Tehlike Kapıda: Patpat Otu Zehirlenmesi

Tehlike Kapıda: Patpat Otu Zehirlenmesi

Kars Harakani Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doktor Elif Öztürk, Karslı vatandaşları patpat otu zehirlenmesine karşı uyardı.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Halk arasında güzelavrat otu, deli batbat otu isimleriyle de bilinen Latince ismi “ Hyoscyamus reticulatus” olan bu ot Türkiye ‘de Kars ve Erzurum yöresinde oldukça yaygın bulunmaktadır. Çiçekli bir bitki olan patpat otu tatlı bir sıvı salgılar bu nedenle çocuklar tarafından cazip hale gelmektedir. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında bu otu yiyerek zehirlenmeyle gelen çocuk sayısı artmaktadır.

Kars Harakani Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doktor Elif Öztürk, Karslı vatandaşları patpat otu zehirlenmesine karşı uyarılarda bulunarak, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Atropin maddesini içeren bu otun zehirlenmesinde kişide:

* Bulantı, kusma, iştahsızlık,

* Bulanık görme,

* Olmayan şeyleri görme, yakalamaya çalışma gibi halüsülasyonlar,

* Yüzde kızarma, göz bebeklerinde büyüme (midriyazis),

* Çarpıntı (taşikardi),

* Ağızda ve ciltte kuruluk,

* Yüksek ateş görülebilir.

İdrara çıkmada zorluk, kabızlık yapabildiği gibi bazı vakalarda deliryum ve komaya kadar gidebilir ve hayatı tehdit eden durumlara yol açabilir. Bu durumlarda hastaların hastaneye yatırılarak gözetim altında kalması, damardan tedavi verilmesi ve hatta yoğun bakıma yatırılmaları gerekebilir. 

Özellikle anne ve babaların çocukları dışarıda bitki yememeleri konusunda eğitmeleri, uyarmaları ve bu gibi belirtiler açısından takip etmelerini öneriyoruz."

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler