Tarih Yok Oluyor!

Tarih Yok Oluyor!

Kars Kalesi'nin eteklerinde, tarihi Taş Köprü ile hamamlar bölgesinde bulunan ve 19. yüzyılda yapılan tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı'nın da aralarında bulunduğu tarihi evler tamamen yıkılmamak için adeta direniyor.

Tarih Yok Oluyor!

Kars Kalesi'nin eteklerinde, tarihi Taş Köprü ile hamamlar bölgesinde bulunan ve 19. yüzyılda yapılan tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı'nın da aralarında bulunduğu tarihi evler tamamen yıkılmamak için adeta direniyor.

Her geçen gün biraz daha yıkılan tarihi binalar yetkilere, ‘kurtarın’ diye haykırıyor. Kaleiçi Mahallesi’nde kalenin hemen eteklerinde 19. yüzyılda yapılan tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı ve yanındaki evler, buraları ziyaret eden yerli ve yabancı turistleri de üzüyor.

“HERKESİN GÖZÜN ÖNÜNDE YIKILIYOR”

Kars’ta bir zamanların görkemli binaları olan tarihi evlerin gözler önünde yıkılmasının kendilerini üzdüğünü ifade eden mahalle sakinleri evlere kısa sürede sahip çıkılması gerektiğini belirterek yetkililerden duyarlı olmalarını istediler.

Kaleiçi Mahallesi sakinleri, “Bir zamanlar bu evler mahallemizin en güzel evleriydi. İçerisinde insanlar oturuyordu. Evler boşalınca yıkılmaya başladı. Geçen süre içerisinde hiç kimse bu evlere sahip çıkmadı. Eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, belediye olarak buraları korumaya almıştı. Ondan sonrada yine buralar sahipsiz kaldı. Yazık oluyor, herkesin gözü önünde bu evler yıkılıyor. Allah rızası için kimse bir önlem almıyor” diyerek yetkililerden tarihi evlere sahip çıkmalarını istediler.

“HER GÜN ÇOK SAYIDA TURİST ZİYARET EDİYOR”

Kars’a gelen yerli ve yabancı turistlerin her gün Ahmet Tevfik Paşa Konağı ve tarihi evleri ziyaret ettiklerine dikkat çeken mahalle sakinleri, “Tarihi evler içkicilerin mekanı olmuş. Buraya turistler geliyor. Fotoğraf çekiyor. Ama içkicileri görünce uzaklaşıyorlar. Buradan Dereiçi’ne giden öğrenciler var, özellikle kız öğrenciler tedirgin oluyorlar. Harabeye dönmüş evler gerçekten bizleri de tedirgin ediyor. Eğer yetkililer buraları koruyamıyorsa yıksınlar, en azından insanlar rahat ederler. Çünkü bu evlerin yapılarak yeniden kazanımı mümkün değil. Çünkü biri dışında hepsi yıkılmış” dediler.

Tarihi Kars Evleri, duyarsızlıktan dolayı bir taraftan yıkılırken, diğer taraftan define arayan kimliği belirsiz kişilerce içerisi kazılmış. Çukurların olduğu evlerin duvarları dökülmüş, cam, çerçeve ve kapıları kırılarak talan edilmiş bulunuyor.

Öte yandan boş binalar genel olarak baliciler ve içkicilerin de mekanı haline gelmiş, bu binalar Dereiçi'nde bulunan konservatuvara giden üniversite öğrencilerini de rahatsız ediyor. iha

tarih-yok-oluyor!-(1).jpg

tarih-yok-oluyor!-(2).jpg

tarih-yok-oluyor!-(3).jpg

tarih-yok-oluyor!-(4).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler