Teşekküre Teşekkür

Teşekküre Teşekkür

Vali ve Emniyet Müdüründen Teşekküre Teşekkür

Vali ve Emniyet Müdüründen Teşekküre Teşekkür

Kars Valisi Eyüp Tepe ve Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, 9 yaşındaki Mert’in öldürülmesi olayıyla ilgili yapılan çalışmalarda katil zanlısının kısa sürede yakalanmasıyla ilgili Kars halkının gösterdiği teşekkürlerine teşekkürle karşılık verdiler.

Vali Eyüp Tepe, “Bizler aslında görevimizi yaptık. Bu manada devletimizin bize verdiği bu görevin, bu makamın sorumluluğu içerisinde hukukun dışına çıkan, hukuksuz işler yapan insanların yakalanması görevi de var. Büyük bir talihsizlik yaşadık. Katile ulaşılabilecek materyallerde bir yanılma, farklı bir görüntüden yola çıkma gibi bir durum oldu. Arkadaşlarımız bu nedenle sonuca ulaşmada bir iki gün geciktiler. Tabi böyle bir olay Kars tarihinde yaşanmadığı için hem Karslılar bir şok yaşadı, hem de arkadaşlarımız ne yapacakları konusunda bir tedirginlik yaşadılar. Yanlış görüntülerden sonra asıl görüntülere ulaşmak yeni bir umut ışığı oldu. Ankara’dan gelen ekibin çok ciddi anlamda arkadaşlarımıza destek oldu. Emniyet genel müdürüne bu konuda gösterdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum. Katilin bulunduğu gecede kendisini aradım, teşekkürlerimi dile getirdim. Toplumsal duyarlılığın artması işimizi zorlaştırmakla beraber aslında arkadaşların motivasyonu da bir bakıma artmış oldu çünkü; bu konuyu çözmeyi namus meselesi haline getirmiştik. Tesellimiz cinayetin faili meçhul kalmaması. Mert’in katili yakalandı ve yakalandıktan sonra tatsız bir olay yaşanmadı ki yaşanması da mümkün. Benim kaymakamlığımda yaşamış olduğum bu acı tecrübeyi kurtardık. Linç edilme ya da adliye ile emniyetin sarılması gibi olayı daha dramatize edebilecek olaylar yaşanabilirdi. Ancak Kars’ımıza yakışacak şekilde fail alındı, yakınları il dışına gönderildi. Milletimizin başı sağolsun, Allah bir daha böyle bir şey yaşatmasın. Buna ayrıca da mutlu olduğumu söylemek isterim. Aile zaten fail yakalanınca bize teşekküre geldiler, doğrusu bu kadar acılarının arasında gelmeleri bizim için çok anlamlıydı. Ben o duyarlıklarının bugünkü açıklamalarıyla birleşmesinden dolaya onlara teşekkür etmek isterim. Ülke olarak en çok ihtiyaç duyduğumuz anlayış, davranış biçimi bu. Biz hiç kimseyi ötekileştirmek, kavgacı bir yapıya itmek istemeyiz. Böyle anlarında hem kendileri hem de avukatları aracılığıyla, sağduyulu davranmaları ‘bizim kimseyle bir davamız yok’ demeleri bizi mutlu etti. Kendilerine bu anlamda teşekkür ediyorum.” dedi.

KARS’IN BİRLİKTEİĞİ TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU

Kars’ın birlikteliğinin Türkiye’ye örnek olduğunu da belirten Vali Tepe, “Türkiye’ye iyi bir örnek oldu bu olay. Bir failin yakalanması için binlerce insanın bir araya gelmesi tablosu çok önemli ve anlamlıdır Türkiye’nin buna çok ihtiyacı vardır. Belki zamanında bu muhteşem tabloları gösterebilseydik, geçmişte yaşadığımız bazı anıları belki de yaşamazdık. Failin bulunmasıyla beraber gösterilen o teşekkür tablosu, ferahlamış olmanın verdiği sağduyulu tablo çok güzeldi. Bu coğrafyada yaşanan kan davaları gibi bu işi sürdürme eğiliminin olmadığını ve olamayacağını bu işin noktasının konulmuş olduğunu bizzat avukatın ağzından duymak da çok güzel bir tabloydu. Bu olayı hiç yaşamasaydık elbette daha iyiydi ancak böyle bir olaydan sonra ders çıkartarak bu şekilde milletimize güzel mesajlar verilmesi teselli bulmamızı sağlayan güzel kareler oluyor. Bu basının ve bizim ortak çabamız çünkü Kars’ın bu olmadığını içinde yaşayanlar olarak bizler biliyoruz. Kars böyle anılmayı hak edecek bir şehir değil. Belki konum olarak Türkiye’nin uç noktalarında olabilir fakat tanıyan herkesin ifade ettiği üzere Kars medeni bir şehir, geçmişi olan bir şehir. Gösterilen tavırlar Kars’ın bu durumu hak etmediğinin kanıtı aslında, bu güne kadar olduğu gibi bundan sonrada Kars’ı koruyup kollamamız gerekiyor ve ona gerçek kimliğini kazandırmamız gerekiyor. Tecavüzle, ölümle, katliamla anılan bir şehir değil, Kars için ekstrem olaylar bunlar.”

MERT’İN KÖPEĞİYLE ÇEKİLDİĞİ FOTOĞRAF KARŞIMA HER GELDİĞİNDE BENİM ÇOCUKLARIMIN DA ONUN YERİNDE OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM

Vali Tepe ayrıca, “Bu olayın çözülmesinde Mert’in babası ne düşünüyorsa onu düşünmek, empati kurmak durumunda kaldık. Ben de üç evlat sahibiyim, benim çocuklarımda Mert’in yaşında dolayısıyla Mert’in köpeğiyle çekildiği fotoğraf karşıma her geldiğinde benim çocuklarımın da onun yerinde olabileceğini düşünüyorum. Doğal olarak eşimde bu tablodan etkilendi. Kars’ta herkesin verebileceği reaksyonu biz de kendi ailemizde verdik. Eşimde buranın ekmeğini yemiş, suyunu içmiş bir insan ve içinden geçeni ayna gibi yansıtan bir karaktere sahip. Kalbinin en derininde bu acıyı hissettiği için o ifadeleri kullandı. İnsan olan herkesin duyması gereken insani bir tavırdır bu. Evde üç çocuğa bakan bir anne ya da babanın bu duyguları yaşamaması halinde o insandan şüphe duyulur zaten. Basın açıklamasındaydık, eşim aradı. Şu an konuşmayalım basınla birlikteyim deyince, eşim ümitlendi ‘yoksa buldunuz mu?’ diye sordu. Bulmadan gelme diye bir söz oldu ancak bu bir latife aile arasında olan bir şey, haberleştirilmesinden ibaret tabi saygı duyuyorum, yapacak bir şey yok.”

KAÜ’DEKİ OLAYLARIN ARDINDAN

Vali Tepe, KAÜ’deki olaylara da değinerek, “Yerel seçimden çıktık ve bu atmosfer genel seçimlere göre insanlarının alakalarının, ilgilerinin daha fazla olduğu bir atmosfer. Dolayısıyla kazananlar sevinebiliyor, kazanmayanlarda üzülebiliyor. Benim değerlendirmem; her ne kadar armudun sapı, üzümün çöpü gibi bahaneler olsa da bu olayların seçimin devamı olduğunu düşünüyorum. Buranın yöneticileri olarak bu olaylara izin vermeyeceğiz. Bugün il başkanlarını davet ettim, onlarla da görüştüm, bu olaylara müsamaha göstermemiz mümkün değil, bundan sonrada göstermeyeceğiz. Rektörümüzle de bir toplantı yaptık, bu konuda yaptığımız tespitler sonucu çeşitli cezalar alacaklarını söyledi. Tabi bu yetkili kurumlarca olacak. Ben burada vatandaşlarımıza ve öğrenci kardeşlerimize seslenmek istiyorum. Gençliklerinin baharında, hayatlarını en güzel çağlarındalar. Yaşanan tatsız olaylar, yaralanmalar var ve daha kötüsü olabilirdi. Bunlar başlangıçta farkında değiller ama ilerdeki hayatlarını etkileyecek bir dönüm noktası bu. Allah korusun ölseler ya da katil olsalar pişman olurlar ancak pişmanlık fayda etmeyecek. Esnaflara da seslenmek istiyorum. Bu olayların şehrimize yansımaması konusunda esnafımızın da aralarına mesafe koyması gerekiyor. Muhatabımızı iyi bilmemiz lazım olay öğrenci olayıysa öğrenci gibi davranacağız. Olay eskisi gibi sağ, sol, alevi, Sünni, Kürt, Türk muhabbetine gelince olayın boyutu değişiyor. Gençlerin bu tartışmalarına iştirak ederek var olan bu huzuru bozmamaları gerekiyor. Biz ilgili taraflara uyarımızı yaptık, müsamahamız olmayacak. Bundan sonraki süreçler adli süreçlerle, idari süreçlerle ilerleyecek. Konuya karışan öğrencilerle, ilerleyen süreçte bir takım yaptırımlar olması konusunda ilgili birimlerce fikir birliği yaptık. Bu manada uyarmış olayım.” açıklamasını yaptı. 

EMNİYET MÜDÜRÜ ERCAK ÇAKMAK DA TEŞEKKÜR ETTİ

Emniyet Müdürü Ercan Çakmak da, “Mert cinayetinin ardından şehirde eylemler vardı ama son günlerde valiye, emniyete teşekkür pankartları asıldı, burada bir dayanışma kültürü gösteriliyor öyle değil mi?” sorusuna, “Ben Kars’a gelmeden önce pek bilgim yoktu şehir hakkında, ancak ben Kars’ta Türkiye’yi gördüm. Deminde belirttiğim gibi çok farklı etnik kökenler hep bir arada ve yıllarca çok iyi geçinmişler. Anlayış var, kavga yok, huzurlu bir şehir. Diğer şehirlere oranla istatistiksel bir karşılaştırma yaptığımız zaman hırsızlığın, cinayetin az olduğunu görüyoruz. Bu sene 25 hırsızlık ve 3 cinayet var. Hırsızlığın beş tanesi faili meçhul. Bu huzuru bozmamak lazım, ataları gibi bu neslin de komşularına saygı, sevgi göstermesi lazım. Bu saygıyı üniversite öğrencilerinin de göstermesi lazım. Bu Kars’ın güzelliği, Kars halkının vefası, iyi niyeti. Bunu hep birlikte çözdük, duyarlılığımız, dayanışmamız ve çalışmalarımızla çözdük.” dedi. kha

Önceki ve Sonraki Haberler