Talebimiz Var!

Talebimiz Var!

Karslı Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Serap Çağatay, “Bugün burada bir araya gelmemizin amacı; Kars’taki kadınların Türkiye genelindeki işadamlarından ve yatırımcılardan talebimiz içindir." dedi.

Karslı kadınlardan iş adamlarına yatırım çağrısı

Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Serap Çağatay ve Karslı kadınlar işadamlarına çağrıda bulunarak Kars’a yatırım yapmalarını istediler.

Bir işyerinde bir araya gelen kadınlar kentte yaşadıkları işsizlik nedeniyle geçim kaynaklarının olmadığını, kadınlara yönelik iş istihdamının arttırılması gerektiğini belirttiler. Kadına yönelik iş istihdamının arttırılması, kent ekonomisine katma değer sunabilmeleri için yatırım imkanlarının sağlanmasını isteyen kadınlar, kentteki göçün önlenmesi için bu ihtiyacın dikkate alınması gerektiğini savundular. Kadınlar, ailelerinde asgari ücretli çalışan aile bireylerinin olduğunu ancak 9 ay kış mevsimi olması nedeniyle evlerine giren asgari ücretin yetersiz kaldığını, bu nedenle de Kars’ta yapılabilecek olan yatırımlarda ve çalışma alanlarında yer almak istediklerini ifade ettiler.

Karslı Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Serap Çağatay, “Bugün burada bir araya gelmemizin amacı; Kars’taki kadınların Türkiye genelindeki işadamlarından ve yatırımcılardan talebimiz içindir. Talebimiz; Karslı kadınların çalışma alanlarını sağlanması ve kalıcı olarak bu alanların oluşturulmasıdır. Kars, çok modern bir kenttir, yatırımcılar geldiği zaman gerçekten üreten kadınların var olduğunu görecekler. İlimizdeki teşviklerden yararlanarak çok geniş kapsamlı iş alanları kurabilirler. Tamamen buradaki kadınları yada buradaki kişileri büyük şehirlere götürmek, oradaki çalışma hayatına katmak gerçekten sorun haline geldi. Kars’taki kadınların iş hayatına katılmaya ihtiyacı var ve üretmek için kadınlar birleşti. İş talepleri var bizde sesimizi duyurmak için bugün bir araya geldik. Kars’ta iş ihtiyacı olan kadınlarımızın sayısı çok fazla çünkü kadınlarımızın çehresi değişti, Kabuklarını kırdılar ve çalışma hayatına peyder pey katılan kadınlar soysallaşarak gerçekten hayatın içini tanıdılar. Bu nedenle iş adamlarına sesleniyoruz; Kars’ın yatırım yapılacak bir il olduğuna inanıyoruz. Kars, ulaşımı çok kolay olan bir ildir. İstanbul’un bir başından diğer başına 1 saat 40 dakikaya gidiliyorsa Kars’a da İstanbul’dan ve Ankara’dan 1 saat 40 dakikaya gelinebiliyor. Türkiye iki üç tane büyük şehirden ibaret değildir. İnsanları tamamen büyük şehirlere çekip büyük şehirleri de yaşanmaz hale getirmek ve bir iş vermek değildir. İnsanların karnını doyurmak değildir. Bizim gibi illerde kalkınmaya müsait ve kalkınmaya gerçekten muhtaç ilerdir” dedi.

Sevda Yıldız isimli ev hanımı ise “Bugün Karslı kadınlar olarak burada sorunlarımızı dile getirmek için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Yetkililer sorunlarımızı bu güne kadar dile getirmiş olsalardı illa ki birileri sesimizi duyardı. Biz burada asgari ücrete tekabül eden ailemizde baba, kardeş, evlat veya herhangi bir maaşa bakarken 9 aylık kış mevsiminden ötürü yaz mevsiminde çalışıp kış mevsiminde yeterli olmasını sağlıyor. Ancak yetmiyor, kışımız uzun olduğu için bu sıkıntıları en çok biz ev kadınları yaşamaktayız. Kalıcı ve çalışabileceğimiz iş alanları bulunmamakta ve biz kadınlar çaresizce beklemekteyiz. Buradan iş adamları ve yatırımcılara sesleniyorum; Kars’a yatırım yapın. Bizde çalışalım, helalinden hakkımızı alalım, bizlerde güzel geçim sağlayalım. İnşallah birileri bizim bu istek ve çağrımızı duyar bize iş imkanı sağlar” dedi.

Ev hanımı Belgin Kesemen ise, “Ben 10 yıldır sivil toplum kuruluşlarında yer almaktayım. Kadın, engelli ve çocuklar için projeler yürüttüm ve bu çalışmamda gördüm ki Karslı kadınlar çalışmaya çok hevesli, istekli ve fırsat verildiği taktirde her işi başarabilecek kapasitede. Kars’ta özel sektörün olmaması, fabrikaların olmaması, çalışacak alanların olmaması kadınları tamamen eve kapatmış durumda. Asgari ücretle geçinmek çok zor ve sadece erkekler çalışmakta. Kadınlara çalışma alanı yok, kadınlar kısa süreli proje ve İŞKUR projelerinde günü birlik çalışmak istemiyorlar. Kalıcı ve daimi işler istiyorlar. İşadamlarından isteğimiz; Kars’a yatırımlar yapsınlar, atölyeler, konfeksiyonlar açsınlar. Biz Karslı kadınlar iş ve çalışma alanı istiyoruz.” şeklinde konuştu.

İş isteyen ev hanımı Nezahat Batlar ise, “Kars’ta kadınlara yönelik iş alanı, iş imkanları yok. Bu konuya çözüm arayışı içerisindeyiz. Mümkünse işadamları ve yatırımcı firmalar Kars’ta kadınların da çalışabileceği iş alanları ve iş sahaları oluştursunlar. Tabiî ki bu özel sektör veya devlet olabilir. Çünkü Karslı kadınlar her türlü iş imkanını değerlendirmek istiyorlar. En küçük iş imkanına bile büyük ümitlerle yaklaşıyorlar. Biz kadınlar kalıcı iş istiyoruz, geçici iş istemiyoruz. Geçici işler elimizden kayıp gidiyor. Şuan çalışmıyorum, iş yok. Kars’ta iş var da biz mi çalışmadık? Sesimiz duyurulup birileri Kars’a bizim çalışmamız için yatırım yaparsa inanın ki Kars’ta kadınların mağduriyeti giderilmiş olacaktır.” ifadesini kullandı.  

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler