Tehlike Altındaki Diller İçin Ardahan’da Tarihi Buluşma

Tehlike Altındaki Diller İçin Ardahan’da Tarihi Buluşma

ARÜ 2014-2015 AKADEMİK YILI AÇILIŞ TÖRENİNİ, TARİHİ KONFERANSLA BİRLİKTE YAPTI

Tehlike Altındaki Diller İçin Ardahan’da Tarihi Buluşma

Başkanlığı ve Sekretaryası Ardahan Üniversitesi öncülüğünde yürütülen Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin (KÜNİB) insanlık tarihi ve geleceği açısından çok önemli adımlarından birini teşkil eden “1. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı” 14 Ekim Ekim 2014 Salı günü Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda başladı. Ardahan Üniversitesi 2014 - 2015 Akademik Yılı Açılış töreninin de gerçekleştirildiği konferansa Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen, Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Ardahan Belediye Başkan Vekili Akın Günal, KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Nahcivan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saleh Maharremov, Kızgızistan – Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı, yurt içi ve yurt dışından birçok üniversitenin rektörü ile dünyanın en seçkin 40’tan fazla dil bilimcisi, Milliyet Gazetesi Yazarı Abbas Güçlü, çok sayıda ARÜ’lü akademisyen ve basın mensubu katıldı.

Konferans ve Ardahan Üniversitesi akademik yılı açılış töreni nedeniyle programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay başta olmak üzere bölge milletvekilleri ve rektörlerinin kutlama mesajları okundu.

13 Ekim 2014 tarihinde Yenisey Konukevi’ndeki ön çalıştayın ardından, 14 Ekim 2014 Salı günü başlayan konferansta ilk olarak Ardahan Üniversitesi Logosunun İmgesel Açılımı Tanıtım Filmi gösterildi. Ardından Yüksek Mimar Levent Aksüt tarafından katılımcılara müzik dinletisi sunuldu. Kemanıyla birbirinden güzel eserleri paylaşan Aksüt’e KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz tarafından şükran plaketi takdim edildi.

Protokol üyelerinin ve katılımcıların açış konuşmaları yaptığı program arasında Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen ve KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz TRT ve Anadolu Ajansı başta olmak üzere çeşitli yayın kuruluşu temsilcisinin sorularını da yanıtladı. Prof. Dr. İsen ve KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Korkmaz, KÜNİB’in gelecek projeksiyonları çerçevesinde tüm dünyanın dikkatini çekecek nitelikteki “1. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı” ve bölgesel-küresel çaptaki diğer projeleriyle ilgili önemli görüşlerini paylaştı. Ayrıca birçok basın yayın kuruluşu, Organizasyon Düzenleme Kurulu Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan ve konferansa katılan dilbilimcilerle de çeşitli röportajlar gerçekleştirdi.

Tüm bunların ardından program çerçevesinde, kaybolan dillerle ilgili bilimsel oturumlar düzenlendi. Dünyanın en seçkin dil bilimcilerinin bildirilerini sunduğu konferans 16 Ekim 2014 tarihine kadar sürecek.

ARÜ 2014-2015 AKADEMİK YILI AÇILIŞ TÖRENİNİ, TARİHİ KONFERANSLA BİRLİKTE YAPTI

Ardahan Üniversitesi 2014- 2015 Akademik Yılı Açılış Töreni, 14 Ekim 2014 Salı günü yapıldı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda başlayan “I. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı” ile birlikte yapılan törene Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen, Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Ardahan Belediye Başkan Vekili Akın Günal, KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Nahcivan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saleh Maharremov, Kızgızistan – Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı, yurt içi ve yurt dışından birçok üniversitenin rektörü ile dünyanın en seçkin 40’tan fazla dil bilimcisi, Milliyet Gazetesi Yazarı Abbas Güçlü, çok sayıda ARÜ’lü akademisyen ve basın mensubu katıldı. 

Müzik Ziyafeti

14 Ekim 2014 Salı günü ARÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans salonunda yapılan törende Ardahan Üniversitesi Logosunun İmgesel Açılımı Tanıtım Filmi gösterildi. Ardından Yüksek Mimar Levent Aksüt tarafından katılımcılara müzik dinletisi sunuldu. Kemanıyla birbirinden güzel eserleri paylaşan Aksüt’e KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz tarafından şükran plaketi takdim edildi.

Devletin Zirvesinden Tebrik Mesajları

Ardahan Üniversitesi akademik yılı açılış töreni nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay başta olmak üzere bölge milletvekilleri ve rektörlerinin kutlama mesajları yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İsen’den ARÜ’ye Övgü

Töreni onurlandıran Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen, Ardahan Üniversitesi’nin yeni akademik yılını kutlayarak, Ardahan Üniversitesi’nin kısa sürede geliştiğini, “Ardahan Üniversitesi’nde muhteşem bir kampüs yükseliyor” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞI BAŞDANIŞMANI PROF. DR. İSEN: “ARDAHAN’DAKİ TOPLANTI TARİHE DÜŞÜLEN BİR NOTTUR”

Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin (KÜNİB) Harvard Üniversitesi, Türk Dil Kurumu, çeşitli kurum-kuruluşlar ve üye üniversitelerle birlikte Ardahan’da düzenlediği tarihi toplantıyı onurlandıran Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen, “Tehlike altındaki dillerle ilgili bu çalışma bize insan unsurunun çok önemli olduğunu gösteriyor. Tarihe düşülen bir not olarak bu organizasyon gerçekleştiriliyor” diye konuştu.

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, yurt içi ve yurt dışından birçok üniversitenin rektörü ile dünyanın en seçkin 40’tan fazla dil bilimcisi, akademisyen ve basın mensubunun katıldığı “I. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı’nda Prof. Dr. İsen önemli mesajlar verdi.

Prof. Dr. İsen: “Organizasyon Tarihe Düşülen Bir Nottur…”

14 Ekim 2014 Salı günü, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan konferansta Prof. Dr. İsen, “Bu çalışma bize insan unsurunun çok önemli olduğunu gösteriyor. Tarihe düşülen bir not olarak bu organizasyon gerçekleştiriliyor.” diyerek, KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve tüm ilgili destekçiler ve katılımcılara teşekkür ettiğini bildirdi.

Prof. Dr. İsen’den “Eylem Planı” Önerisi

Prof. Dr. İsen dillerle ilgili bundan sonra yapılacak çalışmaların bir eylem planına dönüşmesi gerektiğini kaydetti. Ayrıca Prof. Dr. İsen İngilizce’nin ve onun çevresindeki birkaç hâkim dilin adeta hegemonyasına giren bir dünyada olduğumuzu belirterek, “Gelecek yıllarda bunun artarak devam edeceğine tanık olacağız. Ne kadar iyi öğrenilirse öğrenilsin ikinci öğrenilen dil, derinlik bakımından hiçbir zaman anadilin yerini tutmaz” dedi. Prof. Dr. İsen, bağlamda dünyada Türkçe’nin de arasında yer aldığı büyük dillerin küreselleşmesi için çeşitli çalışmaların yapılması ve sanat, kültür ve bilim gibi alanlarda yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.

“Ardahan Üniversitesi’nde Muhteşem Bir Kampüs Yükseliyor.”

Prof. Dr. İsen, organizasyonun ev sahipliği ve destekçiliğini yapan, KÜNİB’in başkanlığı ve sekretaryasını yürüten Ardahan Üniversitesi’nin kısa sürede geliştiğini belirterek, “Ardahan Üniversitesi’nde muhteşem bir kampüs yükseliyor.” diye konuştu. Prof. Dr. İsen’e KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz tarafından şükran plaketi takdim edildi.

Prof. Dr. İsen ve KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Korkmaz Gazetecilerin Sorularını Yanıtladı

Ayrıca program sırasında Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen ve KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz TRT ve Anadolu Ajansı başta olmak üzere çeşitli yayın kuruluşu temsilcisinin sorularını yanıtladı. Prof. Dr. İsen ve KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Korkmaz, KÜNİB’in gelecek projeksiyonları çerçevesinde tüm dünyanın dikkatini çekecek nitelikteki “1. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı” ve bölgesel-küresel çaptaki diğer projeleriyle ilgili görüşlerini paylaştı.

KÜNİB BAŞKANI REKTÖR KORKMAZ’DAN TEHLİKE ALTINDAKİ DİLLER İÇİN TARİHİ ÇAĞRI

Tüm dünyada büyük yankı uyandıracak nitelikteki tarihi toplantıda Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, “Dünyada tehlike altındaki dillerle ilgili lokal ve dağınık olan çalışmaları küreselleştirerek, bu konudaki çalışmaları ilerletmek ve bu dilleri gelecek nesillere aktarmak amacımızdır. O muhteşem Tanrı armağanı dilleri insanlığın hafızasına hediye etmeliyiz.” şeklinde mesaj verdi. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen, Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, yurt içi ve yurt dışından birçok üniversitenin rektörü ile dünyanın en seçkin 40’tan fazla dil bilimcisi, akademisyen ve basın mensubunun katıldığı 1. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansında KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz tarafından önemli mesajlar verildi.

“Bu Dünyayı Seyrederek Değil, Bu Dünyaya Dokunarak Katkıda Bulunabiliriz.”

14 Ekim 2014 Salı günü ARÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’ndaki programda KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, dünyanın değişen ve gelişen durumuna dikkat çekerek, “Dünya hızla değişmekte ve gelişmektedir. Bu dünyayı seyrederek, bu dünyaya katkıda bulunamayız. Bu dünyaya dokunarak katkıda bulunabiliriz.” dedi.

“Dilin İnsan Yaşamında Kutsal Bir Yeri Vardır.”

KÜNİB’in TDK ve Harvard Üniversitesi başta olmak üzere tüm paydaş kuruluşlar ve KÜNİB üyesi üniversitelerle birlikte organize ettiği konferansa değinen KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Dil insan varlığının evidir. Tanrı dil aracılığıyla insanla bağlantı kurar. Biz onunla aydınlanırız, yeniden doğarız. O bakımdan dilin insan yaşamında kutsal bir yeri vardır.” diyerek, bu bağlamda organizasyonun dünyada yaşayan diller için tarihi bir önem barındırdığını vurguladı.

“O Tanrı Armağanı Muhteşem Dilleri İnsanlığın Hafızasına Hediye Etmeliyiz.”

Dünyada yaklaşık 100 yıl sonra 7000 civarı dilin yüzde 80’inin kaybolma riskiyle karşı karşıya olduğunu aktaran KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Şu anda yaşayan dilleri derleyip yaşatarak insanlığın hafızasına kaydetmemiz mümkündür. Öte yandan dünyada tehlike altındaki dillerle ilgili lokal ve dağınık olan çalışmaları küreselleştirerek, bu konudaki çalışmaları ilerletmek ve bu dilleri gelecek nesillere aktarmak amacımızdır. Çünkü hiç bilmediğimiz, sözcük sayısı çok sınırlı olan herhangi bir dilin büyük değerler barındırdığını söyleyebiliriz. Ama ne yazık ki bu dilleri konuşanlar da ne kadar büyük bir hazinenin içinde olduklarının farkında değillerdir. Bu nedenle bizler yaşayanlar, imkânları olanlar fedakârlık ederek, o Tanrı armağanı muhteşem dilleri insanlığın hafızasına hediye etmeliyiz.” sözleriyle, KÜNİB’in yaşayan tehlike altındaki dillerle ilgili hedeflerini ortaya koydu. Ayrıca KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, konferansın tehlike altındaki dillerin kurtulması ve insanlığa miras bırakılmasına öncülük etmesi temennisinde bulundu.

“Kafkasya’nın Yüzleri: Yaşama Sevgileriyle Dünya İnsanlığına Model Oluyorlar.”

KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, KÜNİB’in tehlike altındaki diller gibi insanlığın geleceğini yakından ilgilendiren “Kafkasya’nın Yüzleri” projesi hakkında da bilgi verdi. KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, proje kapsamında Türkiye ve Kafkasya coğrafyasındaki ülkeler başta olmak üzere, toplam 9 ülkede 108 kişiyle derinlemesine görüşmeler yapıldığını, söz konusu kişilerin hikâyeleri, yaşam öyküleri, şarkıları, efsaneleri gibi kültürel değerlerinin kayıt altına alınarak derlendiğini ve bu çalışmaların sonucunda çok değerli bilgiler elde edildiğini bildirdi. “Yaşama sevgileriyle, dünya insanlığına model olacak çok güzel kültürler ve insanlar tespit ettik.” diyen KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, KÜNİB’in söz konusu kültürel zenginliklerle ilişkili güncel bilgi ve yorumları önümüzdeki süreçte paylaşacağını ifade etti.

KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen, Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nur Yalman, UNESCO, TDK, KÜNİB üyesi tüm üniversiteler, Ardahan Üniversitesi çalışanları ve tüm basın mensuplarına teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Prof. Dr. İsen ve KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Korkmaz Gazetecilerin Sorularını Yanıtladı

Ayrıca program sırasında Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen ve KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz TRT ve Anadolu Ajansı başta olmak üzere çeşitli yayın kuruluşu temsilcisinin sorularını yanıtladı. Prof. Dr. İsen ve KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Korkmaz, KÜNİB’in gelecek projeksiyonları çerçevesinde tüm dünyanın dikkatini çekecek nitelikteki “1. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı” ve bölgesel-küresel çaptaki diğer projeleriyle ilgili görüşlerini paylaştı.

ARDAHAN’DAKİ TARİHİ TOPLANTIDA ÖNEMLİ MESAJLAR

Başkanlığı ve Sekretaryası Ardahan Üniversitesi öncülüğünde yürütülen Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin (KÜNİB) insanlık tarihi ve geleceği açısından çok önemli adımlarından birini teşkil eden “1. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı”nda önemli tespitlerde bulunuldu. Ayrıca tarihi toplantıda KÜNİB’in çalışmalarına destek mesajları geldi.

14 Ekim 2014 Salı günü ARÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans salonunda başlayan konferansa Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen, Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, yurt içi ve yurt dışından birçok üniversitenin rektörü ile dünyanın en seçkin 40’tan fazla dil bilimcisi ve çok sayıda ARÜ’lü akademisyen ve basın mensubu katıldı.

Konferansta bir konuşma yapan Organizasyon Düzenleme Kurulu Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan, “ ‘Önce yoldaş, sonra yol.’ der Sayın Prof. Dr. Ramazan Korkmaz... Bu birlikteliğimizi ömür boyu taşımanın verdiği kıvançla, organizasyona destek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

“Dilini Kaybeden Halk, Özünü De Kaybeder.”

Samstkhe-Javakheti Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Merab Beridze, dilin esas fonksiyonunun sosyal ilişkileri sağlamak olduğunu belirtti. Dil olmadan insanlar arasında düzenli ilişkilerin yürütülemeyeceğini kaydeden Prof. Dr. Beridze, “Bu bakımdan dilini kaybeden halk özünü de kaybeder.” dedi.

Nahcivan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saleh Meherremov, Ardahan’da yapılan konferansın kaybolma tehlikesi yaşayan diller için büyük bir öneme sahip olduğunu bildirdi. Tehdit altındaki diller için Azerbaycan ve Nahcivan’da yapılan çalışmalardan da bahseden Prof. Dr. Meherremov, dillerin korunması için devlet desteğinin şart olduğunu söyledi.

Kırgızistan – Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı, geçmiş zamanlarda Türk dilinin ihmal edildiğini ancak günümüzde bu durumu tersine çevirecek nitelikteki adımların atılmaya başlandığını belirtti. Konferansta Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz ve KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz tarafından Prof. Dr. Balcı’ya şükran plaketi takdim edildi. Ardından Prof. Dr. Balcı, KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz’a Kırgız kültürünün sembolleri olan “Ak Kalpak”, “Kamçı” ve üniversitelerine ait arkeoloji albümünü hediye etti.

Prof. Dr. Yalman: Dünya Nimetleri Gibi Diller De Yok Ediliyor

Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nur Yalman, KÜNİB’in Harvard ve diğer kuruluşlarla birlikte Ardahan’da organize ettiği konferansın dünyada büyük ses getireceğini söyleyerek, “Toplantının bu yüce Kafkas dağlarının hemen yamacında, insanlık tarihi ve medeniyetlerin en köklü yerinde, yani Ardahan’da yapılıyor olması benim için büyük bir mutluluktur” diye konuştu.

Günümüzde dünya nimetleri gibi dillerin yok edildiğini söyleyen Prof. Dr. Yalman, “Farklı kültürlere ve dillere karşı duygudaşlık yapmak ve onları her zaman sevmek gerekir.” diyerek, tehlike altındaki dillerle ilgili yapılan çalışmayı özetledi. Daha sonra Prof. Dr. Yalman, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İsen, KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz ve ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan başta olmak üzere, tüm katılımcılara ve destekçilere teşekkürlerini iletti. Prof. Dr. Yalman’a Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç tarafından şükran plaketi takdim edildi.

TDK’dan KÜNİB’e Tam Destek

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, kaybolma tehdidi altındaki dillerle ilgili çalışma başlatan KÜNİB’e ve Ardahan Üniversitesi’ne teşekkür ederek, “Türk Dil Kurumu olarak böyle bir çalışmanın içinde olduğumuz için mutluluk duyuyoruz” dedi. Prof. Dr. Kaçalin, tehlike altındaki diller konusundaki çalışmaların merkezileşmesi durumunda, Türk Dil Kurumu'nun bu konuda destek olacağını vurguladı. Prof. Dr. Kaçalin’e Samstkhe-Javakheti Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Merab Beridze tarafından şükran plaketi takdim edildi.

Prof. Dr. Örs: Konferansın Etkisi Dünyada Uzun Süre Devam Edecek

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs ise konuşmasında, yeni akademik açılışı ve sempozyum nedeniyle Ardahan Üniversitesi’ni tebrik etti. Öte yandan genel olarak sempozyum kavramının anlam ve önemine değinen Prof. Dr. Örs, “Bu nedenle buradaki toplantının içeriği ve katılımcıların profili çok büyük bir öneme sahiptir. Buraya katılan bilim insanlarının hepsi alanında uzman ve çalışmaları çok değerlidir.” diyerek, konferansın verimliği geçeceğine ve etkisinin çok uzun süre devam edeceğine inandığını belirtti. Ayrıca Prof. Dr. Örs, “bir dil merkezinin kurulması” projesine, kurum olarak destek verebileceklerini bildirdi. Prof. Dr. Örs’e Nahcivan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saleh Meherremov tarafından şükran plaketi takdim edildi.

Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Ardahan’ın tarihten beri birçok kültüre ev sahipliği yapmaya devam ettiğini hatırlattı. Kültürlerin birer zenginlik olduğunu vurgulayan Deniz, “Kaybolan dillerin panzehri sevgi ve hoşgörüdür.” dedi. Vali Deniz’e KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz tarafından şükran plaketi takdim edildi.

PROF. DR. İSEN VE KÜNİB BAŞKANI REKTÖR PROF. DR. KORKMAZ TRT’DEN TÜM DÜNYAYA SESLENDİ

Tüm insanlığın geleceği adına tarihi değerlendirmelerin yapıldığı ve önerilerin sıralandığı 1. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı’nda Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen ve KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz TRT Haber kanalına organizasyon yerinden canlı yayın konuğu olarak katıldı. Dünyanın en seçkin dil bilimcileri ve Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) üyesi üniversite rektörlerinin akın ettiği Ardahan’daki konferansla ilgili konuşan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. İsen ve KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz önemli değerlendirmelerde bulundu.

KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Korkmaz: “Gece Vakti Gökyüzünde Yıldızların Birer Birer Söndüğünü ve Birkaç Yıldızın Kaldığını Düşünün…”

Dilin tüm insanlığın bütün kültürel değer, inanç ve tarihsel birikimlerini içinde barındıran büyük bir değer olduğunu belirten KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Küreselleşme dolayısıyla teknolojinin yaygınlaşması ve aşırı kullanılması ve diğer sosyal-siyasi sebepler nedeniyle dünya dilleri giderek azalmakta ve çeşitliliğini kaybetmektedir. Gece vakti gökyüzünde yıldızların birer birer sönmesini ve birkaç yıldızın kaldığını düşünün… Dünyanın ne kadar anlam kaybedeceğini sembolik olarak görürsünüz.” sözleriyle, dillerin birer yıldız misali giderek azalabileceğini ve bu yüzden hayatın anlamını kaybedileceğini özetledi.

Sempozyumun anlam ve önemine değinen KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, Harvard Üniversitesi, Türk Dil Kurumu, UNESCO ve diğer üniversitelerle birlikte dünyada kaybolma tehlikesi altında yaşayan dillere dikkat çektiklerini vurguladı. KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Her şeyin parayla, savaşla ve silahla halledildiği bir dönemde dünyamızın bu önemli sorununa, dünyanın en önemli bilim insanlarını Ardahan’da buluşturduk.” diyerek, sempozyum insanlığa karşı bir saygı duruşu niteliği taşıdığını ifade etti. KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Umuyorum ki biz bu projeyi, ‘Tehlike Altındaki Diller Araştırma Merkezi ve Tehlike Altındaki Diller Enstitüsü’ kurarak taçlandıracağız.” diyerek sözlerini tamamladı.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. İsen: “KÜNİB, Dillerin Yok Olması Riskini Ortadan Kaldıracak Büyük Bir Adım Atmıştır.”

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa isen, KÜNİB’in bölgesel ve küresel sorunlara çözüm üretmek amacıyla oluşturulan bir birlik olduğunu ve tehlike altındaki dillerle ilgili Ardahan’da yapılan toplantının bu manada önemli olduğunu hatırlatarak, “Dünyadaki tehlike altındaki dillerin en yoğun yaşandığı bölgelerden bir tanesi Kafkasya bölgesidir. Bu bölgede dik dağlar, derin vadiler, ulaşımı engelleyen akarsular vardır. Bu nedenle tarih içinde bölge bir nevi dinler, diller ve ırklar mozaiği olarak teşkil etmiştir. Ama şimdi küreselleşme çağında küçük dillerin çoğunluğunun bölgede ve tabi dünyanın diğer yerlerinde ortadan kalkmakta yahut risk altında olduğunu biliyoruz. İşte Birlik, böyle bir riski bir anlamda bertaraf etmek için uluslararası bu toplantıyı düzenlemiştir.” diye konuştu.

Medyadan Dilbilimcilere Yoğun İlgi

Organizasyonu takip eden TRT başta olmak üzere birçok basın yayın kuruluşu, Organizasyon Düzenleme Kurulu Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan ve konferansa katılan dilbilimcilerle de çeşitli röportajlar gerçekleştirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler