Tandırlar yerini fırınlara bıraktı

Tandırlar yerini fırınlara bıraktı

Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Dağköy'de göç nedeniyle genç nüfus metropol kentlere gidince tandırlarda yerini fırınlara bıraktı.

Tandırlar yerini fırınlara bıraktı

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Dağköy’de göç nedeniyle genç nüfus metropol kentlere gidince tandırlarda yerini fırınlara bıraktı. Karın yağması ve kış mevsiminin başlamasıyla birlikte bacaları tüten fırınlarda pişirilen ekmekler soflardaki yerini almayı sürdürüyor.

İlçeye 25 kilometre mesafedeki 10 haneli, 30 nüfuslu köyde ağır kış koşulları ve yol sorunları nedeniyle genç nüfus kalmadı. Gençler evlenip eş ve çocuklarıyla birlikte iş için metropol kentlere göç ederken ata-dede diyarı memleketini terk etmeyen yaşlılar kendi başlarına kaldı. Köydeki arazilerini korumak, hayvancılığı yürütmek ve gurbetteki yakınlarına burada üretilen ürünleri göndermek için köylerine sahip çıkan yaşlılar günlük yaşamlarını bu şekilde sürdürüyor.

Eskiden her evin bir tandır damı bulunurken şimdilerde ise kullanılmaz hale geldi. Tandırların üzeri kapatıldı ve hemen yanına mini fırınlar yapıldı. Bel ağrısı ve yaşlılık nedeniyle tandıra eğilemez duruma gelen yaşlılar bu fırınlarda ekmek pişirmeyi sürdürüyor.

51 yaşındaki Himaye Göker de soğuk hava ve karla kaplı köyünde ağır işlerde yorulan eş ve çocuklarına sıcak ekmek pişirmekle meşgul oluyor. Göker, “Köyde yaşlılar kendi başımıza kaldık. Memleketimizi seviyoruz. Buranın havası bile burada yaşamaya değer. Evlatlarımızın canı sağ olsun. Onlar kimseye muhtaç olmasınlar bizler burada geçimimizi sürdürüyoruz. Allah devletimize zeval vermesin. Bizlere sahip çıkıyor ve her türlü desteği de veriyor. Biz bu pişirdiğimiz ekmeklerden gurbetteki evlatlarımıza bile gönderiyoruz.” dedi. kha

Önceki ve Sonraki Haberler