Susuz’da kuduz paniği!

Susuz’da kuduz paniği!

Kars'ın Susuz ilçesi Merkez Mahallesi yaylasında iki büyükbaş hayvanda görülen kuduz vakası üzerine karantina çalışmaları başlatıldı.

Susuz’da kuduz paniği!

Kars’ın Susuz ilçesi Merkez Mahallesi yaylasında iki büyükbaş hayvanda görülen kuduz vakası üzerine karantina çalışmaları başlatıldı. Susuz Sağlık Grup Başkanlığınca 174 vatandaşa aşı yapıldı, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri de köydeki bütün hayvanları aşıdan geçirdi. Susuz Kaymakamı Vali yardımcısı Musa Evin’in de hazır bulunduğu aşı çalışmalarında Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlü ekipleri de görev aldı.

Susuz ilçe merkezine 14 kilometre mesafede bulunan 214 nüfuslu yaylada 25 Haziran 2014 tarihinde telef olan 2 büyükbaş hayvanda kuduz vakası görüldü. Hayvanlardan numune alınarak Erzurum Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü’ne gönderildi ve sonuçlar pozitif çıktı. Bunun üzerine Susuz Kaymakamlığı harekete geçti ve ilgili kurumlarla birlikte köye hareket edildi. Susuz Kaymakamı Musa Evin’in de refakat ettiği çalışmalar kapsamında İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Susuz Sağlık Grup Başkanlığı ekipleri köyde aşılama çalışmaları yaptı ve vatandaşlar sağlık kontrolünden geçirildi.

Susuz Kaymakamı Musa Evin, “Bölgemizde Susuz yaylasında büyükbaş hayvanda görülen şüpheli bir durum üzerine bir tedbir amaçlı sağlık personelimizle birlikte vatandaşlarımızı hem bilinçlendirme hem de bir sağlık kontrolünden geçirip onları aşılama adına buraya geldik. Hem bilgilendirdik hem de aşılama çalışmalarımız devam ediyor. İlk gurup aşılamalını yaptık şuanda ikinci grup aşılarını yaptırıyor. Toplam 170 -180 vatandaşımız aşılanmış durumda. Hem burası hem civar köylerde yine bilinçlendirme ve aşılama konusunda vatandaşlarımızın yanına gidip birebir ilgilenmeye devam edeceğiz.”dedi.

Kars İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Orhan Hagi de, “Susuz ilçesinin merkez yaylasında görülen iki tane kuduz vakası üzerine Susuz Toplum Sağlığı Merkezi doktorumuz ve çalışanları ve ilçe tarım müdürlüğü çalışanlarıyla birlikte gelip aşılama çalışmalarına başladık. Şu ana kadar toplam 174 kişiyi aşıladık. Aynı şekilde ilçe tarımdan gelen arkadaşlarda yayladaki bütün hayvanları aşılamıştır. Şu an için insanlarda herhangi bir kuduz vakası görülmemiştir. İki büyükbaş hayvanda görülmüştür.” diye konuştu.

Susuz İnkılâp mahallesi Muhtarı İsmet Okat ise. “Şuan da susuz yaylasındayız. Mevcut olan kuduz, iki büyükbaş hayvanımızda görüldü. Bizde aşı vurdurarak önlemini almaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Susuz İlçesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Atilla Başkurt da, “Bu bölgede öncelikle aşılama çalışmaları yapıyoruz. Aşılama çalışmalarından sonra da bölgeyi karantina altına alacağız. Karantina süremizi 6 aya kadar uzatma imkânımız var eğer hayvanlarda sürekli görülürse. Kuduz vakaları sürekli görülürse 6 aya kadar uzatacağız. Duruma göre değerlendirmeler yapacağız. Bu hastalık böyle salgın bir hastalık değil. Endemik çıkan daha çok yaban hayatından çıkan bir hastalık olduğu için bölgemizde görülüyor. Hemen hemen her ilçemizde de birer ikişer tane de vakamız söz konusu. Sonuçlar bize e-mail ortamında Erzurum Kontrol Şube Müdürlüğü tarafından iletildi. Gelen bütün sonuçlar pozitif. Kuduz hastalığı çıktı. Bizde aşılama kampanyamızı başlatmış bulunuyoruz.” açıklamasını yaptı. kha

Önceki ve Sonraki Haberler