Temel Bilgisayar Okur Yazarlığı 2016 Yılı Çalıştayı

Temel Bilgisayar Okur Yazarlığı 2016 Yılı Çalıştayı

Kars Belediyesi, İstihdam için Koordinasyon ve Eğitim Projesi(İSKEP) kapsamında 2016 yılında da istihdama yönelik koordinasyon çalışmalarını devamı niteliğinde dezavantajlı bireylere yönelik eğitim çalışmalarına başladı.

Düzenlenen Çalıştaya, Kars Belediyesi Özel Kalem Müdürü Muhammet Koç, Türkiye Belediyeler Birliği Uzman Psikolog Ferda Kaya, Mesleki Eğitim Merkezi İl Müdürü A.Cengiz Birdal, İSKEP Genel Koordinatörleri Filiz Güven, Sosyolog Elif Penmek ve Bölge Koordinatörü Sibel Totoş, İSKEP Kars Tanıtım ve Medya Uzmanı Ersin Güvercin, Sosyal Hizmetler Destekleme, İstihdam Rehberliği Birimi çalışanları Ayşe Çohan ve Murat Gürboğa, Kars’ta bulunan Kamu kurumlarından temsilciler ve sivil toplum kuruluşları katılmıştır.

Bu kapsamda 2.000 Dezavantajlı bireye yönelik hayat boyu öğrenme eğitimi tasarlanması ve uygulanışının planlanması: İletişim ve Temel Bilgi Teknolojileri Eğitimi ile Dijital Uçurumun giderilmesi çalıştayı düzenlendi. Bu çalıştayda belediye sisteminde kayıtlı olan dezavantajlı bireylere yönelik paydaş kurumlar ile birlikte açılacak olan 32 saatlik TEMEL BİLGİSAYAR OKUR YAZARLIĞI kursuna Hayat Boyu Öğrenme eğitimlerinin kolay ve hızlı bir şekilde uygulanmasını sağlayacak tüm detaylar tüm kurum temsilcileri ile istişare edilmiştir.

Öte yandan çalıştayın amacı ile konuşmalrı yapan Kars Belediyesi Özel Kalem Müdürü Muhammet Koç, Değerli Katılımcılar ,             

İstihdam çin Koordinasyon ve Eğitim Projesi, Avrupa Birliği-Türkiye işbirliği kapsamında yürütülen İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı’nın (İKG OP) “Sosyal İçerme” önceliği çerçevesinde Türkiye Belediyeler Birliği(TBB) tarafından hazırlanmış ilimizde Belediyemiz liderliğinde sürdürülmektedir.

Proje, Türkiye’de sosyal içermenin gelişimine katkı sunulması, toplumun tüm kesimlerini içeren bir işgücü piyasasının oluşturulmasına destek sağlanması, yerel yönetimlerin etkilerinin artırılması, yerel düzeyde sosyal uyum ve iyi yönetişimin geliştirilmesi hedefleri doğrultusunda uygulanmaktadır.

Bu çerçevede 12 belediye ile işbirliği yapılarak, ilgili illerde yaşayan dezavantajlı kişilerin işgücüne erişimini engelleyen sorunların belirlenmesine ve giderilmesine katkı sağlaması, dezavantajlı kişi ve grupların kayıt altına alınmasına, söz konusu kişiler için sağlanan istihdam ve sosyal koruma hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik faaliyetler yürütülmesi planlanmıştır.

Amaç; Dezavantajlı bireylerin istihdam edilebilirliğini arttırmak, işgücü piyasasına erişimlerini kolaylaştırmak ve işgücü piyasasına girişlerinin önündeki engelleri kaldırmak

Hedef; belediyelerde TBB'nin gözetim ve rehberliğinde istihdam ve sosyal destek hizmetlerinin koordinasyon ve sunulmasına yönelik bir model geliştirmek ve uygulamak suretiyle dezavantajlı bireylerin işgücü piyasasına sürdürülebilir şekilde entegrasyonuna katkıda bulunmak.

Türkiye Belediyeler Birliği Tarafından Belirlenen İstihdama Katkı Sağlanması Planlanan Hedef Gruplar İçerisinde Kars Belediyesi'nin Belirlediği Hedef Gruplar:

-Engelli Vatandaşlar

-Gecekondu Bölgelerinde Yaşayanlarda dahil Yoksul ve Yoksulluk Seviyesinde Olan Kişiler

-Aile İçi Şiddet Mağduru Kadınlar grupları alınmış gerekli çalışmalar Belediyemizce yapılmaktadır.

Söz konusu projenin gerçekleşmesi için belediyemizin Özel Kalem Müdürlüğüne bağlı 'Sosyal Hizmetler Destekleme ve İstihdam Rehberliği Birimi' kurulmasına 01/10/2014 tarih ve 141 meclis karar numarasıyla mevcudun oy birliği ile karar verilmiştir.

0/10/2014 tarihinde 2 SHDİRB Koordinatörleri göreve başlamıştır. Proje kapsamında 25 dezavantajlı bireye yönelik aylık bilgilendirme ve farkındalık toplantıları düzenlenmektedir. Toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, İŞKUR,  Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü'nden birer kurum temsilcisi katılarak kurumlarının çalışmaları ve hizmetleri hakkında bilgi vermektedir.

MDIS sisteminde 341 dezavantajlı birey kaydımız bulunmaktadır. 203 kadın 138 erkektir. kayıtlı vatandaşlarımızın bir kısmı meslek edindirme kurslarından yararlanmış ve istihdam edilmiştir. Sistem de kayıtlı olan diğer dezavantajlı bireyler ve ailelerine yönelik rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmeti verilmiş olup ihtiyaçları doğrultusun da diğer kurum ve kuruluşlara yönlendirilmesi yapılarak sosyal yardım ve destek de bulunulmuştur. Buna ek olarak muhtarlarla işbirliği yapılarak belirlenen haneler ziyaret edilerek bireylerin sisteme kayıtlara yapılmakta ve ihtiyaçları dahilinde yönlendirme yapılmaktadır.

Belediyemiz, İşkur ve Kosgeb ile ortak olarak açılan girişimcilik kursuna 22 birey katılmıştır. kursiyerlerimiz şuan işyeri açma aşamasındadır.

52 Dezavantajlı bireye yönelik mesleğe uyum eğitimleri verilmiştir.

Ayrıca Huzurlu Okul Huzurlu Toplum Projesi (HOHUT) kapsamında belediye personeline yönelik eğitimler verilmiştir.

Projemiz kapsamında istihdama yönelik meslek edindirme eğitimlerine devam edilecektir.

Tüm katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür ederim.

temel-bilgisayar-okur-yazarligi-2016-yili-calistayi-(1).jpgtemel-bilgisayar-okur-yazarligi-2016-yili-calistayi-(3).jpgtemel-bilgisayar-okur-yazarligi-2016-yili-calistayi-(2).jpgtemel-bilgisayar-okur-yazarligi-2016-yili-calistayi-(4).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler