Su gibi aziz olun!

Su gibi aziz olun!

Hayrat çeşmesi yaptırma geleneği ülkemizin her köşesinde olduğu gibi Kars’ta da susuzluğu gideriyor.

Tacettin DURMUŞ

Kars il merkezinde olduğu gibi ilçe ve köylerde de çok sayıda kaynak suyu hayırseverler tarafından yaptırılarak çeşmeye dönüştürülüyor.

Çeşmelerden su için insanlar yaptıranlara bolca dua ediyor. Aynı çeşmelerden insanların dışında büyük ve küçükbaş hayvanlar ile yaban hayvanları da su içerek hayat buluyor.

Kars’ın Sarıkamış ilçesine bağlı Gürbüzler Köyü’nde de olduğu gibi Hacı Abdürrahim Güzelyazıcı adına 2020 yılında yaptırılan hayrat çeşmesi köy haklına içilebilir su sağlıyor.

Doğanın insanlara sunduğu ön önemli hayat kaynağı olan yer altı suları, ülkenin dört bir yanından fışkırıyor. Artık dünyanın birçok ülkesinde su savaşları yaşanırken, kuraklığa rağmen Kars il genelinde susuz köy sayısı yok denecek kadar az sayıda bulunuyor.

Kars şehir merkezinde bulunan doğal çeşmelerden evlerine içilebilir su taşıyan vatandaşlar, böylece suyun 5 litresini 4 liraya satın almamış oluyor. 23 mahallesi bulunan Kars’ta her mahallede en az bir adet doğal çeşme bulunuyor. Bu çeşmeler vatandaşlara temiz ve içilebilir su sağlarken, özellikle yaz aylarında şehir şebeke suyunun sarı renkli ve kokulu akması vatandaşları rahatsız ediyor. Temiz ve içilebilir suyu evlerine taşımak isteyen vatandaşlar, araçları ile bu çeşmelerin başında kuyruklar oluştururken, özellikle kadınlar da bidonlarla evlerine su taşıyor. İl merkezinde olduğu gibi ilçe ve köylerde ki tüm kaynak suları hayırseverler tarafından yaptırılarak halkın hizmetine sunuluyor. Çeşmeleri yaptıran hayırseverler de rahmete kavuşmuş yakınlarının adını çeşmelerin üzerine yazarak ölümsüzleştiriliyor.

su-gibi-aziz-olun-2.jpgsu-gibi-aziz-olun.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler