Susuz’da Cilavuz Kültür Evi Kuruluyor

Susuz’da Cilavuz Kültür Evi Kuruluyor

Kars'ın Susuz ilçesi, geçmişiyle özdeş Cilavuz tarihini ve kültürünü yansıtacak bir mekana kavuşuyor.

Susuz’da Cilavuz Kültür Evi Kuruluyor

Kars’ın Susuz ilçesi, geçmişiyle özdeş Cilavuz tarihini ve kültürünü yansıtacak bir mekana kavuşuyor. Susuz Kaymakamlığının himayesinde Susuz Belediyesi ve Cilavuz Mezunları ve Eğitim Gönüllüleri Derneğinin SERKA’ya sunmuş olduğu proje ile İlçe merkezinde atıl bulunan metruk vaziyetteki hamam Kaymakamlık tarafından restore edilerek Kültür Evi olarak kullanılması planlanmakta.

Susuz Kaymakamı Vedat YIlmaz, Belediye Başkanı Ali Yeğin ve Cilavuz Mezunları ve Eğitim Gönüllüleri Dernek Başkanı Ahmet Zariç yapılan çalışmaları yerinde incelediler.

Kaymakam Vedat Yılmaz yapmış olduğu açıklamada “İlçemiz, yöremizde bulunan birçok öğretmenin, bürokratın, iş adamının mezun olduğu okulları barındırmasının yanı sıra eğitim camiasında kendinden söz ettiren bir geçmişe sahiptir. Ancak bunun tanıtılması için maalesef yeterli olanaklarımız bulunmamaktaydı. Bu çerçevede geçen yıl kurduğumuz dernek ile birlikte, belediyemizin de katkılarıyla Cilavuz Kültür Evi projesine hayat vermiş bulunmaktayız. İlçemizde deyim yerindeyse kurulacak küçük bir müze ile eğitim geçmişini tanıtmayı planlamaktayım.” diye konuştu.

Belediye Başkanı Ali Yeğin de, “Mevcut hamam atıl durumda olduğu için zamanla harap olmuş, yıkılmaya yüz tutmuştu. Hamamın Kültür Evi olarak onarılması fikri doğdu. İlçemizin tarihe mal olmuş bir kimliği var, bu kimliği gelecek kuşaklara aktarmak gerekir. Bizde Belediye olarak hamamın kültür evi olarak kullanılması için karar aldık ve projeye ortak olduk. Hamamın restorasyonu başladı. Hamam artık farklı bir kimlikle Cilavuz’a hizmet edecek” dedi.

Cilavuz Mezunları ve Eğitim Gönüllüleri Derneği yönetim kurulu başkanı Ahmet Zariç de yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Susuz, bölgesinde eğitim alanında önemli hizmetler vermiş, birçok öğretmen, yazar, bürokrat ve iş adamı yetiştirmiştir. Sadece eğitim hizmeti vermemiş bir kültür oluşturmuştur. Cilavuz Köy Enstitüsü ile oluşturulan kültür gelecek kuşaklara aktarılmalı, miras turizm kanalıyla evrenselleştirilmeli, ilçe ekonomisine hareketlilik kazandırılmalıydı. Misyonunu sürdürmeliydi. Bu amaçla bütün kesimleri kapsayacak bir dernek kurma çalışmaları başladı ve derneğimiz kuruluşunu tamamladı. İlk faaliyeti de Kültür Evi projesi oldu. Atıl hamam binası onarılarak Kültür Evine dönüştürülüyor. Sahip olunan kültür gelecek kuşaklara aktarılırken, Susuz halkı için de yeni bir etkinlik alanı oluşturulması amaçlanmaktadır. Kaymakamlık ve Belediye ile birlikte hareket edilerek hazırlanan proje SERKA’ ya sunuldu ve onaylandı. Cilavuz Kültür Evi, Cilavuz kültürünü gelecek kuşaklara aktaracak, yolu Susuz’dan-Cilavuz’dan geçenleri, bunların çocukları, torunları ve eğitime gönül verenlerin başvuracağı bir adres, bir arşiv, küçük bir müze olacak. Bir turizm bürosu olacak. İlçe Kaymakamımız Sayın Vedat Yılmaz ve İlçe Belediye Başkanımız Sayın Ali Yeğin’e katkıları ve destekleri için teşekkür ederim.” dedi. kha

Önceki ve Sonraki Haberler