Timsal Karabekir’e tablo hediye edildi

Timsal Karabekir’e tablo hediye edildi

Kafkas Üniversitesi, Kars Valiliği ve Kars Belediye Başkanlığı'nın organize ettiği 08-10 Mayıs arasında ilimizde düzenlenen 'Uluslararası Türk İdaresindeki Ermeniler' konulu sempozyuma katılan Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir gittiği her yerde büy

Timsal Karabekir’e tablo hediye edildi

Kafkas Üniversitesi, Kars Valiliği ve Kars Belediye Başkanlığı’nın organize ettiği 08-10 Mayıs arasında ilimizde düzenlenen ‘Uluslararası Türk İdaresindeki Ermeniler’ konulu sempozyuma katılan Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir gittiği her yerde büyük ilgi görüyor.

Kars’a çok yakın ilgisi duyduğu için sempozyumlara katılıyor ve öğrencileri de bilgilendiriyor. Kars’ta birkaç günlüğüne misafir olan Timsal Karabekir’in ağırlamak ve bilgilerinden yararlanmak için de kurum ve kuruluşlar özellikle de okullar adeta yarışıyor. Özellikle de yakın tarihimizle ve Kazım Karabekir’in Kars’ı kurtarışıyla ilgili bilgi vermesi açısından öğrencilerle buluşturuluyor. Timsal Karabekir de babasıyla ilgili, yakın tarihimizle ilgili anıları anlatıyor, aynı zamanda da öğrencilerin sorularını cevaplandırıyor. Böylece bir sohbet havası içerisinde öğrenciler bilinçlendiriliyor. Babasının askerlik anılarını, Kars’ın kurtarılmasını, burada geçen anılarını anlatan Timsal Karabekir, böylesine anlamlı ve değerli ziyaretler ve yeni nesle bırakmış olduğu bu altın değerindeki bilgileri verebilmenin sevinci heyecanıyla Kars’tan ayrılıyor. “Tarihini bilmeyenin coğrafyasını başkaları yazar” sözünden de hareketle Karabekir’in Kars’tan ayrılmasıyla geride daha bilinçli bir nesil kalmış oluyor. Bu da hem onu hem de Karslıları sevindiriyor.

Kars Halk Eğitim Merkezi sergi salonunda açılan Kırkyama El Sanatları Sergisine katılan Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir’e, serginin emektarı Nihal Yeğen tarafından halıya işlenmiş Atatürk portresi hediye edildi.

Kırkyama Öğretmeni Nihal Yeğen, “Halk Eğitim bünyesinde açılmış olan kırkyama kursu, el sanatları kursu ve misabun kursu olarak 3 kursumuzun sergisini açtık. Her kursta 15 öğrencimiz var, toplamda 45-50 civarı kursiyerimiz bulunmaktadır. Sergimiz 3 gün açık kaldı. Burada satışlarımız oldu. Benim için bütün ürünlerin ayrı ayrı önemi var çünkü hepsi el emeği, göz nuru. Timsal hanım da sergimizi gezdi ve çok memnun oldum, mutlu oldum. El emeği, göz nuru kendim yaptığım el dikişli Atatürk portresini kendisine hediye ettim.” dedi.

Timsal Karabekir de, “Yüreğim hep Kars’ta. Bu gelişim Kafkas Üniversitesi’nin çok güzel, çok anlamlı bir programıydı. Ermeni konusunda hocalarımızın da iştirak ettiği bir sempozyumda bulunduk. 6 kişilik bir grupla Kazım Karabekir’in ayak izlerinde vakıf olarak Kars’ta bulunuyoruz. Kars’ta olmak başka. Sarıkamış’a gittik tabi Sarıkamış’ı anlatmaya yürekler yetmiyor. Ardahan’a gittik, bu vatanın her yeri kutsal ama, bu topraklar farklı. Burada da bu kursa katıldım ve çok da anlamlı bir hediye adım. Nihal hanıma çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Kafkas Üniversitesi’nde (KAÜ) de düzenlenen “Uluslararası Tarih Boyunca Türk İdaresinde Ermeniler Sempozyumu” nedeniyle Kars’a geldiğini belirten Karabekir, burada duygularını bir kez daha paylaştı. Timsal Karabekir babasından kalan hatıraları şöyle dile getirdi.

“Van’a gitmek, Erzurum’a gitmek öyle kolay değil, karayolu hiç yok hava yolu zaten düşünülemez. Trabzon’a kadar deniz yoluyla geleceksin, oradan Erzurum’a, Kars’a, Van’a nasıl gideceksin artık ne bulursan. Trabzon’dan Kars’a kadar esenle yani katırlarla geliyorlar. Düşünün ne kadar meşakkatli, zor işler. Kazım Karabekir’in çocukluğu Van’da Ermeniler ile iyi ilişkilerle geçiyor. Daha sonra babasının görevi nedeniyle Mekke’ye tayini çıkıyor Mehmet Emin Paşa’nın. Karabekir 11 yaşındayken kolera salgınında babasını Mekke’de kaybediyor. Aile İstanbul’a döndüğü zaman Kazım Karabekir’in askeri hayatı şekillenmeye başlıyor. Fatih Askeriye Rüştiyesi, Kuleli Askeriye Lisesi, Harbiye Harp Okulları gibi. Ama sizler yaşında belki yaşı sizlerden küçük, Kuleli son sınıfta Kars’ı almak benim idealim diyor. Ben Kars’ı alacağım diye aklına koymuş. Düşünün daha bir ortaokul çocuğu. Kırk yıl süren bir Rus zulmünde olan bu mukaddes toprakları ben kurtaracağım diyor ve Allah ona 2 kez Kars’ı kurtarmayı nasip ediyor. Burada yine güncel bir konu Ermenilerle çok iyi yaşadılar diyorum ama bir okul çıkışında diyor, ortada elektrikli bir hava sezdim. Nedir diye sorduğunuz zaman hepiniz bilirsiniz, Ermenilerin İstanbul’da çok kanlı baskıları oldu. Osmanlı Bankası baskınları ve Bab-ı Ali baskını gibi. Bu kanlı baskınların olduğunu duyunca o kadar şaşırıyor ki, abisine soruyor. Bizim Ermeniler mi yaptı, inanamıyorum! Dost ilişkileri içinde yaşadığımız insanlar nasıl canavarlaşabilir. Abisinin cevabı araya nifak sokarsan insan insana düşman olabilir. Allah Türk’ün kurtulmasını istemiş o ilahi kadroyu göndermiş. Başta Mustafa Kemal Atatürk bakıyorsunuz ki o ilahi kadro okul arkadaşları. Mustafa Kemal, Kazım Karabekir’den bir yaş büyük, İsmet İnönü bir yaş küçük. Ali Fuat hepsi okul arkadaşları. Vatan aşkıyla, Allah imanıyla yürekleri parlamış.”  kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler