Terör haberleri nasıl yapılır?

Terör haberleri nasıl yapılır?

Basın mensuplarının terör olaylarını haberleştirirken ortak bir dil oluşturması amacıyla dikkat edilmesi gereken hususlar masaya yatırıldı

Volkan KARABAĞ - Tacettin DURMUŞ KARS MANŞET 

“Yerel Medya Temsilcileri ve Güvenlik Bürokrasisi Çalıştayı” 2’nci gününde Yerel Medya Temsilcileri Güvenlik ve Medya Eğitimi ile devam etti. Anadolu Ajansı Yurt Haberleri Editörlüğü Editör Yardımcısı Levent Harman tarafından verilen eğitime yerel medya temsilcileri ve kamu temsilcileri katıldı.

İki oturumla yapılan eğitimde Anadolu Ajansı Yurt Haberleri Editörlüğü Editör Yardımcısı Levent Harman, “Güvenlik konusunda akla terör haberciliği geliyor. Terör haberciliğine yönelik sunum, terör haberleri nasıl yapılır, okullara nasıl anlatılır şeklindeki konular sorular eşliğinde yapıldı.” dedi.

Terör örgütlerinin geniş kitlelere ulaşmak için medya araçlarını kullandığını söyleyen Harman, “Terör örgütlerinin hedefi, gerçekleştirdikleri eylemlerle geniş kitleleri psikolojik etki altına alarak korku atmosferi, panik ve endişe ortamı oluşturmak, bunun sonucu olarak da toplumun tepki mekanizmasını zayıflatmak. Günümüzde dünya çapında etki sınırlarını genişleten terör örgütleri daha geniş kitlelere ulaşmak için çeşitli medya araçlarını da ha aktif şekilde kullanarak farklı propaganda araçlarıyla da bunu gözler önüne seriyor.” ifadesini kullandı.

Medya kuruluşlarının tiraj ve reyting kaygısı olmadan ortak hareket etmesini isteyen Harman, “Çağlayan Adliyesindeki yaşanan olayı biliyorsunuz, bir savcı DHKP’C’li bir terör örgütü elemanı kendisini rehin aldı ve şehit etti. Olay 31 Mart 2015 tarihinde ağzı bantlı, başına tabanca dayalı görsellerinin sosyal medyada, internet sitelerinde bazı gazetelerde yayınlanması, yine terör örgütü DEAŞ’ın rehin alma eylemlerini yansıtan görüntüleri Youtube aracılığıyla tüm dünyaya servis etmesi “haber değeri taşıyan bir olayın kamuoyuna duyurulması mı, terör örgütünün propagandası mı?” tartışmalarını beraberinde getiriyor. Benim kişisel fikrim kamuoyu aydınlatılmalı ancak aydınlatılırken bu kadar görsele ihtiyaç var mı? Şanlıurfa Valiliği, terör örgütünün havan ve roket mermileriyle yaptığı saldırılarda hayatını kaybeden Suriye uyruklu 9 aylık Muhammed bebek’in görselini paylaştı ve “bu fotoğraf mozaiklenerek mi servis edilsin yoksa mozaiklenmeden mi servis edilsin?” gündeme geldi ve mozaiklenmeden servis edelim kararı geldi. Fotoğraf mozaiklenmeden servis edildikten bir süre sonra tepkiler gelmeye başladı. Ancak biz görünen yüzümüzde kendi web sitemizde mozaiklenerek kullandık. Bunu bazı gazete ve internet siteleri de  mozaikleme kararı aldı ancak, bizden mozaiklenmeden fotoğraf talep edildiği için biz mozaiklemeden servis etti. Bu olayda da bunu görebiliyoruz ki karşımızda bir terör örgütü var ve bu terör örgütü 9 aylık bir bebeğe bile acımadan kıyabileceği görülüyor. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda terör örgütlerinin en büyük silahının propaganda olduğu unutulmamalıdır. Terör olaylarıyla ilgili haberlerde rekabet, reyting ve tiraj kaygısı taşımadan medya kuruluşlarının ortak hareket etmesi en önemli faktördür.” diye konuştu.

“Terör örgütlerinin özellikle basın-yayın yoluyla propaganda yapmaması için gerek bizlerin belirleyici ve kesin ilkelerle habercilik yapması gerekse daha geniş bir platform olan medyanın da öz denetim mekanizmasını devreye sokması gerekmektedir.” diyen Harman konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu anlamda, özellikle son yıllarda farklı terör örgütlerinin saldırılarını arttırdığı bir coğrafyada bulunan ülkemiz, aynı zamanda bu örgütlerin ve bunları destekleyen yapıların propaganda faaliyetleriyle de karşı karşıyadır. Dolayısıyla terör haberlerinde benimsenecek ortak yaklaşımın ve dilin önemi daha da artmaktadır. Bu noktada kanunlara ve mahkeme kararlarına gerek kalmadan medyanın bizzat terör örgütlerinin propagandasına alet olmadan ve reyting kaygısı gütmeden sorumlu yayıncılık anlayışıyla hareket edilmesi sağlıklı iletişim sürecinin temelini oluşturacaktır. Biz sahadakilerin oluşturması gereken ortak bir dil olmalıdır.”

Terör haberleri nasıl yapılır?

Bizlerin ortak bir dil oluşturması amacıyla terör olaylarını haberleştirirken nelere dikkat etmeliyiz. Anadolu Ajansı tarafından hazırlanan terör haberlerinin nasıl yazılması gerektiğine ilişkin çalışmadan faydalanarak ve uluslararası örnekleri de dikkate alarak terör olayları haberleştirilirken dikkat edilmesi gerekenler, “duyuma dayalı bilgilerle flaş veya son dakika haberi yayınlamamak”, “terör örgütlerinin amacına hizmet etmemek”, “terör haberlerinde reyting ve tiraj kaygısı gütmemek”, “ölü ve yaralı görsellerine yer vermemek”, “terör örgütlerinin terminolojisini kullanmamak”, “ölenlerin kimliklerini açıklamak için acele etmemek”, “terör örgütü veya elebaşlarının açıklamalarını haberleştirmemek”, “sosyal medyada yer alan bilgi ve görsellere dikkat etmek”, “terör örgütlerinin algı operasyonlarına karşı dikkatli olmak”, “teröre karşı operasyon hazırlıklarını önceden duyurmamak” başlıkları altında detaylarıyla anlatıldı.

Yapılan sunumun ardından Güvelik ve Medya Eğitiminin 2. Oturumu soru – cevap ile devam etti.

teror-haberi-nasil-yapilir-(1).jpgteror-haberi-nasil-yapilir-(2).jpgteror-haberi-nasil-yapilir-(3).jpgteror-haberi-nasil-yapilir-(4).jpgteror-haberi-nasil-yapilir-(5).jpgteror-haberi-nasil-yapilir-(6).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler