TANAP, Bütçe Görüşmelerinde Ele Alındı

TANAP, Bütçe Görüşmelerinde Ele Alındı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Mart ayında, Kars’ta TANAP’ın temel atma töreni gerçekleştirildi. Proje, daha önce oluşturulan takvime göre ilerliyor. 2018 yılında devreye almayı düşünüyoruz.” dedi.

2016 Yılı Bütçe Kanun Tasarısı altıncı tur görüşmelerinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Rekabet Kurumu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Türkiye Su Enstitüsü’nün bütçeleri ele alındı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü bütçeleri üzerine TBMM Genel Kuruluna bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerji alanında 2015 yılının küresel çalkantılar ve küçülmeler ile geçerken, Türkiye’nin hedefleri doğrultusunda büyümesini sürdürdüğünü belirterek, “Öyle ki, bu büyümeyi küresel enerji piyasalarındaki krizlerin yanında çevremizde yaşanan büyük bölgesel krizlere rağmen gerçekleştirdik” dedi.

tanap,-butce-gorusmelerinde-ele-alindi-(1).jpg

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Bundan önceki dönemlerde olduğu gibi, bundan sonraki süreçte de yatırımların çevre ile uyumu en önemli önceliğimiz olacak” açıklamasında bulunarak, hayata geçirilecek yeni termik santraller başta olmak üzere tüm yatırımlarda çevreye olabilecek olumsuz etkiyi minimuma indirecek en yeni teknolojideki filtrelemelerin projelerde uygulanacağını söyledi. 

“ÜLKEMİZDE İNŞA EDİLECEK OLAN SANTRALLER, DÜNYADAKİ BİRÇOK SANTRALDEN DAHA İYİ NOKTADADIR”

Ülkemizde inşa edilecek olan santraller, dünyadaki birçok santralin aksine 2000’li yılların teknolojisi ihtiva etmesi noktasında dünyadaki birçok santralden daha iyi noktadadır. Ülkemiz, enerji alanında iki açıdan hem yerli hem de uluslararası yatırımcılar için sağlıklı bir yatırım iklimine sahip. Türkiye hem büyüyen enerji sektörüyle hem de Avrupa’nın arz güvenliğini sağlama noktasında sahip olduğu konumla büyük bir yatırım potansiyeline sahiptir. Tabii ki enerjide olduğu gibi büyük ölçekli yatırımlara ev sahipliği yapabilmeniz için bir takım şartlara sahip olmanız gerekir. Yaklaşık 14 yıldır devam eden siyasi istikrar beraberinde ülkemizde ekonomik istikrarın oluşmasına yardımcı oldu. Belki de bu sayede, küresel ekonomik daralmalara karşı doğru pozisyon alabildik, büyümemizi sürdürdük ve enflasyon da tek hanelerde devam etti. Bu noktada, 2014 yılının ortalarından itibaren sınırımızın hemen ötesinde baş gösteren DAEŞ sorunu ve aynı dönemde petrol fiyatlarının düşmeye başlaması, hem bölgedeki petrol üreticisi ülkeleri hem de dünya ekonomisinde önemli bir yer tutan küresel petrol şirketlerini zor duruma soktu. 2015 yılına baktığımızda, bölgemizde yaşanan krizlere rağmen ülkemizdeki yatırımlar yol kazası yaşamadan devam etti. Mart ayında, Kars’ta TANAP’ın temel atma töreni gerçekleştirildi. Proje, daha önce oluşturulan takvime göre ilerliyor. 2018 yılında devreye almayı düşünüyoruz. Yaklaşık iki yıldır coğrafyamızda yaşanan çalkantılara rağmen, Türkiye’nin yatırım iklimini muhafaza etmeyi başardık, bundan sonraki süreçte de bunu korumak enerji stratejimizdeki önemli başlıklardan biri olmaya devam edecek” açıklamasında bulundu.

“ÖNÜMÜZDEKİ 10 YILDA ENERJİ TALEBİNİN İKİ KATINA ÇIKMASINI BEKLİYORUZ”

Özellikle Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi, ticarette Türkiye’nin önemli bir ortağı olan Irak’ta DAEŞ terör örgütünün eylemleri ve Suriye’deki iç savaşın bölgedeki enerji işbirliğine, bölgenin arz güvenliğine etkisinin gözardı edilemeyeceğini söyleyen Bakan Albayrak, “İşte böylesine bir ateş çemberi içinde çok şükür ülkemizin ve milletimizin enerji ihtiyacını karşıladık. İhtiyacı olan enerjiyi sağladık. Yaşadığımız bu süreçler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın sorumluluğunu bir kat daha artırırken, özellikle arz güvenliği noktasında omuzlarımızdaki yükü de net bir şekilde ortaya koymaktadır. Bölgenin içine düştüğü durum ve yaşanan gerilimlerin yakın gelecekte kesin bir çözüme kavuşmasını zor görüyoruz. Öte yandan önümüzdeki 10 yılda enerji talebinin iki katına çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin arzu ettiği büyümeyi yakalaması için ihtiyacı olan enerji alanındaki büyüme hedeflerinden vazgeçmediklerinin altını çizen Bakan Albayrak, “Bu büyümeyi, dışa bağımlılığı azaltarak, yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızdan azami ölçüde yararlanarak, rekabetçi, şeffaf, tüketiciyi koruyan ve çevresel sürdürülebilirliği dikkate alan bir yaklaşımla karşılamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

TANAP Nedir?

tanap,-butce-gorusmelerinde-ele-alindi-(2).jpg

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, TANAP, projesinin amacı, Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşınmasıdır. TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridorunu oluşturmaktadır.

TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacaktır. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacaktır. Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacaktır. TANAP Doğal Gaz Boru Hattı sistemi; 19 kilometresi Marmara Deniz geçişi olmak üzere toplam 1850 km ana hat ile Türkiye içerisindeki çıkış noktalarına olan bağlantı hatlarının işletmesinde kullanılmak üzere sayı ve nitelikleri aşağıda belirtilen yer üstü tesislerinden oluşmaktadır:

7 adet kompresör istasyonu,
4 adet ölçüm istasyonu,
11 adet pig istasyonu,
49 adet blok vana istasyonu ve

Türkiye’deki ulusal doğal gaz şebekesini beslemek üzere 2 adet gaz çıkış istasyonu

Projede yer üstü tesislerine ilaveten geçici olarak kullanılmak üzere işçilerin konaklayacağı kamp sahaları, boru depolama alanları ve erişim yolları da tesis edilecektir.

 

Önceki ve Sonraki Haberler