemizle de SosyalBen çalışmalarını tüm dünyaya yayıyor.

SosyalBen Şemsiye Projesi: Satışından saha çalışmalarında kullanılmak üzere gelir elde etmek adına  SosyalBen ve Bahçeşehir Üniversitesi logolu şemsiye yaptıran ekip üniversite içinde ve dışında çeşitli alanlarda satış yaptı. Satışlar boyunca başarılı ve ünlü işadamları, işkadınları ve oyuncuların da  aldıkları SosyalBen şemsiyelerinin sosyal medyada paylaşılması projede yeni bir akım başlattı. Elde edilen gelir Şanlıurfa Hayati Harrani Gençlik Merkezi’ndeki 300 öğrencinin ihtiyaçlarını gidermek için kullanıldı. Ayrıca SosyalBen şemsiyeleri lidyana.com’dan da satışa çıkarıldı ve bu gelir Gambia sahamıza katkı olarak kullanıldı.

Sosyal Sorumluluk Zirvesi: “Geçmişten Günümüze Sosyal Sorumluluk” temalı konferans Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleşti. Yedikule Hayvan Barınağı, Down Kafe, Toplum Gönüllüleri ve Yakamoz Derneği geçmişten günümüze sosyal sorumluluk çalışmalarını dinleyiciler için değerlendirdi. Koç Üniversitesi KU gönüllüleri, Maltepe Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü gibi çeşitli üniversitelerin sosyal sorumluluk başkanları ve ekipleri katılırken SosyalBen basın ekibi konferansa özel “Sosyal Sorumluluk Dergisi çıkardı.

45 ilde 45 Kütüphane Kampanyası: Kütüphanesi yetersiz okullara kitap bağışı ve kütüphanesi olmayan okullara kütüphane inşaat etme şeklinde ilerleyen projede Uğur Dershaneleri ile birlikte çalışılıyor. Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları’nın 45. yıl çalışmaları kapsamında SosyalBen ekibi “45’inci yılda 45 kütüphane” açmak üzere Türkiye’nin 45 ilindeki okullara toplam 45 kütüphane En iyi sosyal girişimcilik projesi ödülü: Tv8 ekranlarında yayınlanan “Bir fikrin mi var?” yarışmasında sosyal girişimcilik alanında birinci olan SosyalBen, ödül olarak British Council sponsorluğunda İngiltere’nin Birmingham ve Londra şehirlerindeki sosyal girişimci şirketler ve sosyal sorumluluk dernekleriyle bir araya gelerek uluslararası bağlantılarının temelini attı. Ayrıca İstanbul Bilgi Üniversitesi Genç Sosyal Girişimcilik Ödülleri kapsamında’da en iyi 10 sosyal girişimcilik projesi arasına girmeye layık görüldü. kha

Önceki ve Sonraki Haberler