Susuz’da Kaderine Terk Edilmiş Demir Köprü!

Susuz’da Kaderine Terk Edilmiş Demir Köprü!

Kars-Ardahan Karayolunda, Susuz'a 7 km uzaklıkta Kars Çayı üzerinde Demir Köprü

 Susuz’da Kaderine Terk Edilmiş Demir Köprü! 

Kars-Ardahan Karayolunda, Susuz’a 7 km uzaklıkta Kars Çayı üzerinde Demir Köprü

Cilavuz haberin haberine göre; Çamçavuş Köprüsü olarak da bilinen ‘Demir köprü’  bir zamanlar ulaşıma hizmet etmiş, bir çok insanın anılarında yerini almıştır. Çağın gereklerine yenik düşüp de ihtiyacı karşılayamayınca hemen yanına daha geniş ancak ruhsuz bir köprü yapılmış ve ihtiyacı karşılamaya başlamış, bizim ‘Demir Köprü’ kaderine terk edilmiş.

Yıllarca, yaya olarak insan ve hayvan geçişlerini sağlamış, Öküz arabası, at arabası sonra küçük tonajlı motorlu taşıtların geçişine izin vermiş. Kimi zaman gelinlik hayallerini süslemiş, kimi zaman ayrılıklara şahit olmuş. Kimi zaman da hasretin sonu, kavuşmanın habercisi.  Derken, gün gelmiş kullanılmaz olmuş, ancak tarihteki şahitliğini sürdürmüş, hemen yanında ki  beton yığınını izlemiş sessizce. Gün gelmiş yanında ki  köprü de kendisiyle ayı kaderi yaşamış.

Kars barajı yapılmaya başlanmış. Baraj bitince kaderleri ortak iki köprü de sular altında kalacakmış. ‘Demir Köprü’  o kadar çok yaşanmışa şahitlik etmiş ki kaderi yanındakiyle aynı olamazdı.

Susuz’un köprüsü Susuz sınırları içerisinde yer değiştirmeli, işlevsel olmalı ve tarihteki yerini almalıydı.

Susuz halkı köprüsüne sahip çıktı. Gerekli çalışmanın yapılarak Susuz’a getirilmesi için Belediye ile görüşüldü. Susuz Belediyesi de Susuz halkı ve ‘Demir Köprü’nün sessiz çığlığına sessiz kalmadı.

Araştırmalar, görüşmeler yapıldı.

Susuz çayını iki yakasında bulunan İnönü Mahallesi ile Kazım Karabekir Mahallesinin kavuşmasını sağlayacak, Cumhuriyet Mahallesi ine ve İnkılap Mahallesine geçişi kolaylaştıracaktı.

Bu seferde İnönü Mahallesindeki çocukların okul hayallerini süsleyecek, okumaya giden yolu kısaltacak, kolaylaştıracaktı. Susuz halkı bunu umuyor bunu bekliyordu.

‘Demir Köprü’ ye  başka talipler de varmış.

Kaderi bu gün bir kez daha belirlenecekmiş.

Bu köprü ki yeniden eğitime hizmet edecek, Ülkemizin kurulmasında beraber omuz omuza savaşan iki kahramanı kavuşturacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler