Tekrar Restore Ediliyor!

Tekrar Restore Ediliyor!

M.S. 932- 937 yılları arsında Bagratlı Kralı Abas tarafından yaptırılan, 1994 yılında da adı değiştirilerek camiye çevrilen 12 Havariler Kilisesi (Kümbet Camii) ikinci kez restore edilmek üzere kapıları yerli ve yabancı turistlere kapatıldı.

Bazı namaz saatleri sırasında kapıları açılan ve içerisinde pek kimselerin namaz dahi kılmadığı Kilise’nin geçtiğimiz yıllarda dış ve çatı bölümünde restorasyon çalışmaları yapılmıştı. Ancak kimsenin içine bile girmediği ve cami olarak kullanılan 12 Havariler kilisesi (Kümbet camii) Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilmek üzere kapıları kapatıldı. 

Geçtiğimiz yıllarda üzerinde Hz İsa’nın 12 Havarisi’nin kabartmalı rölyefleri bulunan ve Dünya da bir eşi ve benzeri olmayan 12 Havariler Kilisesi, geçtiğimiz yıllarda restore edilerek yeniden ibadete açılmıştı.

Restorasyon sırasında ise kurulan iskeleyi tutturmak için kabartma rölyeflere dübel çakılmıştı. Bu şekilde ki bir restorasyon şekli ise yerel ve ulusal basında geniş bir şekilde yer almıştı.  Ayrıca yine aynı restorasyon kapsamında kilisenin özellikle kubbesinin dış kısımları ve dış yüzeyinde biten otlar da temizlenmişti.

Yüzyıllara meydan okuyarak dimdik ayakta duran insanlığa miras olan kilise, duvarlarında ve kubbesinde tekrar çıkan otlar ve yeşillikler yüzünden adeta bir saksıyı andırıyordu kilisenin çatısının yağan kar veya yağmur sonrası aktığı bu nedenle Erzurum vakıflar bölge müdürlüğü tarafından 2015 yılı çalışma planına alınarak kilise restore edilmeye çalışılacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler