Taşlıova hastaneye kaldırıldı

Taşlıova hastaneye kaldırıldı

Devlet sanatçısı olan 76 yaşındaki Aşık Şeref Taşlıova, geçtiğimiz gün rahatsızlanması sonucu Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

Taşlıova hastaneye kaldırıldı

Devlet sanatçısı olan 76 yaşındaki Aşık Şeref Taşlıova, geçtiğimiz gün rahatsızlanması sonucu Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

Aşık Taşlıova'nın beynine giden damarlardan birisine emboli attığını ve sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu öğrenildi.

Devlet sanatçısı Taşlıova'nın hayatı

10 Nisan 1938 tarihinde Kars'a Çıldır ilçesinin Gülyüzü köyünde doğdu. Hacı Bey ve Nergis Hanım’ın üçüncü çocuğudur. Asıl adı Şerafettin Taşlıova'dır. İlkokul mezunudur.

Aşıklıkla ilgili terbiyesini, Doğu Anadolu ve Azerbaycan sahasında tanınan Çıldırlı Aşık Şenlik’in oğlu Aşık Kasım’dan aldı.

1958-1960 yılları arasında vatani görevini tamamladı. 1964 yılında Kars Radyosu’na girerek “Aşık Programları” yapmaya başladı. Bu çalışmaları radyo kapanıncaya kadar, aralıksız on yıl devam etti.

1971 yılında resmi görevle; “Sanat Elçisi” olarak Almanya’ya gitti. 1987 yılında Almanya’nın Marl Belediyesi tarafından davet edildi. Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Fransa, İsviçre, Avusturya, Danimarka, Almanya, İngiltere, Singapur, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kırgızistan ve Türkmenistan gibi ülkelere gitti.

Yurt içinde ve uluslararası düzeyde çeşitli organizasyonlarda; 135 madalya, 66 plaket ve 180 taktir-teşekkür belgesi kazandı.

Şiirleri ve gelenekten gelen biri olarak kağıda döktüğü bilgileri, Türk Edebiyatı, Çağrı, Maya, Tarla, Gülpınar, Pınar, Köz, Türk Folkloru, Millî Kültür, Türk Folklor Araştırmaları gibi dergilerle ve çeşitli antolojilerde yayınlandı. Bu arada, folklor ve halk edebiyatı üzerine yapılan sempozyum ve kongrelerde tebliğler sundu. “Gönül Bahçesi” isimli şiir kitabını Kültür Bakanlığı yayınladı.

Unesco’nun 1988’de hazırladığı Dünya Sanat Dizisi’nde, Türkiye’deki aşıkları temsilen rol aldı. Birincisi 15-21 Kasım 1989’da, ikincisi 4-7 Temmuz 1996’da, üçüncüsü de 3-13 Temmuz 2003 tarihleri arasında İngiltere’de düzenlenen Uluslararası Hikaye Festivali'ne (International Story Telling Festival) katıldı. Buradaki icrasının sonucu olarak, 21-23 Haziran 1996 tarihinde Danimarka’da yapılan ve 24 ülkenin iştirak ettiği Vikinglerin Doğuş Günü ve Gün Dönümü Geleneği Festivali’ne ve 1996’da Singapur’a davet edildi.

Başta TRT olmak üzere, özel radyo ve televizyonlarda yapılan çeşitli programlara katıldı. TRT tarafından hazırlanan “Ozanın Kopuzundan Aşığın Sazına” isimli programda danışmanlık yaptı. Yine aynı kurumun hazırladığı “Aşıklık Geleneği” programının metin yazarlığını yaptı. Japon NHK televizyonunun hazırladığı “İpek Yolu” ve İngiliz BBC televizyonunun yürüttüğü “İskender” (Aleksander) isimli dizilerde görev aldı. Alman ATT ve ZDF radyolarında, İngiliz BBC TUR radyosunda programlara katıldı.

Müzik-San Vakfı tarafından 1991 yılında Atatürk’ün doğumunun 100. yıldönümü münasebetiyle açılan yarışmada ödül aldı. 1996 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından “Yılın Sanatçısı” seçildi. 2000 yılında Türksav tarafından “Türk Dünyasına Hizmet Ödülü” ile ödüllendirildi.

Aşık makamlarını ve halk hikayeciliği bilir. Kendi deyişleri yanında usta malı eserler de söylemektedir.

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliğinin (Mesam) kurucu üyesi ve Teknik Bilim Kurulu Başkanı'dır. Evli ve yedi çocuk babasıdır.

ESERLERİ:

Gönül Bahçesi adlı bir kitabı Kültür Bakanlığı tarafından yayınlandı.

Çok sayıda plak ve kaseti vardır.

HAKKINDA YAZILANLAR

Türk Dil Kurumu adına Prof. Dr. Fikret Türkmen ve Nail Tan tarafından “Aşık Şeref Taşlıova’nın Tasnif Ettiği Hikayeler” isimli araştırma yapıldı.

Taşlıova’nın şiirlerinin bir kısmı, Amerika Indiana Üniversitesi tarafından derlenmiştir. Almanya Berlin Üniversitesi International Instute For Tradational Music Instute tarafından yapılan çalışma sonucunda türküleri derlendi ve kitap haline getirildi.

Şeref Taşlıova hakkında yönetmen Mustafa Nadir Önay tarafından bir belgesel yapılmıştır.

4f398cb9d6bc79ae567298335b51ba8a_kecioren_belediyesi_1664.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler