Su sorunu yaşayan köylüler valiliğe yürüdüler!

Su sorunu yaşayan köylüler valiliğe yürüdüler!

Kars’ta 4 bin nüfuslu köy sularının başka bir köy tarafından vanası kapatıldığı gerekçesiyle valiliğe yürüdüler.

Volkan KARABAĞ

Kars’ın Digor ilçesine bağlı Kocaköy halkı uzun zamandır yaşadığı su sorununu valiliğe taşıdı. Yaklaşık 100 köylü Hükümet Konağı önüne gelerek Vali Türker Öksüz ile görüşmek istedi. Polisin Vali Öksüz’ün Makam2’de olduğunu beyan etmesinin ardından köylüler Vali Öksüz’ün makamına geldi. Koruma Müdürü ile görüşen köylüler pandemi nedeniyle kalabalık görüşme gerçekleştiremeyeceklerini ve sadece muhtarın görüşme sağlayacağını cevabının ardından Muhtar Kemal Çağın Vali Öksüz ile makamında görüştü. Görüşmenin ardından muhtar köylülere görüşmenin detaylarını aktardı ve kalabalık sessizce dağıldı.

Gazetecilere açıklama yapan köy sakinlerinden Sertaç Çağdavul, “su sorunumuz çok büyük devlet büyüklerimiz el atsın, çocuklarımız okula gidiyor hijyensiz, yıkanamıyorlar, elbisesi yıkanamıyor. Hayvanlarımız susuz, mecburen satmak zorunda kalıyoruz. Köyümüzün suyu var ama Varlı köyünün sınırından geçtiği için suyun hepsini kendine alıyor. Bizim köyün suyunu kesiyorlar, orada bir vana var vanayı kapatıyorlar su bizim köye gelmiyor. Gelmediği için insanlar mağdur. 100 kişi buraya toplanmış, tek nedeni ve sorunu su. İnsanın temel ihtiyacı sudur, yıkanamıyor, abdest alamıyor, namaz kılamıyor, yemek yiyemiyor ve hayvanını sulatamıyor. Yazık günah değil mi bu kadar insanın bu kış gününde burada. Biz de Kaymakama gittik müracaat ettik, ses çıkmadı mecburen vali beye geldik.” dedi.

Vali Türker Öksüz ile görüştükten sonra köylülere bilgilendirme yapan Muhtar Kemal Çağın ise, Vali beye insanların ve 2 bin 500 simental cinsi ineğin kaderine terk edildiğini, buraya gelen insanların kendi halinden gelmediğini bu su sorunu nedeniyle zaman zaman kavgaların yaşandığını, bunların da sizin yanınıza derdini anlatmaya geldiğini söyledi. 

Çağın sorunu Vali Öksüz’ün çözeceğini de ifade ederek, “Vali bey ile görüştük, aramızdan 3 kişiyi İl Özel İdaresi Genel Sekreterine yönlendirdi. Bütün sorunumuzu ele aldı ve “ben hallederim” dedi.” ifadesini kullandı.

Muhammet Çelebi ise kışın ortasındayız, zemherideyiz. Bizim bu suya acilen sayın vali beyin emri ile Varlı köyü ile olan su sıkıntımızı, vananın üstünün açılarak hakkımızın verilmesini istiyoruz. 4 bin nüfusu, 2 bin 500 büyükbaş inek, 20 bin küçükbaş, 500 öğrenci, 25’i aşkın öğretmen, 3 doktor, 3 hemşire, 1 ebe ve sağlık görevlisi ile hizmetlisi görev yapıyor. İlk öğretim de sağlık ocağı da kalorifer ile ısınıyor, o kalorifer kazanlarının içinde su olmadığı için boruların patlaması durumunda bunun vebalini nasıl ödeyecekler. Biz hakkımızı arıyoruz. Sonuna kadar da arkasındayız, muhtarımızın da arkasındayız. Biz ilçede her hangi bir cevap alamadık, her zaman önümüzü tıkıyorlar, biz de köy halkı olarak geldik vali beyle görüştük bize söz verdiler, vermek de zorundalar çünkü biz Türkiye Cumhuriyeti Devletinde vergisini ödeyen vatandaşlarız, çiftçiyiz.” ifadesini kullandı.

su-sorunu-yasayan-koyluler-valilige-yuruduler!-(1).jpgsu-sorunu-yasayan-koyluler-valilige-yuruduler!-(2).jpgkoyluler-su-sorunu.jpegsu-sorunu-yasayan-koyluler-valilige-yuruduler!-(4).jpgsu-sorunu-yasayan-koyluler-valilige-yuruduler!-(5).jpgsu-sorunu-yasayan-koyluler-valilige-yuruduler!-(6).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler