Tezekler Soba İle Buluştu!

Tezekler Soba İle Buluştu!

Yaklaşan kış mevsimi öncesi kırsal kesimlerde vatandaşların vazgeçilmez yakacağı olan tezekler tandır, soba ve ocaklarda yaygın olarak kullanılıyor.

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Bardaklı köyünde de yaz mevsimi boyunca kurutulan tezeklerin kullanımına başlandı. Havaların artık iyiden iyiye soğumaya başladığı bu günlerde tandırlar başta olmak üzere evlerde soba ve ocaklarda, banyolarda yakılan tezekler hem masrafsız hem de kokusu ve dumanıyla zararsız olmasıyla büyük rağbet görüyor.

Köylüler, yaz mevsimi boyunca harmanlarda hazırlanan tezekleri yakmaya başladıklarını söyleyerek, tezeğin köylüler için vazgeçilmez yakacak türü olduğunu belirttiler.

Tamam Aktaş (70) isimli kadın da haftada bir ekmek pişirdiği tandırda yakacak olarak tezek kullanıyor. Tezekle yanan tandırda ekmek pişiren Tamam nine bir yandan da tandır damındaki sobayı tezekle tutuşturarak üzerinde patates pişiriyor.

Asim Aktaş (73) ise tandır damlarında yaz-kış tezek bulundurduklarını çünkü bir yakacak işlerinde tezeği kullandıklarını ifade etti. Tezeğin kokusu ve dumanıyla zararsız olduğunu da dumanların içinden haykıran Aktaş, “Bakın ben bu dumanın içinde hiç de rahatsız olmuyorum. Eğer zehirli olsa beni de zehirler. Tezek çok sağlıklı ve kullanışlıdır. Tezeği bizler ocaklarda, banyolarda, sobalarda, tandırlarda ve daha bir çok alanda kullanmaktayız. Bir kış mevsimi boyunca tüm yakacak sıkıntımızı tezekle gideriyoruz. Hem zararsız hem de masrafsız olması ise işin diğer tarafı” diye konuştu.

Garip Aktaş (72) da köylerinde herkesin evinde tezek kalakları olduğunu çünkü bölgenin hayvancılık bölgesi olduğunu onun için de her evde ortalama 5-20 adet arası hayvan bulundurulduğunu kaydetti. kha

Önceki ve Sonraki Haberler