Tarih Belli Oldu!

Tarih Belli Oldu!

Kars Barajı, 10 Ay Sonra Bitecek

Tarih Belli Oldu!

Kars Barajı, 10 Ay Sonra Bitecek

Baraj İnşaatı ile birlikte 3,8 metreçapında ve 21 kilometre uzunluğunda iletim hattı da inşa edilen Kars Barajı, enerji üretiminin yanı sıra, 475 bin dekar alanı sulayacak. Bu alan, Kars’ın sulanabilir arazilerinin üçte birine eşit olacak.

Kars Barajı, tüm olumsuz hava şartlarına rağmen önümüzdeki yılın ağustos ayında bitecek.

Ak Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç, yaklaşık 10 ay sonra bitecek olan Kars Barajında incelemelerde bulundu. Vekiller, baraj inşaatında 3 vardiya haline çalışıldığını belirterek Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da, özel ilgisi nedeniyle ödenek sıkıntısının olmadığı söylediler.

Arslan ve Kılılç’a İl Genel Meclis Başkanı Necati Dallı, Merkez İlçe Başkanı Yusuf Kaya, AK Parti SKM Başkanı İsmail Yıldız, Halkla İlişkiler Başkanı Şener Günerhan, Mali ve İdari İşler Başkanı Nihat Nebioğlu ve Teşkilat Başkanı Ahmet Tüzen de eşlik etti.

Yerinde incelemelerde bulunan Arslan ve Kılıç, Devlet Su İşleri 24. Bölge Şube Müdürü Serdar Kotan ve şantiye şefi Bahadır Yıldırım’dan genel bilgi aldı.

Kars Barajı Şantiyesinde milletvekilleri Arslan ve Kılıç’a teknik bilgi veren Devlet Su İşleri 24. Bölge Şube Müdürü Serdar Kotan, bu yıl yoğun yağmur ve hava şartlarının barajın yapımını olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

ARSLAN: “KARS BARAJI, BÖLGENİN TARIM VE HAYVANCILIĞININ GELİŞMESİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJEDİR”

Baraj inşaatının çeşitli birim ve kademelerinde incelemelerde bulunduktan sonra açıklamada bulunan AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Barajın Kars ve ilçeler dâhil bölgenin tarım ve hayvancılığının geliştirilmesi için çok önemli bir proje olduğunu belirtti.

Orman ve Su İşleri Bakan Veysel Eroğlu’nun da baraj ile yakından ilgilendiğini ve her türlü desteği verdiğini belirten Arslan, “Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu, Kars Barajı ile yakından ilgileniyor. Bizler de milletvekilimiz Yunus Kılıç ile birlikte her Kars’a gelip Ankara’ya döndüğümüzde bizlere Kars Barajını soruyor ve barajın yapımının bir an önce tamamlamasını istiyor. Ayrıca bizlerin barajda denetleme ve inceleme yapıp yapmadığımızı da soruyor. Bakanımızın özel ilgisi nedeniyle ödenek sıkıntısı da yaşamamaktayız. Tabiî ki bizler de merkezi hükümetimiz tarafından ilimizde yapılan tüm yatırımları yerinde inceleyerek bir an önce tamamlanması, eğer varsa sorunları çözmek için elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.

BARAJ İNŞAATINDA YÜZDE 62 YOL KAT EDİLDİ

Baraj inşaatında yüzde 62 oranında yol alındığını da belirten Arslan: “Bugün baraj inşaatını yerinde inceledik ve gördük ki tüneller bitmiş, ana gövdede ciddi çalışmalar yapılıyor ve çalışmalar yüzde 62 oranında tamamlanmış durumdadır. Fakat bildiğimiz gibi bu yıl Kars’ta hava şartları son derece olumsuz geçti ve yılın büyük bölümü yağmurlu geçmektedir. Yağmurlar halen devam ediyor.  Çünkü bazı hassas işler yağmur nedeniyle yapılamıyor. Hava şartları uygun olursa burada çalışan arkadaşlarımız zemine kil malzeme döküp sıkıştırabiliyorlar. Ama yağmur izin vermiyorsa mecburen bekliyorlar.  Doğaya tabi olduğumuz bir iş var. Barajın Kars için önemli olduğunu zaten söyledim. Çok önemsiyoruz işin ilerleyişi ve hızından gayet memnunuz. Bu anlamda DSİ Bölge Müdürümüz başta olmak üzere; Bölge Müdürlüğü çalışanları ve yüklenici firma çalışanlarına teşekkür ediyor kolaylıklar diliyoruz. İnşallah biran önce bitip insanımıza, bölgemize hizmet eder hale gelir, bizde bundan memnun oluruz. Yaklaşık 10 ay sonra bitirilmesi hedefleniyor. Yağmur ve hava izin verirse belki çok daha hızlanabilir. Tersi olur biraz uzayabilir. ”diye konuştu.

KILIÇ: TÜM OLUMUZ HAVA ŞARTLARINA RAĞMEN 3 VARDİYA HALİNDE ÇALIŞILIYOR

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç ta incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada barajın inşaatında 3 vardiya halinde çalışıldığına dikkat çekerek, Kars’ta ki tüm olumsuz hava şartlarına rağmen önümüzdeki yılın sonunda barajın biteceğini söyledi.

Barajın kendileri ve Kars için çok büyük anlamlar ifade ettiğini de belirten Kılıç, bölge coğrafyasının Kars’a bir sorumluluk yüklediğine dikkat çekerek halkın geçimini tarım ve hayvancılıktan sağladığına vurgu yaprak barajın önemine değindi.

Barajla birlikte yoğun bir şekilde gelişecek olan bitkisel üretime de dikkat çeken Kılıç,  “Barajın önemi Kars için son derece büyüktür çünkü şu zamana kadar yapmış olduğumuz tarım ve hayvancılık, sadece ailemizi geçindirmekten ibaretti. Karlı ve hayat standardınızı yükselten ve bölgeye çok ciddi katkılar sağlayan bir hayvancılık olmuyor. Bu yüzden bitkisel üretimi arttırmak şarttır.” dedi.

475 BİN DEKARLIK ARAZİ SULANACAK

Kars barajının aynı zamanda elektrik enerjisi üreteceğini de hatırlatan Kılıç: “Bu barajdan tabiî ki elektrik üretimi de sağlanacak. Bunun yanı sıra yaklaşık olarak 475 bin dekarlık arazi sulanacak. Aşağı yukarı 52 köyün arazisini suluyor. Yani Kars’ın sulanabilir arazisinin üçte birini bu baraj karşılayacak. Barajımız, 21 kilometre uzunluğunda ve 3,8 metre çapındaki iletim hattı ve üstelik cazibeli enerji kullanmadan, vatandaşa da bir enerji maliyeti çıkarmadan sulama alanları oluşturulacak. O zaman burada ciddi bir bitkisel üretim artışı söz konusu olacak. Yani daha çok suya ihtiyaç duyan bitkileri üretmek  mümkün olacak. Bitkisel üretimin yanında sebze üretimi de olacak. Bu nedenle bölge halkımızın ürün çeşitliliğini arttırması da söz konusu olacak.” diye konuştu.

ŞEKERİMİZİN TADI DA KAÇMAYACAK!

Kars Barajının tamamlanmasıyla birlikte Kars ve ilçelerinin sulanabilir arazisinin yaklaşık olarak üçte birinin sulanabileceğine de dikkat çeken Kılıç, halkın ürün çeşitliliğini artırması durumunda pancar ekiminin yeninden yaygınlaşacağını kaydetti.

Sulama ile birlikte yeniden üretimimin artmasıyla birlikte Kars Şeker Fabrikasının kapanmayacağının müjdesini de veren Kılıç: “Beklide şeker fabrikamızın kapanmasını engelleyecek şeker pancarı üretimi için bir alan olacak. Bu da bizim için çok önemli. Çünkü Akyaka’da üretilen pancar yetmiyor. Belki bu alan sulu tarıma açıldığı zaman bir kısmına insanımız şeker pancarı ekecek. Bu arada Kars için son derece önemli olan büyük bir yatırımı şeker fabrikasını da kurtarama umudu çıkacak. Bu yüzdende bizim için son derece heyecanlı bir proje, büyük bir proje ve şuanda yüzde 62’lik aşamalara geldiğini görüyoruz. Ciddi ve hızlanmış bir çalışma var. Bundan dolayı da son derece mutluyuz. Biz Kars’a gelip Ankara’ya döndüğümüz zaman Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’da her defasında soruyor baraja baktınız mı diye. Bakanımız daha titiz bu konuda. Şimdi gittiğimizde gönül rahatlığıyla diyeceğiz ki ‘sayın bakanım ekipler güzel çalışıyor, ödenek sıkıntısı yok. Burada 24 saat, 3 vardiya çalışılıyor. İnşallah seneye su tutmaya başlayacak. İlerleyen yıllarda da sulama alanları yapılmaya başlanacak. Büyüklüğünün anlaşılması açısından bir rakam söyleyeyim, sadece ana iletim hattının ihalesi 123 milyon TL. Barajın kendisi düşünüldüğünde, diğer küçük sulama alanlarına son derce modern borulu sistem yapılacak. Hepsi bir arada düşünüldüğü zaman buranın değeri toplam 400-500 milyon TL’ye çıkacak bir yatırım olacak. 400-500 milyon TL önemli bir rakamdır. Eskiden Türkiye bu rakamları 1-2 yılda dış yardımdan bulamıyordu. IMF’den borç alamıyordu.  Şimdi sadece Kars Susuz’da ki bir baraja ve sulama sistemlerine bu hükümet 500 milyon TL’lik ödeneği bir yatırım yapabiliyor.” Dedi. 

KOTAN: “OLUMSUZ HAVA ŞARTLARI, TEKNİK AÇIDAN SORUNLAR YAŞATIYOR”

DSİ Şube Müdürü Serdar Kotan da, yapımı devam etmekte olan Kars Barajı inşaatında 3 vardiya halinde 24 saat esasına göre çalışmalara devam edilmekte olduğunu söyledi.

Müdür Kotan, merkezi kil çekirdekli kum-çakıl dolgu tipinde yapılan barajda, dolgu çalışmalarının olumsuz hava şartları nedeniyle doğrudan olumsuz yönde etkilendiğini söyledi.

Yağışlı günlerde gerek arazi şartlarının elverişsizliğinden dolayı gerekse teknik açıdan sınırlayıcı olan bir takım hususlardan dolayı istenilen hızda çalışılamamakta ve bazı dönemler günlerce çalışma yapılamamakta olunduğunu da sözlerine ekleyen Kotan yaşanan sorunları şu şekilde açıkladı: 

“15’er santimetre sıkışmış tabakalar halinde yapılmakta olan kil dolguda, sıkışma işleminin, normal rutubet düzeyinde yapılması gerekmektedir. Kilin normalin üzerinde ıslak olması durumunda dolgu yapılamamakta ve gerekli olan sıkışma oranları yakalanamamaktadır. Bu durumda malzemenin kurumaya bırakılması gerekmektedir. Tersi durumda kilin kuru olması halinde ise dolguda sulama yapılarak serilmesi gerekmektedir. Ancak yöremizin yoğun yağışlı olması hasebi ile genel olarak kil malzeme kurumaya bırakılmakta, sıkışabilirliğin temin edilebilmesi için normal rutubet seviyesine gelmesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu işlem oldukça zaman alıcı bir çalışma olmaktadır. Benzer durum kum-çakıl dolgu çalışmalarında da yaşanmakta olduğundan, hava şartlarının elverişsizliği, dolgu yapılmasına önemli düzeyde engel teşkil etmektedir. “ kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler