TKDK, IPARD-II 2. Çağrı İlanına Haziran Ayı İçinde Çıkacak

TKDK, IPARD-II 2. Çağrı İlanına Haziran Ayı İçinde Çıkacak

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 103 Tedbiri kapsamında (Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar) IPARD-II ‘nin 2. Çağrı ilanına Haziran ayında çıkmayı planlıyor.

TKDK Kars İl Koordinatörlüğünden yapılan açıklamada: “ 2011 yılından beri uygulanan IPARD programının ilk aşaması, 31 Aralık 2016 tarihi itibari ile tamamlandı. Kars ili için IPARD I kapsamında 15 başvuru çağrı ilanına çıkan TKDK, Kars’ta toplam 102 projeye destek verdi. Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde yatırımcılara yaklaşık 80 milyon TL hibe desteği ödendi. TKDK, bu sayede faydalanıcı katkısıyla birlikte Kars sınırları içerisinde yaklaşık 170 milyon TL tutarında yatırım yapılmasını sağladı. Tamamı Avrupa Birliği standartlarını ve ulusal standartları sağlayacak şekilde Kars’ta, 5 adet süt işleme tesisi, 49 adet süt üretim tesisi ve 8 adet besi işletmesi kuruldu. Ayrıca 25 adet arıcılık projesi ile birlikte kırsal turizm yatırımı kapsamında 16 adet konaklama tesisinin kurulmasına destek verildi.  Diğer taraftan, 40 yaş altındakilere ve kadınlara uygulanan pozitif ayrımcılık ile 42 genç ve 10 kadın girişimci IPARD I kapsamında desteklendi.

Geçtiğimiz yıl IPARD-II’nin ilk çağrısına çıkıldı ve toplam 27 adet proje sözleşme imzalamaya hak kazandı. Söz konusu projelere yaklaşık 28 Milyon TL Hibe desteği sağlanarak Kars’ ta yeni yatırımlar yapılacak 2. Çağrı ilanı yayınlandıktan sonra yatırımcıları başvuru yapmaları için kuruma davet ediyoruz.

TKDK Kars İl Koordinatörlüğü 2009 yılında faaliyete başladı, 2010 yılında Avrupa Birliği Komisyonu tarafından akredite edildi ve ilk projelerini 2011 yılında aldı. O günden bugüne yatırımcılar ile çok yol kat edildi. Bu başarılı çalışmaların IPARD-II döneminde de süreceği inancındayız. TKDK, AB ve ulusal bütçenin birlikte kullanıldığı destekleme modeliyle, işletmelerin kapasitelerinin artırılması, yeni işletmelerin kurulması, yeni teknolojilerin gerçekleştirilmesi ve işletmelerin sürdürülebilirliğine katkı sağlanması amacıyla kırsal kalkınmayı desteklemeye devam ediyor.

IPARD II’nin akredite olması ile birlikte çalışmalar hızlandı. Yoğun döneme girerken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik’in açıkladığı gibi Kurum 200 personel alınacak. Üretimde başarının sürdürülebilir olması için rekabet gücünün ve markaların olması gerekiyor. Tüm imkânlarımızı kullanarak rekabet gücümüzü artırmak ve üretimi kaliteli bir hale getirmenin hepimizin ortak hedefi olduğu bu çağrı döneminde, proje sahiplerini başvuru yapmak üzere Kurumuza bekliyoruz.

103 Tedbiri için kesin tarih ileriki günlerde Kurumun sitesinden kamuoyuna duyurulacak.” denildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler