'Spekülatörler, fiyat dengesini bozuyor'

'Spekülatörler, fiyat dengesini bozuyor'

KILIÇ, BOSNA HERSEK'TEN İTHAL EDİLMESİ SÖZ KONUSU OLAN 15 BİN TON ETİN, TÜRKİYE'NİN BİR YILDA ÜRETTİĞİ ET ORANIN BİNDE BİRİNE EŞİT OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

'Spekülatörler, fiyat dengesini bozuyor'

-KILIÇ, BOSNA HERSEK’TEN İTHAL EDİLMESİ SÖZ KONUSU OLAN 15 BİN TON ETİN, TÜRKİYE’NİN BİR YILDA ÜRETTİĞİ ET ORANIN BİNDE BİRİNE EŞİT OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

-KILIÇ, “ENDİŞEYE MAHAL YOK”

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, Hükümetin Bosna Hersek’ten 15 bin ton et ithalatı yapacağına ilişkin yapılan tartışmalara ve kaygılara yönelik açıklamada bulundu.

Milletvekili Kılıç, geçtiğimiz hafta Kars’a yaptığı ziyaret sırasında gazetecilerin ve vatandaşların “İthal hayvan gelecek mi?” yönünde ki sorularına “İhtiyaç yoksa gelmez” şeklinde cevap veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in açıklamasının ardından Bosna Hersek’ten 15 ton et ithalinin yapılacağı haberlerin yayılması üzerine “Endişeye mahal yok” şeklinde açıklamada bulundu.

Kılıç yaptığı açıklamada: Geçtiğimiz aylarda Bosna Hersek’te meydana gelen sel felaketi nedeniyle Türkiye’nin bu ülkeye destek amaçlı ve bir defaya mahsus olmak üzere, 15 Bin Ton ithal et ihraç etme durumun söz konusu olduğunu belitti.

Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara ‘Endişeye mahal yok’ diye çağrıda bulunan Milletvekili Kılıç, Bosna Hersek’ten yapılacak olan 15 Bin Ton et ithalatının Türkiye’nin bir yılda ürettiği et oranın binde birine eşit olduğunu dile getirdi.

Bu ülkeden yapılacak olan ithalat izninin tüccar ve esnafa değil sadece et ve süt kurumuna verilmiş olduğunu da açıklayan Kılıç: “Bilindiği gibi Bosna’da bir sel felaketi yaşandı. Sel felaketinden sonra 15 bin ton et ithalatı için Bosna Hükümetini talebi üzerine bir sefere mahsus olmak üzere 12’inci ayın 31 inde de süresi dolan sadece bir izinden öte bir şey değildir. O da henüz yapılmış değil. Bide sadece et ve süt kurumuna verilmiş bir izin. Tüccara, esnafa, sanayiciye verilmiş bir izin de değil. Henüz yapılıp yapılmayacağı da belli değil. Bosna Hersek Hükumetine Türkiye’nin göstermiş olduğu bir iyi niyetten ibarettir. Yapılıp yapılmayacağı da belli değil. Sadece iyi niyetli bir girişim. 15 bin ton Türkiye’nin bir yılda ürettiği etin binde biri anlamına geliyor. Aynı zamanda Türkiye’nin beş günlük et tüketimi kadar. Yani bu kadar az bir miktardır.” Dedi.

TÜM İHTİYAÇLARIMIZI KARŞILAYACAK KADAR ET STOKUMUZ VAR

Şu an itibariyle Türkiye halkının tüm ihtiyaçlarını karşılayacak kadar hayvan varlığı ve et stokunun olduğunu da ifade eden Kılıç açıklamasında: “Endişeye mahal yok. Şu anda hemen hemen bütün bölgelerimizde insanımızın ihtiyacını karşılayacak kadar etimiz var. Hayvan stokumuz var. Kesimlik hayvanımız var. Kurbana hazırlanmış hayvanımız var. Genellikle şunu soruyorlar; “Sayın Bakanımız dedi ki ihtiyaç olursa getiririz.” Bu tamamen üreticiyi ve tüketiciyi korumaya yönelik bir reflekstir. Birde Sayın Bakanımız  “ihtiyaç olsa da getirmeyiz” dediğini düşünün” dedi.

SPEKÜLATÖRLER, FİYAT DENGESİNİ BOZUYOR

Ülke genelindeki büyük ölçekli hayvan sahipleri ve spekülatörlere de seslenen Kılıç: “Yani bu alanda yüksek gelir elde etmeyi bekleyen spekülatör gruplar var. Şuan da fiyat dengesini bulmuştur. Ama ben özellikle Türkiye’de büyük hayvan sahiplerine sesleniyorum; lütfen spekülatörlük yapmasınlar. Etin bir şekilde pahalılaşmasına aracılık etmesinler. Et fiyatları anormal dereceye ulaştığı zaman hükümet zorlanır. İthalata hoş bakmaya başlayabilir. O yüzden ülkemizi böyle bir yola sokmamak için, üreticiye zarar vermemek için ve tüketiciye zara vermemek için bu tür kısa sürelik kazançların peşine düşüp spekülatörlük yapmasınlar. Türkiye top yekun kendi halkının tükettiği eti kendi üreticisinin ürettiği zaman rahat edecek. Fiyat, dengeyi bulacak. Hem üretici kar edecek. Hem de tüketici kar edecek ve bu kalıcı olacak. Yoksa ithalat açılır. Bir gün birileri üç beş kuruş kazanır. Ama tüketici kaybeder. Sonra döner gelir tekrar üretici kaybeder. Bu kısır döngü devam eder. O yüzden ben son olarak şunu söylemek istiyorum. Şu anda üreticimizi, köylümüzü telaşlandıracak bir durum yok. Şu anda ülkemizde kendi insanımızın ihtiyacı kadar hayvan varlığımız ve et stokumuz mevcuttur. “şeklinde açıklamada bulundu.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler